Sähkösavuketta säädeltävä sen todellisten riskien mukaisesti!

Sähkösavuke on auttanut Suomessakin kymmeniä tuhansia ihmisiä pääsemään eroon tupakasta ja sen yli 1400 tunnetusta haitallisesta ainesosasta. Se on ollut monelle ensimmäinen onnistunut tapa päästä tupakasta eroon, kun nikotiinipurukumit, lääkemääräykset tai hypnoosikaan eivät ole auttaneet.

Suomessa on myös suuri määrä tupakoitsijoita, jotka eivät edes halua päästä eroon nikotiinista. Se kuuluu päivittäiseen arkeen kuten toiselle muutama kuppi kahvia tai jollekin toiselle sokeripitoiset karkit. Itse nikotiini ei ole tupakasta johtuvien sairauksien syy, vaan tupakan palamisreaktiosta muodostuvat ainesosat ja molekyylit. Nikotiini ei ole vaarallista, vaan se mistä sitä ollaan totuttu saamaan, eli tupakka.

Sähkösavuke on tutkimuksien mukaan vähintään 95% haitattomampi kuin tupakka. Tupakan savun sijaan siitä hengitetään maustettua nikotiinia sisältävää höyryä. Se on ollut monelle haitattomampi vaihtoehto nauttia nikotiinista ja on tutkitusti maailman tehokkain keino lopettaa tupakointi.

Jokaisen lähipiiristä löytyy lähimmäinen tai tuttava, joka on kuollut tupakan aiheuttamaan sairauteen. Se on saattanut olla keuhkosairaus, sydän- ja verenkiertoelinten sairaus tai syöpäsairaus. Tämä henkilö olisi voinut säästyä tuolta sairaudelta, jos sähkösavuke olisi ollut silloin saatavilla.

Suomi on kuitenkin tehnyt täysin käsittämättömän poliittisen linjavedon, jonka mukaan tupakkaa haitattomampien nikotiinituotteiden markkinoille tulo tulee estää.

Tämän linjavedon seurauksena Suomi on toteuttamassa sähkösavukkeelle tiukempaa lakia kuin itse tupakalle ja kieltämässä kaikki nykymuodossaan markkinoilla olevat sähkösavukkeet ja niissä käytettävät nikotiininesteet. Niiden myynnin, markkinoinnin, esilläpidon, tiedottamisen, maahantuonnin ja ulkomailta tilaamisen.

Allekirjoittamalla tämän adressin osoitat päättäjille, että haluat sähkösavuketta säädeltävän sen todellisten riskien mukaan ottaen huomioon sen kansanterveyttä edistävän vaikutuksen. Sähkösavuke tulee olla saatavilla ja näkyvissä paremmin kuin tupakka, jonka riskit kaikki tietävät. Jokaisella tulee olla oikeus käyttää vähemmän haitallista vaihtoehtoa tupakalle niin halutessaan!

Allekirjoituksen lisäksi pyytäisin myös kertomaan myös muille, kuinka tärkeä asia on sinulle tai läheisellesi ja jakamaan tätä adressia eteenpäin. "HUOMIO, tämä asia on minulle oikeasti tärkeä, koska se on tuonut terveyteni takaisin tai ehkä jopa pelastanut mun tai läheiseni hengen, voisitko allekirjoittaa tämän kiitos" on huomattavasti tehokkaampi sosiaalisen median seinällä kuin pelkkä linkki. 

Kaikki yllä olevat väitteet ovat Englannin kansanterveyslaitoksen toteuttamasta maailman laajimmasta ja uusimmasta sähkösavukkeita koskevasta tutkimuskoosteesta: E-cigarettes: an evidence update

Esitys uudeksi tupakkalaiksi löytyy täältä.