Säilytetään Tanttalan koulu
Allekirjoitukset, joissa on kommentti mukana
#3
Kyläkoulut ovat suuri yksittäinen tekijä uusien mahdollisten kuntalaisten hankinnassa ja kyläkoulut tulisi nähdä investointina koko kunnan tulevaisuuteen monipuolisen kouluverkon ylläpitämisessäAntti Pitkänen (Janakkala, 07.12.2024)
#5
Tanttalan koulua käyvien lasten vanhempana olen päässyt näkemään sen, kuinka arvokas koulu lapsillle ja sen myötä meille vanhemmille on. Lapset saavat kasvaa ja oppia todella mukavassa ympäristössä luonnon lähellä ja he saavat eri-ikäisiä ystäviä.Piia Rahja (Janakkala, 07.12.2024)
#11
Kyläkoulun säilyttäminen on edullinen ja kokoaan suurempi panostus alueen elinvoimaan ja tulevaisuuteen.Kati Tapaila (Hämeenlinna, 07.12.2024)
#12
Harkitsen 2 lasten (iät 10kk ja 4,5v) kanssa muuttoa takaisin kotikonnuille tanttalan lähelle. Muuttopäätöksessä olennaista on tanttalan koulun jatkuminen. Kävin siellä itsekin ala-asteen.Anna Arento (Espoo, 07.12.2024)
#17
Pienet koulut ovat lasten kehitykselle eduksi. Opettajat tuntevat lähes kaikki koulun oppilaat ja välittävät heistä välituntivalvojina kun ovat tuttuja, ainakin ulkonäöltään. Isoissa kouluissa yksilöt hukkuvat massaan, ovat kuin nykyisten broilerikanaloiden massaa. Ei kasvatuksessa voi toimia kuin teollisuudessa, missä vain suuri on tehokasta. Koulumatkoihin käytetty aika heikentää viimeisten tutkimusten mukaan oppimistuloksia. Eivät pienten koulujen lakkauttamiset vähennä koulukuluja kuin joissain harvoissa tapauksissa.Matti Laurila (Hollola, 07.12.2024)
#20
Toivottavasti koulu säilyisi❤️🙏- - (Janakkala, 07.12.2024)
#31
Järki käteen 🫴🏼Marko Seppänen (Hämeenlinna, 08.12.2024)
#35
Kylät ovat Janakkalan valtti. Koulu pitää kylän elävänä. Hävittämisen sijaan tulisi kehittää.Kati Kaihovirta (Janakkala, 08.12.2024)
#39
Kolme lastani kävivät tanttalan koulua.tärkeää on että koulu pysyy jatkossakin tanttalassa.Markku Seppänen (Hämeenlinna, 08.12.2024)
#41
Säästäkää kyläkoulu. Kyläkoulut ovat oikeasti vetonaula janakkalaan. Tahtotila ei voi olla koulun lakkauttaminen, vaan tahtotilan pitää olla koulun säilyttäminen ja kehittäminen. Lakkauttaminen ei tuota loppujen lopuksi niin paljoa säästöjä, että koulu olisi välttämättä lakkautettava. Kuljetukset toimivat myös Tanttalan suuntaan Turengista. Ehkäpä sieltä joku haluaisi opiskella pienemmässä koulussa? Miksi tätä ei oteta huomioon?!Teemu L (Hämeenlinna, 08.12.2024)
#47
Tanttalan koulun säilyttäminen on kaikella tavalla järkevää sekä perusteltua.Elina Arento (Janakkala, 08.12.2024)
#50
Sain aikoinaan Janakkalan kunnalta, Hausjärventieltä tapeltua, taksikyydin lapsille, Tanttalan koululle, joten tapelkaa koulun säilyttämisen vuoksi. Hyvä koulu.Sari Eistamo (Eteläinen, 08.12.2024)
#57
Pienten kyläkoulujen toiminta on säilytettävä. Niiden tarjoama koulutuksen taso on paljon parempaa ja yksilöllisempää kun suurten yksiköiden.Heikki Nurmi (Hämeenlinna, 08.12.2024)
#81
Pienet koulut pitää säilyttääMari Ahonen (Hämeenlinna, 08.12.2024)
#92
Tanttalan koulu on hyvä koulu .Säilyttäkää Koulumatti mutikainen (janakkala, 08.12.2024)
#104
Kyläkoulut ovat niin luonnollinen osa ympäristöjään että niiden lakkauttaminen tuntuu siltä kuin sahaisi ison, kylän lapsia kannattelevan, suojaisan ikikuusen oksan pois.Muualla maailmassa on esimerkkejä, vaikka Pohjoismaistakin, että koulu tehdään sinne missä lapset ovat ja koulua tarvitsevat. Se on peruslähipalvelu joka lasten kuuluu saada kotinsa lähialuilla. Nyt on vallalla suuntaus jossa lapset laitetaan raahautumaan palveluiden perään kauas kotoaan kun toiminnot keskitetään.
