#pientenpuolella - Helsingin varhaiskasvatuksen kriisi syvenee

Allekirjoitukset, joissa on kommentti mukana

#2004

Lapsilta leikkaaminen on näköalatonta ja rumaa. Luulin, että Suomesta halutaan tehdä lapsiystävällinen maa ja on surullista, ettei tämä ole päättäjien tahtotila. Työntekijöiden pakottaminen, milloin koronan ja milloin työntekijäpulan varjolla siirtymään toisiin toimipisteisiin, ei ole myöskään motivoivaa tai turvallista johtamista.

Riikka Sipari (HELSINKI, 12.12.2022)

#2009

Lasten turvallisuudesta ja hyvinvoinnista ei koskaan pitäisi tinkiä. Tämä on silkkaa heitteille jättöä. Suoraan päiväkodista tulevan 6-7 vuotiaan tai vanhemman ala-koululaisen lapsen ei tarvitse, eikä pidä pärjätä vielä yksin kotona. Leikkipuistojen iltapäivä-, kerho ja matalan kynnyksen lapsiperheiden toiminnan lakkauttaminen tulee kostautumaan tulevaisuudessa, vain lasten sekä heidän vanhempien hyvinvointiin. Emme tämän jälkeen voi kutsua Suomea hyvinvointivaltioksi, jos olemme valmiita säästämään pienten lasten kustannuksella ja uhraamaan heidän tulevaisuutensa.

Inka Jylhä (Helsinki, 12.12.2022)

#2017

Olisin vielä töissä siellä varhaiskasvatuksessa, mutta olosuhteet pakottivat lähtemään ihan muihin hommiin!

Raili Heikkilä (Tampere , 12.12.2022)

#2025

Työntekijät palavat loppuun alalla muutamassa vuodessa. Pian ammattilaisia ei varhaiskasvatukseen enää saada. Lasten tuentarpeet lisääntyvät ja osaavia, sensitiivisiä ammattilaisia tarvitaan. Mikäli muutoksia ei saada, tilanne kriisiytyy entisestään.

Laura Reinilä (Vantaa, 12.12.2022)

#2026

Olen kotona 3- ja 1- vuotiaiden lasten kanssa. Lähialueen leikkipuistot ja perhetalo ovat tarjonneet meille mielekästä toimintaa joka on auttanut jaksamaan raskasta arkea. Esikoinen nautti kovasti syksyllä aloittamastaan kerhosta. Nyt kaikki nuo paikat menevät kiinni ja kerho loppuu. Edessä oleva pitkä ja yksinäinen talvi masentaa melkoisesti. Vielä enemmän masentaa se, että ensi syksynä joudun laittamaan omat lapseni päiväkotiin ja palaamaan itse töihin - päiväkotiin.

Taru Heino (Helsinki, 12.12.2022)

#2033

on todella surullista että tämmöisen päätöksen on päädytty on monelle pienelle koululaiselle todella kurjaa viettää monta tuntia yksin kotona odottamassa vanhempia töistä kotiin kun ei ole iltapäivä paikkaa mihin mennä koulun jälkeen moni pieni koululainen joutuu yksin odottamaan aikuista kotiin ja moni lapsiperhe menettää paikan minne mennä viettämään muiden aikuisten kanssa aikaa ja seurustelemaan on todella kurjaa ja surullista että näin tärkeään asiaan tehdään näin isoja ja ongelmia aiheuttamaan monelle perheelle

mia malmivuori (helsinki, 12.12.2022)

#2041

Lapsenlapseni puolesta. Kuten lukuisat muut pienet Helsingin asukkaat tarvitsee hänkin tätä välttämätöntä toimintaa ja huolenpitoa. Sen on jatkuttava!

Petri Korkeila (Turku, 12.12.2022)

#2049

Varhaiskasvatuksen työntekijöille kunnon palkka, edullisia vuokra- asuntoja ja tukea työn ongelmatilanteisiin

auni-marja vilavaara (Helsinki, 12.12.2022)

#2058

Lasten turvallinen lapsuus pitää varmistaa. Leikkipuistotoiminta ja muu tuki tasoittaa sosioekonomisia eroja ja tukee vanhempien jaksamista. Kaikille lapsille mahdollistettava yksi harrastus ja ohjattua toimintaa koulun yhteyteen. Nämä kustannukset maksavat itsensä moninkertaisesti, kun ongelmia ei synny ja kaikki pysyvät mukana.

