Saksalan uimahallia ei tule lakkauttaa
Me, tämän kansalaisadressin allekirjoittajat, vastustamme Lahden kaupunginvaltuuston periaatepäätöstä koskien Saksalan uimahallin lakkautusta osana vuosien 2025-2035 liikuntapaikkasuunnitelmaa (§91/2.9.2024).
Puolustamme Saksalan uimahallin säilyttämistä ja kehittämistä aidosti saavutettavana ja matalan kynnyksen lähiliikuntapaikkana. Uimahallilla on tärkeä rooli kansanterveyden ja -liikunnan edistäjänä paitsi lähialueillaan, myös eteläisessä Lahdessa ja koko kaupungissa.
Keskusta-alueen ulkopuolella sijaitsevana uimahallina Saksalalla on iso merkitys tavallisten lahtelaisten liikkumiselle ja kehollisen toimintakyvyn säilyttämiselle. Niin omatoimisen kuin ohjatun uinti- ja kuntosaliharjoittelun tukeminen on olennainen osa kaupungin lakisääteistä tehtävää kaupunkilaisten hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi. Urheilukaupungiksi profiloituvalla Lahdella on erityinen vastuu niin fyysisesti kuin taloudellisesti saavutettavan kansanliikunnan edistämisestä ja kansansairauksien torjunnassa.
Valtioneuvoston vuoden 2018 liikuntapoliittisessa selonteossa todetaan ”Liikuntapaikkojen tulee esimerkiksi sijaita riittävän lähellä asuinalueita ja kouluja. - -. Omatoimisen ja ohjatun liikunnan edistäminen ja laajentaminen ei ole mahdollista ilman, että kunnat jatkossakin rakentavat, peruskorjaavat ja ylläpitävät laajoja kansalaispiirejä palvelevia ja monipuolisia liikuntapaikkoja”.
Saksalan uimahalli on liikuntapaikkana täyttänyt niin valtakunnallista liikuntapoliittista tavoitetta asuinalueiden läheisyydestä kuin laajojen kansalaispiirien tavoittamisesta. Uinti on harvoja liikuntamuotoja, joka on lähes jokaisen lahtelaisen saavutettavissa. Liikuntamuotona se soveltuu kaupunkilaisille koko elämänkaaren ajan: vauvoille, lapsille ja nuorille, työikäisille, ikääntyville sekä useille liikuntarajoitteisten ryhmille. Useille kaupunkilaisille, esimerkiksi osalle nivelsairauksista kärsiville, uinti on ainoita mahdollisia kuntoilun muotoja.
Eri puolilla kaupunkia sijaitsevien uimahallien merkitys on myös tunnustettu Lahden kaupunginvaltuuston hyväksymässä ikääntyneen väestön hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen toimenpidesuunnitelmassa 2023-2025 (§7/30.1.2023, s. 10). 75-84-vuotiaiden lahtelaisten määrän arvioidaan kasvavan noin 3000 henkilöllä vuosina 2022-2030 ja yli 85-vuotiaiden määrän noin 3500 henkilöllä vuosina 2022-2035 (Lahden väestöennuste, 28.10.2022). Tämä ikääntymisen megatrendi alleviivaa tarvetta eri puolilla kaupunkia tarjottavalle vesijuoksu- ja kuntouintiharrastukselle osana toimintakyvyn ylläpitoa, sairauksien ehkäisyä ja hyvinvoinnista huolehtimista.
Useille uimahallin käyttäjäryhmille, joille liikkuminen on syystä tai toisesta vaikeaa, pitkät tai linja-autovaihtoja edellyttävät matkat liikkumispaikoille nostavat olennaisesti kynnystä liikkua. Eri ikäisten vesivoimistelu- ja kuntosaliryhmät sekä perheuinnit todistavat eri asuinalueita lähellä olevan uimahallin puolesta. Saksalan uimahallilla on erityinen merkitys niin lapsiperheiden kuin nopeasti ikääntyvän väestön tärkeänä liikuntapaikkana.
Liikuntapaikoilla on asuinalueiden kehitystä ja alueellista eriytymistä koskevia merkityksiä. Saksalan uimahallin säilyminen tukee kansaliikunnan ohella elinvoimaisten asuinalueiden ja tasapuolisen kaupunkikehityksen tavoitteita. Saksalan uimahallilla on merkitystä paitsi Saksalan kaupunginosalle, myös naapuroiville Liipolan, Asemantaustan ja Kujalan postinumeroalueille, joilla asuu yhteensä 18 020 lahtelaista (väestötiedot, 2022).
Lähiöuimahalli toimii poikkeuksellisena ylisukupolvisen liikkumisen ja yhdessäolon areenana. Saksalan uimahallilla on tärkeä rooli eri ikäisten kaupunkilaisten saavutettavana liikuntapaikalla, jolla on välittömiä kansanterveydellisiä hyötyjä ja välillistä kansantaloudellista merkitystä.
Vaadimme, että Lahden kaupunki peruu Saksalan uimahallia koskevat lakkautusaikeet.
Lahdessa 6.9.2024 Saksala-Seura ry sekä kaupunkilaiset liitteen mukaisesti
Kimi Uosukainen, Saksala-Seura ry Ota yhteyttä adressin tekijään