Pellon koulua ei tule purkaa

Pellon koulu on vuonna 1952 valmistunut jälleenrakennuskauden funktionalismia edustava kansakoulurakennus Pellon kunnan kirkonkylässä. Rakennuksen on suunnitellut arkkitehti L.E. Hanstén vuonna 1947. Rakennuksessa toimi Pellon kirkonkylän ala-aste kevääseen 2009, jolloin se jäi tyhjilleen.

Lyhytnäköisellä päätöksellä kunta ei ratkaissut rakennuksen tulevaisuutta koulutoiminnan siirron yhtedessä, vaan on yli vuoden yrittänyt turhaan myydä kiinteistöä. Rakennuksen arvo on kuitenkin ollut kaikkien tiedossa, ja samaan aikaan, kunnan yleiskaavan päivittämisen yhteydessä rakennukselle on esitetty rakennussuojelumerkintää.

Rakennus on hallitsevalla paikalla Pellon kylällä nousten nelikerroksisena puiden latvojen yläpuolelle ja on kylän korkeimpana rakennuksena saanutkin lempinimen korkeakoulu. (kuva rakennuksesta) Rakennus on yksi ensimmäisiä ja suurimpia, jotka rakennettiin Lapin sodassa 1944 tuhottuun kylään. Pellossa ja koko Lapissa ei sodan vuoksi ole vanhempaa rakennuskantaa juuri olemassa, joten jälleenrakennuskausi muodostaa vanhimman osan paikallisesta rakennusperinnöstä. Koulu valmistui vain kahdeksan vuotta kylän polttamisen jälkeen - melkoinen saavutus saksalaisten polttamassa pitäjässä? Miten on mahdollista, että 2010-luvun Suomessa rakennusta ei saataisi säilytettyä?

Pellon kunta on päättänyt jättää uudesta yleiskaavaluonnoksesta rakennuksen säilymisen takaavan suojelumerkinnän pois sekä hakea rakennukselle purkulupaa. Rakennuksesta eroon hankkiutumista perustellaan kustannuksilla; kiinteistön ylläpitokulut ovat n. 60 000-100 000 euroa vuodessa. Purkukustannuksiksi on arvioitu vähintään 100 000 euroa.

Rakennuksen purkaminen ei pelasta kunnan surkeaa taloustilannetta, mutta tuhoaa suuren osan paikallista ja maakunnallista kulttuuriperintöä ja rakennushistoriaa.

Rakennuksen purkamista vastustavat Tornionlaakson maakuntamuseo, Museovirasto, Lapin ympäristökeskus sekä Lapin liitto.

Me allekirjoittaneet vaadimme, että Pellon kunta
1) peruu rakennuksen purkusuunnitelmat
2) takaa rakennuksen säilymisen suojelemalla sen yleis- tai asemakaavan avulla
3) etsii aktiivisesti rakennukselle uusia käyttäjiä ja käyttötarkoituksia omista toiminnoistaan tai ulkopuolisista tahoista

Rakennukseen on ehdotettu ja visioitu mm. vanhusten palvelutaloa, kirjaston ympärille rakentuvaa kulttuurikeskusta ja järjestörakennusta, hotellia, pienteollisuustaloa sekä asuntoja.

Adressi tullaan toimittamaan Pellon kunnanvaltuutetuille.


Lapin Ympäristökeskus, Lapin rakennusperintö:
"Lapin läänin koulurakennuksia"

Yle Lapin Radio 10.12.2009:
"Pellon koulun purkua vastustetaan"

Pellon yleiskaavan kaavaluonnos, FCG Finnish Consulting Group Oy:
"Pellon kuntakeskuksen yleiskaavan rakennuskulttuuriselvitys" (s.15)Veli-Matti Kunnari,
arkkitehtiopiskelija, Oulun yliopisto
Pellon ala-asteen oppilas 1993-99
vmkunnari@gmail.com

Veli-Matti Kunnari    Ota yhteyttä adressin tekijään