Kukaan päättäjäkään ei halua oman lapsensa istuvan tunteja taksissa, jotta pääsisi kouluun. Kun koulu vielä on, on järkevänpää säilyttää se ja lähteä entistä enemmän hankkimaan aktiivisesti uutta väkeä kylälle. Tässäkin on esimerkkejä, että tällainen aktiivisuus kantaa hedelmää. Uusia perheitä muuttaa kuntaan ja koko kunta hyötyy.
Päättäjien on syvällisesti pohdittava asiaa lasten kannalta, lasten edun ja oikeuksien näkökulmasta. Onko oikein, että taajamakeskusten lapset ehtivät harrastaa ja liikkua enemmän ja kylien lapsilta viedään tämä mahdollisuus pois pitkien koulumatkojen takia.
Sellaista sanaa kuin resilienssi käyettiin koronan alussa. Myös kyläkoulujen säilyttäminen on muutosjoustavuutta lisäävä asia. Tätä voi jokainen epävakaassa maailmantilanteessa miettiä, mihin sitä mahdollisesti vielä tarvitaan.
Lapsi ei osaa välttämättä puhua omasta puolestaan, mutta hän voisi sanoa: "Säilytä minun kouluni, se on hyvä ja turvallinen. En halua istua pitkiä matkoja koulukyydeissä. Päivät tuntuvat raskailta ja läksytkin pitäisi jaksaa. Etsikää säästöt muualta. Meidän kylien ja kylän ihmisten olemassaolokin on tärkeää. En halua,että muutamme pois kylältä siksi että koulu loppuu. Olisi kivaa jos tänne muuttaisi uusia perheitä.
Tuula Sipilä (Juupajoki, 08.12.2024)
#106
Lapsien koulu päivät venyvät, kun kuljetukset lisätään päivään. Kaikki lapset eivät selviydy suurissa ryhmissä ja kouluissa. Pitkistä kulku matkoista aiheutuu vanhemmille oma taakka lapsen ollessa väsynyt koulupäivien jälkeen. Yleensä on syy, että ihminen asuu maalla.Kari Vienonen (Hausjärvi, 09.12.2024)
#107
Suomessa lapset voi jo nyt todella huonosti, johtuen paljolti suurista ryhmistä jo varhaiskasvatuksessa jatkuen kouluun. Tästä syystä on ehdottomasti tärkeää säilyttää pienet kyläkoulut. Siellä lapset saavat tarpeeksi henkilökohtaista ohjausta, joka toteutuu pienissä kyläkouluissa ihailtavan hyvin ja näin ollen kasvaa myös tasapainoisempia lapsia. Kyläkoulut kunniaan !!!!!Hilkka Simolin (Hyvinkää, 09.12.2024)
#112
Hei,olen käynyt Tanttalan kansakoulua vuosina 1956-1960 ja siirryin Turengin Yhteiskouluun syksyllä 1960. Perheemme viikonloppukoti on edelleen lapsuuden maisemissa lähellä Tanttalan koulua.
Olen täysin samaa mieltä ohessa esitetyistä perusteista koulun säilyttämiselle.
Pienen koulun merkitys lapsen oppimisen alkuvaiheessa on korvaamaton. Opetus on yksilöllistä, lapsi ja koululainen saa tarvitsemansa
ohjauksen ja huomion.
Erityisen tärkeätä on myös se, että kolulaisia ei kuljeteta, ja että koulupäivät eivät pitkity matkojen vuoksi. Tämän lisäksi kysymys on kustannusten säästämisestä.
Pieni koulu haja-asutusalueella yhdistää asukkaita ja vaikuttaa positiivisesti kylien ikärakenteeseen.
