VAADIMME HALLITUKSEN YRITTÄJÄN ELÄKELAIN MUUTOSTA KOSKEVAN ESITYKSEN (HE 102/2022 vp) KUMOAMISTA JA UUDELLEENKÄSITTELYÄ

Allekirjoitukset, joissa on kommentti mukana

#1809

Me yrittäjät tarvitsemme vain mahdollisuuden yrittää, ja tienata elantomme, kuten kuka tahansa muukin. Miksi kuvittelette, että meillä olisi mahdollisuutta maksaa tällaisia summia, jos siihen eivät asiakkaammekaan pysty kohonneiden elinkustannuksien vuoksi? Hintojen korotus ei ole tässä kohtaa se ratkaisu, katto siinäkin on vastassa.

Heidi Ilmonen (Lahti , 28.07.2022)

#1825

Ei näin.

Pekka Laasonen (Rauma, 28.07.2022)

#1832

Haluan vain sanoa,että koen muutoksen erittäin epäoikeudenmukaiseksi yksinyrittäjille!!!

Pia Keyriläinen (Pornainen, 28.07.2022)

#1860

Nykyisenä pienyrittäjänä ja täyspäiväsesti yrittäjäksi siirtymisestä haaveilevana, jos tämä muutos menee läpi, en kykene laajentamaan yritystäni ja ylläpitämään talouttani samaan aikaan, joten ainoa vaihtoehtoni on lopettaa yrittäjänä toimiminen. Tämän ansiosta valtiolta jää saamatta isommat verotulot minun tekemästäni työstä ja valtiolle jää vain palkkatyöstäni saamien tulojen verotettava osuus (mikä on lähes puolet vähemmän verotuloja kun jos pystyisin siirtymään täyspäiväseksi yrittäjäksi).

Altti Heinilä (Helsinki, 28.07.2022)

#1867

Haloo!
Yrittäjyyttä pitää kannustaa ei lynkata!

Monica Teraste (Helsinki, 28.07.2022)

#1893

Pakotettu YEL-maksu vie suurimman osan yksinyrittäjästä kassavajeeseen ja sitä kautta konkurssiin. Vapaasti itse päätettävä maksun suuruus ylläpitää yrityksen elinvoimaa. Moni yrittäjä sijoittaa eläkepäiviä varten eli ei edes odota saavansa eläkettä joskus.

Elina Toimela (Kouvola, 28.07.2022)

#1897

Itselläni parturi-kampaajana tästä seuraa alanvaihto ja yritystoiminnan lopettaminen.

Mira Rapatti (Tampere, 28.07.2022)

#1903

Miksi yrittäjyyttä ei tueta sen sijaan, että se yritetään polkea maanrakoon?

Johanna Sumén (Helsinki, 28.07.2022)

#1923

Ei hyvä ratkaisu yrittäjälle.

Jarmo Piepponen (Savonlinna, 28.07.2022)

#1958

Kaikin tavoin yksinyrittäjän arkea ymmärtämätön esitys. Työeläkeyhtiöiden osaaminen ei tule ikinä riittämään arvioimaan monenkirjavan yritystoiminnan ansiotasoa oikeudenmukaisesti. Ansiotaso ei määräydy samoilla perusteilla kuin vastaavalla nimikkeellä palkkatyössä. Kausittaista vaihtelua on kaikilla yksinyrittäjillä, saman firman kautta voidaan laskuttaa useampaa ”työnimikettä”, työaika on monella pienempi kuin 100 % esimerkiksi pienten lasten tai iäkkäistä vanhemmista huolehtimisen vuoksi jne. Valta pitää säilyttää yrittäjällä itsellään, jotta yrittäminen säilyy Suomessa jatkossakin mielekkäänä eikä ihmisiä passivoida.

Moni pienyrittäjä tulee tällä systeemillä putoamaan työttömäksi ja siten yhteiskunnan vaivoiksi aivan turhaan. On kaikkien etu, että ihminen työllistää itsensä, vaikka pienilläkin tuloilla. Esitys kertoo siitä, että yksinyrittäjien todellisuutta ei päättävällä taholla ymmärretä. Jos yrittäjien halutaan maksavan minimi-yeliä suurempaa maksua (mikä on pelkästään järkevää), kannattaa aloittaa selkokielisestä valistamisesta minimivakuuttamisen seurauksista jo yritystä perustettaessa ja edelleen yrittäjätaipaleen varrella. Esimerkiksi karut laskelmaesimerkit eläkkeen tai äitiysrahan suuruudesta minimi-yelillä ovat todella herättäviä. Samoin eläkkeelle jääneiden, pientä eläkemaksua maksaneiden tarinat. Valtion pitää tehdä tämä selkokielinen, säännöllinen valistaminen, ei yksittäisten eläkeyhtiöiden. Muutosta tapahtuu tiedon lisäämisen, ei sattumanvaraisen yrittäjien kepittämisen kautta.

Päivi Salo (Helsinki, 28.07.2022)

#1970

Yrittäjyyttä tarvitaan lisää tämä on este pienyrittäjyydelle.

Miila Hyökki (Helsinki, 28.07.2022)