#pientenpuolella - Helsingin varhaiskasvatuksen kriisi syvenee

Allekirjoitukset, joissa on kommentti mukana

#404

Viisikuisen vauvan mummina olen todella surullinen Helsinkiläisten vauvojen ja vanhempien puolesta. Tärkeä henkireikä, jonka kerhot ovat tarjonneet, on päättymässä.
Vauva-aika ei ole kaikille ruusunpunaista unelmaa.
Esim. juuri vauvakerhot ovat monille vanhemmille todella tärkeä henkireikä. Kerhoissa saa tukea muilta samassa elämänvaiheessa olevilta vanhemmilta. Tämä helpottaa jopa synnytyksen jälkeisen masennuksen oireita.
Helsingin päivähoitotilanteesta olen suoraan sanottuna kauhuissani! Mikä on lapsenlapseni kohtalo sitten, kun toinenkin vanhempi siirtyy jälleen työelämään? Jos päivähoitopaikkaa yleensäkään löytyy, niin voiko lapsen jättää sinne levollisin mielin? Voin jo nyt sanoa, että ei.
Haluaako Helsinki ajaa pois kaikki lapsiperheet? Onko pääkaupunkimme tarkoitettu ainoastaan lapsettomille sinkuille ja pareille sekä eläkeläisille? En osaa itse keksiä parannuskeinoa tähän tilanteeseen, mutta eikös meillä ole juuri sitä varten korkeissa viroissa henkilöitä, joiden työnkuvaan kuuluu hoitaa yhteisiä asioita kuntoon?

Sari Lehtola (Järvenpää , 09.12.2022)

#429

Kotihoidontuen helsinkilisän palautus on aikoa järkevä teko tässä kohti. Ei ole näköpiirissä että alan kriisiä saataisiin nopealla aikataululla ratkottua. Jatkuva työolojen kurjistaminen ja kiristäminen ovat johtaneet tähän. Onko mitään opittu?

Satu Olkkola (Helsinki, 09.12.2022)

#431

Itse muutin juuri syksyllä pois Helsingistä ja vaakakupissa painoi vahvasti myös kaupungin tekemät päätökset mm kuntalisän poisto, varhaiskasvatuksen tila (mm se, ettei pääse lähelle, ei ole henkilökuntaa, lapset voivat pahoin, tuentarpeisia ei voida ottaa huomioon), ei kerhotoimintaa, neuvoloita keskitetään kauas jne

Hannamari Asplund (Oulu, 09.12.2022)

#437

On nähtävä metsä puilta. Se, mistä nyt säästetään tulee maksamaan tulevaisuudessa monin kerroin lasten kasvaessa nuoriksi aikuisiksi ongelmien keskellä. Perusta luodaan lapsuudessa ja varhaiskasvatuksen aikuiset ovat ensimmäisiä kodin ulkopuolisia aikuisia, jotka opettavat lapselle turvallisesta kiintymyssuhteesta sekä luottamuksesta. Jos nämä resurssit eivät ole kunnossa, lapsuudessa vaille jääneitä tarpeiden täyttymistä ja niistä syntyneitä traumoja on vaikea korjata enää myöhemmin. Mahdollista, mutta edessä on varmasti pitkä ja kivinen tie, joka maksaa yhteiskunnalle enemmän kun laadukkaaseen varhaiskasvatukseen panostaminen.

Caroliina Laamanen (Helsinki, 09.12.2022)

#451

Korona-aikaan pienten lasten vanhemmat jäivät yksin, ilman vertaistukea ja mahdollisuutta mielekkääseen vauva- ja perhetoimintaan. Tällä on ollut merkittäviä kielteisiä vaikutuksia tuoreiden äitien mielenterveyteen, jaksamiseen ja edelleen varhaiseen vuorovaikutukseen. Perhetalojen sulkeminen vähentää jälleen monen perheen mahdollisuuksia mielekkääseen toimintaan ja vertaistukeen. Näin pian koronasulkujen jälkeen on kohtuutonta jälleen vaikeuttaa ja kaventaa pikkulapsiperheiden päivätoimintaa.

Hanna Jäntti (Helsinki, 09.12.2022)

#455

Lasten hoitajat takaisin henkilökuntaan. Parempi niin, kuin ilman päteviä varhaiskasvattajien.

Lea Laitinen (Savonlinna, 09.12.2022)

#463

Ainainen lapsilta ja lapsiperheiltä leikkaaminen tulee TODELLA kalliiksi pidemmän päälle. Sekä euromääräisesti että inhimillisesti laskettuna.

Marja Suhonen (Espoo, 09.12.2022)

#466

Ei ole pienten ekaluokkalaisten etu sulkea iltapäiväkerhot. Ekaluokkalainen ei ole valmis olemaan yksin 5 tuntia koulupäivän jälkeen kun vanhempi töissä. Voitte päättäjät mennä henkilökohtaisesti katsomaan missä jamassa päiväkodit tänä päivänä ovat. Lasten turvallisuus ja henkilökunnan jaksamiselle sekä palkkaukselle on voitava tehdä kiireellisesti enemmän.

