Oulun eläinmuseo pelastettava

Uuden yliopistolain ja yleisten säästöpaineiden alla yliopistot ja niiden oheistoiminnat ovat jatkuvien muutosten ja supistusten kourissa. Yksi ikävä seuraus on Oulun yliopiston perinteikkään eläinmuseon alasajo tai siirto tiloihin, joita ei ole tähän käyttöön suunniteltu ja jotka ovat suuren yleisön kannalta huonoja.

Oulun yliopiston eläinmuseon perinteet juontuvat aina 1700-luvulta, jolloin Johan Julin perusti Ouluun Suomen ensimmäisen minkään alan museon. Vuonna 1923 perustettu Oulun luonnonystäväin yhdistys aloitti museotoiminnan uudelleen ja lahjoitti myöhemmin kokoelmansa Oulun yliopistolle.

Linnanmaalle museotilat, joissa on mm. kahden kerroksen ja kupolin verran ilmatilaa lentävien lintujen näytteille, valmistuivat vuonna 1984, ja vuonna 1990 valmistui Heikki Kangasperkon maalaama 57 metriä pitkä dioraama. Sen maisemamaalaukset muodostavat ekologisen taustan täytetyille eläimille Ruijasta Hankoon. Dioraamoissa tiede ja taide kohtaavat ainutlaatuisella tavalla.

Museo, jossa vuosittain jo nyt käy 30 000 vierailijaa, on kiinnostava kohde niin oululaisille kuin matkailijoille. Toimivan, upeapuitteisen ja varta vasten museosaliksi rakennetun tilan siirtäminen muuhun käyttöön, jolloin mm. ainutlaatuiset dioraamat tuhoutuisivat, olisi huonoa suunnittelua ja kulttuuriskandaali. Tutkimuskokoelmat voidaan siirtää, jos muualta löytyy riittävästi museon vaatimaa auringonvalotonta tilaa koko valtavalle aineistolle, josta muuton myötä on kuitenkin aiottu poistaa puolet.

Vaadimme, että Oulun kaupunki ja Oulun yliopisto sekä Suomen Yliopistokiinteistöt oy ja Oulun ammattikorkeakoulu omistajineen etsivät ratkaisun, jossa museoaineiston hävittämisestä luovutaan, museosali säilytetään yleisökokoelmana ja sen mahdollisuudet matkailukohteena otetaan täysimääräisesti käyttöön. Vastuu kulttuurihistoriasta on oululaisten yhteinen.

Oulussa 2.12.2016

Esa Aalto, FT, Oulun luonnonsuojeluyhdistyksen pj.
Esa Borén, biologian opettaja, Oulu
Ritva Kangasperko, Marketing Manager, USA
Jorma Luhta, luontokuvaaja, kirjailija, Oulu (Haukipudas)
Juha Markkola, biologi, Oulu
Erkki Pulliainen, prof.(emer.), valtiopäiväneuvos, Oulu
Anni Rapinoja, kuvataiteilija, Hailuoto
Risto Sulkava, Suomen luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja, Keuruu
Risto Tornberg, eläinekologian dosentti, Oulu
Luonto-Liiton Pohjois-Suomen piiri ry.

Jatkamme adressin keruuta ainakin 31.5.2017 asti (alunperin 31.1.2017 asti)