Pienpuolueille lisää medianäkyvyyttä!

Pienpuolueilla tarkoitetaan tässä yhteydessä eduskunnan ulkopuolelle jääviä puolueita. Eri yhteyksissä pienpuolueella voidaan tarkoittaa myös ns. ”kolmen koplan” ulkopuolelle jääviä eduskuntapuolueita.

Suomessa on olemassa kymmenkunta eduskunnan ulkopuolista pienpuoluetta (linkki 1). Pienpuolueet edustavat aiheita jotka tuntuvat olevan valtamedialle aavistuksen arkaluontoisia, kuten esim. NATO-kriittisyys, EU-kriittisyys, maahanmuuttopolitiikka, puoluetukijärjestelmä, tuloerot, pätkätyöt, köyhyys.

YLE TV1 lähetti 8.2 pienpuolueiden vaalitentin (linkki 2 - Vaalit 07: Haastajat kehiin). Hyvä! Huonoa oli se että esim. Helsingin Sanomat uutisoi asiasta (linkki 3) hädin tuskin kahden palstan kokoisella artikkelilla. Helsingin Sanomat näkee tärkeämmäksi uutisoida esim. pääministerin ex-heilan kirjan kansien julkaisemista, kuin pienpuolueiden vaalikeskustelusta (???!!!).

Täytyy muistaa että Suomessa puoluerahoitus on sidottu puolueen kannatukseen ( ”Puoluetukea jaetaan eduskunnassa edustettuina olevien puolueiden kansanedustajapaikkojen perusteella.” lähde - linkki 4 ). Nykyinen puoluetukijärjestelmä pönkittää jo vallassa olevien puolueiden valta-asemia, puolueet käyttävät puoluetukea vaalimainontaan eri medioissa, myös julkisen tilan ns. kadunvarsimainonnassa. Näin isoimmille puolueille tarjotaan joka vaaleissa ennakkoon reilu etumatka ja tämä myös osaltaan näivettää ihmisten kiinnostusta vaaleihin. Käynnissä oleviin eduskuntavaaleihin eduskunta (eli eduskuntapuolueet itse) antoi ylimääräistä puoluetukea, mikä entisestään vähentää tasa-arvoisuutta puoluetukea nauttivien puolueiden ja eduskunnan ulkopuolisten puolueiden välillä.

Tämän adressin allekirjoittaneet vaativat niin paikalliselta kuin valtakunnalliselta medialta lisää medianäkyvyyttä eduskunnan ulkopuolisille puolueille eli ns. pienpuolueille. Samoin medianäkyvyyttä tulisi antaa tasapuolisesti eri puolueille, riippumatta paikallisesta tai valtakunnallisesta puolueiden kannatusjakaumasta. Paikallinenkaan lehdistö ei saa jäädä paikallisen valtapuolueen äänenkannattajaksi, demokratiassa myös pienimmille tulee antaa puheenvuoro.

Tässä yhteydessä medialla (linkki 5) tarkoitetaan niin lehdistöä, televisiota, radiota kuin myös verkkomediaa (internet). Lukijat, katsojat, kuulijat ovat median sisällöntuottajien maksavia asiakkaita. Kun adressiin kertyy riittävästi allekirjoituksia, on median edustajien pakko kuunnella asiakkaidensa tahtoa.

Suomessa ei voi olla vain ”yhtä virallista mediamielipidettä”, myös pienempien puolueiden asiat pitää saada kuuluville. Näin saadaan aikaiseksi aitoa poliittista dialogia, nykyisen hännystelyn ja pelaamisen (hämäämisen?) sijasta. ”Kolmen koplan” puheenjohtajien munkkilatinan ja äänien kalastelun sijasta haluamme todellista poliittista keskustelua, todellisista aiheista!

Demokraattisemman median aika alkaa NYT!


- Likasankomies –

myspace.com/nuppu - liity kaveriksi!

Tekstissä viitatut linkit:
1. Wikipedia - Suomen puolueet
2. www.yle.fi/vaalit/2007/katselejakuuntele.html
3. HS artikkeli - Pienpuolueet: Hallitus epäonnistunut tulonjaon tasaamisessa
4. www.vaalit.fi/15364.htm
5. fi.wikipedia.org/wiki/Media