Pikku-Heikiltä ja Pikku-Lorelta kaksimielisyydet pois!

Huumaa lauantai-iltaisin - kenen ehdoilla?

Lauantai-iltaisin esitetään MTV3-kanavalla Huuma-ohjelmaa. MTV3:n nettisivuilla Pikku-Heikki ja Pikku-Lore kertovat itsestään näin :"Pikku Lore on omasta mielestään vähitellen jo oikea Lore, mutta onneksi matkaa on vielä ainakin 47 senttiä ja 51 kiloa. Pikku Loren uusi aisapari on tietenkin Pikku Heikki ja poikien roolijakokin on jo täysin selvä. Pikku Heikki selvensi asiaa kauden kynnyksellä: "Pikku Lore tekee kaikki työt ja kauden päättäjäisissä minä isken kaikki mimmit."

Olemme joukko aikuisia, jotka ovat huolissaan ja tyrmistyneitä Pikku-Heikin ja Pikku-Loren esittämistä haastatteluosuuksista. Pojat esittävät mukahauskoja ja kaksimielisiä kysymyksiä julkkiksille, ja aikuisia naurattaa.

Mistä lähtien ja kenen tarpeista käsin on ollut tarpeellista sotkea keskenään aikuisten viihdeohjelmat ja lasten ikätasoon sopimattomat vitsit ja hauskuuttelu? Ymmärtävätkö edes Pikku-Heikki ja Pikku-Lore, mitä he viikosta toiseen kyselevät haastateltaviltaan? Kuka heille selittää heidän esittämiensä kysymysten idean ja juonen? Heidän vanhempansa? Ohjelmantekijät?

Yhteiskunnassamme nykyään onneksi käydään keskustelua lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja riistosta. Riistoa ei ole vain fyysinen teko, vaan myös se, että lapsen seksuaalisen kasvun rauhaa ehdointahdoin häiritään valjastamalla lapsi aikuishuumorin kanavaksi suositussa ohjelmassa, parhaaseen katseluaikaan. Tiedonpuutetta ei voi syyttää. Meillä on paljon asiantuntijoita, jotka julkaisuissaan kertovat faktoja lasten ja nuorten seksuaalisesta kehityksestä sekä sen suojelemisesta (mm. Raisa Cacciatore, Saara Kinnunen), joten luulisi tiedostavien aikuisten ymmärtävän, mistä on kysymys.

Mikä on se viesti, mikä Huumassa halutaan antaa? Sekö, että tähän on viihteen saralla tultu: aikuiset eivät enää osaa tehdä aikuisten juttuja aikuisten kesken aikuisten ehdoilla? Sekö, että jos Pikku-Heikki ja Pikku-Lore saavat hassutella kerran viikossa kaksimielisillä kysymyksillä tv-ruudussa, kaikki muutkin lapset saavat tehdä niin? Vai sekö, että aikuisten ja lasten välisessä vuorovaikutuksessa on aivan normaalia käydä keskustelua sm-keilaamisesta - aikuisten tosin tietäessä, mistä oikeasti on kysymys.

Entäpä, jos Huumassa olisikin pikkupoikien sijasta kaksi herttaista saparopäistä tyttöä kyselemässä pikkutuhmia? Olisiko joku älähtänyt jo ennen meitä?

Entä mitä haluavat ohjelman pikkupoikien haastatteluun suostuvat julkisuudenhenkilöt viestiä?

Ehkäpä pari lipsahdusta olisi mennyt vielä ohjelman nimenkin piikkiin. Kerrankos sitä julkisuuden ja ansioiden huumassa haksahtaa. Tästä tuskin on enää kysymys. On keksitty seksuaaliväritteinen tapa esittää kysymyksiä lasten suulla. Tätä tehdään tietoisesti ohjelmasta toiseen.

Lapsuus on äärimmäisen herkkä kehitysvaihe, joka hyvin pitkälle ratkaisee lapsen koko tulevaisuuden. On aikuisten vastuulla huolehtia, että lapsi saa kehittyä turvassa ja rauhassa sekä omassa aikataulussaan. On kysymys periaatteista ja viattomien kustannuksella pelleilystä. Pikku-heikit ja Pikku-loret puhelemassa rasvaisia - eikö sen tulisi herättää meissä aikuisissa inhoa ja vastenmielisyyttä naureskelun ja viihtymisen sijaan?

Haluamme haastaa Huuman käsikirjoittajat ja ohjelmantekijät, lapsenkehityksen asiantuntijat, vanhemmat ja kaikki aikuiset keskusteluun näistä asioista ja ilmiöistä. Haluamme haastaa kaikki julkkikset: älkää suostuko asettamaan lasta välikappaleeksi seksuaalisen kasvun rauhan riistämiselle.