Helena Sahlstedt (Helsinki, 09.12.2024)
#113
Itse Tanttalan koulun käyneenä en voi mitään muuta kuin suositella kyseistä koulua kaikille lapsilla. Koulun suuri rikkaus on pieni opiskelija määrä, koko koulun yhteisöllisyys ja yhdessä tekeminen.Sanni Kuparinen (Nokia, 09.12.2024)
#121
Muutaman vuoden päästä on tulossa ainakin kaksi siskonlasta kouluun. He asuvat ihan lähellä, joten ovat tulossa Tanttalan kouluun.Erika Kaunisto (Alavus, 09.12.2024)
#135
Viiden Tanttalan koulun käyneen lapsen isänä sanon, että säästää pitää mutta ei saa tehdä tyhmyyksiä.Mika Koskinen (Tanttala, 11.12.2024)
#146
Kunnan tulevaisuus on pienissä kylissä!Juho Vanhala (Turenki, 12.12.2024)
#155
Pienet koulut tulee säilyttää, koska niissä kaikenlaiset oppijat oppivat ja voivat hyvin.Hanna-Maija Sirainen (Tampere, 12.12.2024)
#167
Itsekin kyseistä koulua käyneen sanon, että säilyttäkää järki asiassa sekä koulu. Antakaa lapsille hyvä ja rauhallinen oppimisympäristö!Aki Pelkonen (Hämeenlinna, 12.12.2024)
#178
Koulu on kylän sielu mikä pitää kylän elävänä ja m"Me henki" son voimissaa kun puhalletaan yhteen. Lapset nauttivat pienestä koulusta. Sen tie-dän minä, lapseni ja lapsenlapseni.Tapio Holstila (Turenki, 13.12.2024)
#188
Tällä hetkellä asumme Turengissa -22 ja -24 syntyneiden lasten kanssa ja olemme muuttamassa Tanttalaan ennen esikoisen koulun aloittamista. Vahvana syynä muutolle ovat lasten saaminen kyläkouluun.Itse Tanttalan koulun käyneenä 1-6 luokat ja 7-9 luokat Turengissa pystyn omakohtaisen kokemuksen perusteella todeta, että pienelle lapselle lyhyt koulumatka ja maalais-/luontoympäristö sekä pienet luokkakoot auttoivat hyviin oppimistuloksiin, jotka ovat kantaneet pitkälle koulumenestyksessä. Opettajat pystyvät keskittymään jokaiseen oppilaaseen ja luokkakoon (ja ylipäätään koulun) ollessa pienempi, keskittyminen sekä turvallisuuden tunne ja läsnäolo ovat pienen kyläkoulun suuri voimavara. Jos yläaste ikäisenä aikaiset aamut, bussikuljetus Turenkiin, bussikuljetuksen odottaminen takaisin ja matka takaisin Tanttalaan tuntuivat pitkiltä päiviltä, jotka veivät energian loppupäivästä, miten ihmeessä pienempi, jopa seitsemän vuotias lapsi sen jaksaisi?
Janakkalan kunnan vahvuus on haja-asutus alueet ja kylien yhteisöllisyys sekä kyläkoulujen vetovoima. Ja nyt kyläkouluja lakkautetaan. Tällä hetkellä yhteiskunnallisesti nuorten ja lasten pahoinvointi, sekä liikkumattomuus ovat suuri ongelma. Silti lapsiystävällinen kunta lakkauttaa Tanttalan kyläkoulun, jolloin pienten lasten kävely/pyöräily taittettavat koulumatkat vaihtuvat koulumatkan istumiseen bussissa/taksikyydeissä. Päivät pitenevät kuljetusten vuoksi, eivätkä lapset jaksa enää pitkien koulupäivien jälkeen harrastaa liikuntaa ja keskittyä kunnolla läksyihin, joka johtaa huonoihin oppimistuloksiin.
Kyläkoulun lakkauttaminen myös tarkoittaa sitä, että esimerkiksi Tanttalan koululla sijaisteva, kyläläisten suosima luistelu- sekä jalkapallokentän huollossapito loppuu, joka jälleen vähentää lasten ja nuorten harrastus- ja liikuntamahdollisuuksia. Kylältä viedään sydän, eikä yhteistä harrastustoimintaakaan koulun lopettamisen jälkeen enää ole.
Oppilasmäärät notkahtavat muutamaksi vuodeksi alle 28 ja sen jälkeen näyttää palautuvan takaisin ennalleen jo vuonna 2028. Kunnan tulisi nyt kuunnella kuntalaisia. Nyt on aika näyttää, kuinka kunnassamme toteutuu kylien ja haja-asutusalueiden suosio. Antakaa kylien pitää vetovoimansa ja yhteisöllisyytensä sekä pienten lasten koulunsa. Lapsissa on kuntamme tulevaisuus.
Sofia Vanhala (Turenki, 14.12.2024)
#199
Tanttalan koulu on tärkeä sekä oppilaille että kyläläisille. Usein päättäjät suurentelevat säästöjä ja laskevat kulut alle todellisuuden. Voitetaanko Tanttalan koulun lakkauttamisella tosiasiassa mitään???Terhi Holstila (Hämeenlinna, 17.12.2024)