Janika Ratilainen (Helsinki, 09.12.2022)

#507

Näinkö te kohtelette lapsia ja nuoria?

Jenni Anttila (Kerava, 10.12.2022)

#508

Leikkipuistoja ei saa sulkea! Siinä viedään tärkeät palvelut toisilta kun yritetään auttaa toisia. Nyt on todella moni ekaluokkalaisen perhe jätetty suureen pulaan ja pienet joutuvat pärjäämään itsekseen. Erityisesti meille nepsy-lasten, kuten muillekin erityislasten perheille tämä on todella iso menetys ja aiheuttaa paljon huolta ja päänvaivaa!

Susanne Saarniluoto (Helsinki, 10.12.2022)

#519

Tilanne Helsingin varhaiskasvatuksessa ja pienten koululaisten iltapäivähoidossa on aivan kestämätön. Lisäksi lapset ovat totaalisen eriarvoisessa asemassa riippuen asuinpaikastaan Helsingin sisällä, paikoitellen kaikki toimii loistavasti, paikoitellen ei mikään. Lapsuus on todella lyhyt aika, toimeen on ryhdyttävä nyt ja siltikin varmasti moni nykyisitä päiväkoti-ikäisistä jää täysin ilman laadukasta varhaiskasvatusta vaan saa lähinnä jotain perustason lastenvahtimista jos sitäkään. Samalla jostain käsittämättömästä syystä yritetään haalia toimimattomien palvelujen piiriin aina vaan lisää käyttäjiä.

Kukka Miikkulainen (Helsinki, 10.12.2022)

#527

Mitä pöyristyttävää taloudellista ja inhimillistä lyhytnäköisyyttä Helsingiltä säästää kohteessa, joka ennaltaehkäisee moninkertaisesti kalliimpia ongelmia jo lähitulevaisuudessa! Asiaa on roikotettu nyt jo kestämättönän kauan, ja tulokset näkyvät laajalti paljon monipuolisempina ja kalliimpina ongelmina. Te tiedätte tämän, mutta ette halua kohdistaa resursseja tulevaisuutemme kannalta kaikkein tärkeimpään!

Ilona Kallio (Espoo , 10.12.2022)

#533

Olen itse töissä päiväkodissa ja uupunut työhön. Nähnyt kohta 30 vuoden työrupeaman jälkeen monet huonot muutokset.

Miia Toivonen (Helsinki, 10.12.2022)

#543

Tilanne on vaikea. On käsittämätöntä miten päättäjät surkuttelevat asiaa, miettimättä kiireesti puistojen sulkua parempia keinoja. Rahaa toki taas kerran säästyy kun henkilökuntaa ei palkata lisää vaan siirretään ja suljetaan toimintaa radikaalisti.

Tilanteeseen johtavia syitä toivoisi myös päättäjien pohtivan.

Piia Vesalainen (Helsinki, 10.12.2022)

#544

Miksi lapset nähdään kulueränä, kun he ovat tulevaisuutemme? Kaikista viisain sijoitus koko yhteiskunnallemme olisi sijoittaa lapsiimme.

Nana Katajainen (Helsinki, 10.12.2022)

#558

Ensi vuonna lapsi menee ensimmäiselle luokalle ja ilmeisesti minä rupean työttömäksi, kun pitää olla kotona koulupäivän päättyessä.

Oskar Thun (Helsinki, 10.12.2022)

#559

Lapsissa on tulevaisuus! Pidetään heistä hyvää huolta!

Anna-Liisa Niemelä (Helsinki, 10.12.2022)

#564

Helsingin kaupunki tekee miljoona tolkulla tulosta joten kyllä siitä pitää osansa saada myös varhaiskasvatus. Päättäjät tainneet erkaantua todellisuudesta pahemman kerran! Jos varhaiskasvatus ei ole laadukasta heijastuu ongelmat myöhempään ikään jolloin myös koulussa lapsilla ongelmia. Kun lapsella on koulussa ongelmia kertaantuu se taas myöhempään ikään. Kohta ollaan tilanteessa jota on mahdoton enää oikaista ja silloin ei enää veronmaksajiakaan riitä. Nyt olisi korkea aika muuttaa tämän laivan suunta ja alkaa panostaa lapsiin ja varhaiskasvatukseen kunnolla!!!

Antti Tolvi (Helsinki, 10.12.2022)

#566

Päiväkodin työntekijöille lisää palkkaa, enemmän resursseja, työolot kuntoon!

Laura Karlsson (Espoo, 10.12.2022)

#569

Pelastakaa leikkipuistot!

Titta Leikkari (Helsinki, 10.12.2022)Maksullinen mainonta

Mainostamme tätä adressia 3000 ihmiselle.

Lisätietoja…