Wileniuksen perinnetelakan tulevaisuuden ja porvoolaisen monisatavuotisen puuvenekulttuurin puolesta

Allekirjoitukset, joissa on kommentti mukana

#1

Historiallinen kulttuurikaupunki Porvoo ei saa menettää viimeistä elävää yhdyslankaa monisatavuotiseen merelliseen kulttuuriperintöönsä. Lyhytnäköiset päätökset jäävät tulevaisuuden historiaan.

Milla Jokisaari (Porvoo, 13.01.2023)

#2

Porvoon on suojeltava kulttuuriperintöään! 90 vuotta aktiivisesti toimineelle Wileniuksen perinnetelakalle on annettava mahdollisuus kehittyä ja toimia myös seuraavat 90 vuotta.

Marikki Hakola (Porvoo, 13.01.2023)

#5

Wileniuksen telakka ja Porvoon puuvenekulttuuri ovat elävää uhanalaista kulttuuriperintöä!!

Monica Lindström (Porvoo, 13.01.2023)

#6

Telakkatoiminta sekä vanha puuvenekulttuuri pitää säilyttää Porvoossa!

Marko Niemi (Porvoo, 13.01.2023)

#7

Historia ja kulttuuriperintöhän on Porvoon tärkein voimavara. Kotkan puuvenemessujen ja Loviisan vanhojen talojen tyyliset tapahtumat tulevat tulevaisuuden digitaalisessa ja skaalautuvassa maailmassa olemaan mittaamattoman arvokkaita ja ihmisten rakastamia.

Petri Tykkä (Porvoo, 13.01.2023)

#12

Wilenius + vierasvenesatama = Suomenlahden vetovoimaisin kombinaatio - Porvoossa länsi-rannalla.

Sekäettä / bådeoch on kaikinpuolin voittava ajatus.

Kaj Wasastjerna (Porvoo, 13.01.2023)

#15

Vierasvenesatama on hyvä asia, mutta näin vanhaa ja uniikkia perinnettä ei saa tuhota sen kustannuksella. Porvoon valtti on historia!

Noora Hedberg (Porvoo , 13.01.2023)

#49

Ei kannata tehdä huonoja päätöksiä!!

Mirja Lindström Os Virta (Perniö, 13.01.2023)

#54

Staden skall spara Wilenius båtvarv och investera i restaureringen och upprustningen av varvet. Wilenius båtvarv är en väldigt viktig del av Borgås och Borgåbornas identitet och varvet är nationellt kulturhistoriskt värdefullt. Förstör inte varvet!

Jan Ekebom (Porvoo, 13.01.2023)

#58

Älkää hyvät Porvoolaiset tehkö tätä virhettä. Vileniuksen telakka ei ole vain teidän kulttuuriperintöänne, vaan koko Suomen.

Timo Muurinen (Espoo, 13.01.2023)

#60

Toivon, että Porvoon historian merkityksessä huomioidaan myös sen merkittävä puuvenekulttuuri. Ns. vetotelakoita ei enää muualla ole ja vanhat veneet eivät ole nostettavissa ja laskettavissa nostureilla lasikuituveneiden tapaan

Hannu Halkola (Helsinki, 13.01.2023)

#65

Vad tänker ni med när allt fint förstörs i våran vackra stad?

Benita Lindberg (Borgå, 13.01.2023)

#68

terveisiä perseestä

Matti Lautala (hamina, 13.01.2023)

#69

Mielestäni telakka sopii hienosti rantaviivaan vaikka ympärille tulisikin muuta toimintaa. Olen myös usein ajatellut, että telakan viereen sopisi pieni meriaiheinen kahvila ja porvoolaista käsityötä tai muuta tuliaista myyvä puoti jossa vierasveneilijätkin voisivat viihtyä ja jossa voisi olla saatavilla myös tietoa puuveneistä ja Porvoon saaristosta.

Satu Seikku (Porvoo, 13.01.2023)

#70

Hetken huumassa ei tule tehdä sellaista, mitä myöhemmin karvaasti - ja turhaan - katuu.

Jukka Virman (Helsinki, 13.01.2023)

#75

Wileniuksen telakka on merkittävä kulttuurihistoriallisesta näkökulmasta Porvoolle ja sen voi hyvin hyödyntää ja ottaa osaksi Länsirannan kehittämistä. Kulttuurihistoriassa on veto- ja pitovoima näkökulmia. Ennen kaikkea Wileniuksen telakka on keskellä Porvoossa ja täten sitä voi hyödyttää osana merellisen Porvoon kehittämistä.

Helena Hasselblatt (Porvoo, 13.01.2023)

#76

Nog kunde väl Borgå låta lite utav våra gamla kulturer finnas kvar i denna stad, men nej allt skall förstöras!