Sari Räisänen (Vantaa, 12.12.2022)

#2063

Muutamme pois Helsingistä jos kaupungista ei tule lapsimyönteisempi ja varhaiskasvatus ei saa kaupungilta arvostusta ja sen mukaisia toimia.

Tia-Maria Pakkanen (Helsinki, 12.12.2022)

#2079

Leikkipuistojen sulkeminen on kohtuutonta. Siinä kärsivät viattomat lapset. Työntekijät ovat myös ihmisiä, joita ei voida käyttää vain resursseina, joita ilman heidän suostumustaan siirellään paikasta toiseen. Ratkaisu ei ole kenenkään edun mukaista.

Mari Hämäläinen (Helsinki, 13.12.2022)

#2086

Jos lapset eivät enää ole Suomen tulevaisuus niin ketkä sitten ovat?
Tällä teidän päätöksellä moni lapsi jää nyt ihan yksin koko illaksi kotiin. Minusta tämä on pelottava eikä näköjään kukaan teistä ole sitä ajatellut.
Pitäisikö nyt jokaiselle kouluikäisen lapsen huoltajalle irtisanoutua töistä että hänen lapsi ei vietä aika 12-18 yksin kotona? Onko tämä parempi ratkaisu? Suonessa nyt tuhlataan kauheasti raha todella ryhmiin juttuihin, aidat, koronatestit, joista ei ole hyötyä kenellekään mutta säästetään lasten hyvinvoinnissa. Ei Suomi enää ole hyvinvointivaltio tällaisten päätösten jälkeen.

Alexandra Albayrak (Helsinki, 13.12.2022)

#2112

Laadukas varhaiskasvatus on sijoitus hyvään ja hyvinvoivaan lapsuuteen. Laadun yhtenä kulmakivenä on koulutettu, osaava ja asiantunteva moniammatillinen henkilöstö. Johtajien, opettajien, sosionomien ja lastenhoitajien pitovoimaan alalla on nyt viimeinkin pystyttävä vastaamaan. Myös halu hakeutua alalle on tärkeää, jotta saamme tulevaisuudessa koulutettua osaavaa henkilöstöä. Palkkaus ja resurssit ovat avainasemassa. Lapsen arvokkaasta kasvusta, opetuksesta ja kehityksestä tulee maksaa sen mahdollistaville varhaiskasvatuksen asiantuntijoille oikeata arvostettavaa palkkaa.

Essi Määttälä (Helsinki, 13.12.2022)

#2114

Tämä kriisi, vaan pahenee, kunnes aletaan ajattelemaan asiaa pidemmälle, kuin omalle edustuskaudelle oli se sitten missä vain päättävässä osassa. Alkakaa kiireesti hakea pysyviä ratkaisuja tähän asiaan ja sellaisia joilla saadaan houkuteltua alalle lisää työvoimaa. Ilman näitä kriisi pahentaa itse itseään kokoajan.

Sami leo johannes Vihko (Helsinki, 13.12.2022)

#2118

Jos leikkipuisto suljetaan, 2-vuotias tytömme jää ilman aamutoimintaa.

Simonas Noreikis (Helsinki, 13.12.2022)

#2128

Hölmöläisten peiton jatkaminen ei ole ratkaisu tähän kriisiin! Kunnon palkankorotus henkilöstölle ja alan vetovoiman lisääminen! Henkilöstölle pitää taata työskentelyrauha!

Pia Mansikkaviita (Helsinki, 13.12.2022)

#2134

Helsingin leikkipuistotoiminta on aloitettu vuonna 1914,
ensimmäinen ympärivuotinen leikkipuisto Brahe avattiin Alppiharjuun 1.9.1951 eli 71 vuotta sitten.
Parhaimmillaan leikkipuistoja oli Helsingissä n 70 kpl.
Kävijöitä on kaikissa puistoissa ja kun kotihoidon tukea ruvettiin maksamaan v 1985, mahdollisti se lapsiperheiden vanhempia jäämään pitemmäksi aikaa kotiin pienokaisen kanssa.
Samoin pienen eka- tokaluokkalaisen on voinut jättää turvallisin mielin iltapäivähoitoon leikkipuistoihin joko ilmaiseksi tai pientä välipalamaksua vastaan.
Nyt muutama vuosi sitten Helsinki alensi lasten kotihoidon tukea niin paljon, että perheiden on melkein pakko laittaa alle 1-vuotias päiväkotiin.
Tämä aiheuttaa liikaa paineita päiväkoteihin = lue RUUHKAA.
Vielä 5 -30 vuotta sitten äiti / isä pystyi olemaan kotona esikoisen kanssa sekä myös seuraavien lapsien kanssa ja perhe pärjäsi hyvin leikkipuistojen tuella:
-perhevalmennuksen eli vauvaperhetoiminnan,
vauvaryhmien, ipana-aamujen ja leikkipuistojen leikkitoiminnan kerhojen kanssa.
Tärkeintä leikkipuistotoiminnassa on ollut vanhemmuuden tukeminen, vertaistuen saaminen sekä koululaisten iltapäivähoidon saaminen.
Suuri osa iltapäiväkoululaisista leikkipuistoissa on entisiä vauvaperhe- ja vauva-aamulapsia sekä ipana-aamu- että leikkitoiminnan kerholaisia, jotka ovat yhdessä muiden samanikäisten kanssa saaneet hyvän ponnahduslaudan tulevaa isompien lasten päiväkotipolkua varten, saamalla myös elinikäisiä ystäviä tulevaa kouluelämää varten.
Nyt kaikki "ilmainen" ajetaan tahallaan alas,
vaikka laskelmien mukaan lasten hoitaminen kotona alkuvuosina tulee paljon halvemmaksi kaupungille / yhteiskunnalle kuin laittaminen päiväkotiin.
Ehdotukseni on:
Kotihoidon tuen nostaminen
Iltapäivätoiminta leikkipuistoissa mahdolliseksi kaikille eka-tokaluokkalaisille
Leikkipuistojen tukeminen perheiden aamupäivätoiminnan
jatkumisena.

Jos päiväkodit eivät voi taata tarpeeksi hoitohenkilökuntaa,
laitettakoon niitä kiinni.
Ritta V-K, eläkkeelle jäänyt leikkipuisto-ohjaaja, Helsinki

Ritta Virtanen-Kakriainen (Helsinki, 13.12.2022)

#2137

Nyt on aika toimia!

Camila Morales (Helsinki , 13.12.2022)

#2140

vauhtia päätöksen tekoon!

sara lahtonen (helsinki, 13.12.2022)

#2141

Lapsissa on tulevaisuutemme... heihin tulee panostaa. Myös työtekijöiden jaksamisesta pitää pitää huolta ja korvaus tehdystä työstä tulee vastata koulutusra ja työn vastivuutta. Jos he eivät jaksa, kuka lapsia hoitaa, ohjaa, opettaa? Tekemällä muutama päivä heidän työtään avartaisi päättäjien silmiä ja ymmärrystä.

Kirre Mether (Helsinki, 13.12.2022)

#2155

Palauttakaa kodinhoitotuki tasolla, että mahdollisimman monella mahdollisuus hoitaa alle 3v kotona. Auttaisi lasten hyvinvointia kotona ja päiväkodissa. Kohta kukaan ei halua lapsia hankkia, koska lasten oikeudet huonosti.

Anne-Mari Keskiniemi (Helsinki, 13.12.2022)

#2157

Tälle asialle on viipymättä tehtävä jotain konkreettisesti!

Helena Henriksson (Helsinki, 13.12.2022)

#2172

Ekaluokkalainen ei ole valmis olemaan neljää/ viittä tuntia yksin! Vanhempi ei voi lyhentää työpäiväänsä nelituntiseksi! Apua!

Henna Tanskanen (Helsinki, 13.12.2022)

#2175

Lapset jäävät talous-ajattelun jalkoihin, tässä asiassa tuotto näkyy myöhemmin kuin ensivuoden tilinpäätöksessä.

Veera Moilanen (Helsinki, 13.12.2022)

#2180

Ehdottomasti tämän kannalla! Meillä perheessä 2,5 vuotias esikoinen ja ensi vuonna päiväkodin aloittava nyt 9kk ikäinen kuopus. Esikoisen päiväkodissa (kunnallinen) vaihtuu jatkuvasti henkilökunta ja tämä näkyy selkeästi lasten mielialassa ja käytöksessä myös kotona.

Niko Huttula (Helsinki, 13.12.2022)Maksullinen mainonta

Mainostamme tätä adressia 3000 ihmiselle.

Lisätietoja…