Hans Peter Lindberg (Borgå, 13.01.2023)

#93

Kulttuuritekoja Porvoo !

Sigfrid Karlsson (Espoo, 13.01.2023)

#97

Läntiselle rannalle mahtuvat sekä vierasvenesatama palveluineen ja Wileniuksen veneveistämö sulassa sovussa. Porvoossa säilyisi kulttuurihistoriallisesti arvokas veistämö ja kaupunki saisi vierasvenesataman. Eivät ole vaihtoehtoja vaan "sekä että".

Fred Rosbäck (Porvoo, 13.01.2023)

#101

Veneenrakennuksen ja veneilyn elävä kulttuuriperintö ja telakan historiallinen rakennusperintö voidaan säilyttää, vaikka samalla aluetta kehitetään ja uudistetaan veneilyn ja vapaa-ajan käyttöön.

Matias Laitinen (Helsinki , 13.01.2023)

#116

Entisenä Porvoolaisena pidän tätä suojeluhanketta erittäin tärkeänä.
Puuveneoerinbe istuu jokirantaan erinomaisesti ja luonnollisesti.

Nina Seeck (Pornainen, 13.01.2023)

#123

Älkää tuhotko puuvenekulttuuria. Eiköhän Porvooseen saada muutoinkin sopimaan vierasveneet.

Antti Tykkä (Kouvola, 13.01.2023)

#129

Porvoo kaipaa puuvenetelakkaa kaupunkia elävöittämään ja kertomaan sen historiasta ja perinteistä

Marja-Liisa Vartija-Rissanen (Porvoo, 13.01.2023)

#135

Miettikää ennen kuin tuhoatte, tämä on suuri perinne telakka. Iso menetys jos loppuu.

Terveisin: Pamela 3 ( f-260 ) Kråkö -71

Eronen Tommi (Helsinki, 13.01.2023)

#136

Wileniuksen telakka kuuluu Länsirannalle. Kunnioittakaamme artesaani -työtä.

Sari Haglund (Porvoo , 13.01.2023)

#137

Porvoo on hävinnyt meille raumalaisille jo kahteenkin eri otteeseen. Ensimmäisen kerran kun menetti Vanhalle Raumalle Unescon maailmanperintökohteen arvon. Toinen oli, kun Rauma oli v. 2022nkolmen parhaan joukossa joulukaupungin äänestyksessä. Kolmas kerta todensanoo… Porvoo lakkaa olemasta kulttuurikaupunki lakkauttaessaan arvokkaan ja kulttuurihistoriallisesti tärkeän Wileniuksen 90 vuotiaan puuvenetelakan. Juuri kun Unesco on valinnut limisaumaisen puuveneen aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon. Meillä Raumalla puuveneitä arvostetaan niin paljon, että Rauman merihistoriallinen seura ry on rakentanut Rauman merimuseon läheisyyteen Merimakasiinin, jonne laitetaan esille mm. raumalaista puuveneenrakennusperintöä. Hanketta on ollut tukemassa myös mm. Rauman kaupunki. Meillä on ymmärretty arvokas puuveneen rakennusperintö ja sen kulttuurihistoriallinen merkitys. Porvoo saa tällä Wileniuksen puuvenetelakan lakkautuksella kärsiä kulttuuriköyhyydestä. Menetettyä ei saa enää takaisin. Säilyttämällä pidetään yllä kulttuuria ja arvostusta. Porvoon kävijät voidaan käännyttää tulevaisuudessa Raumalle. Onhan meillä jo Unescon maailmanperintökohteita peräti kaksi kohdetta. Ja nyt voimme lisätä Rauman vetovoimaan myös puuveneet. Visit Rauma forever ❤️

Maisa Korjus (Rauma, 13.01.2023)

#143

Porvoon vetovoima perustuu vain historiaan ja Wileniuksen telakka on erottamaton ja näkyvä osa sen historiaa. Ei pelkkinä seininä, vaan telakkaan kuuluvine puuveneineen.

Heikki Hämäläinen (Helsinki, 13.01.2023)

#145

Ottakaa vaari Porvoon ainutlaatuisista mahdollisuuksista älkääkä matkiko muita kaupunkeja. Telakan kohdalla on nyt oiva tilaisuus osoittaa kulttuuritajua.

Annika Järvinen (PORVOO, 13.01.2023)

#149

Minäkin olen käyttänyt Wileniuksen palveluita vuosina 1989-2009. Ja sen jälkeen nauttinut tunnelmasta ja kauneudesta, vaikka oma vene nykyään jättänyt muille tilaa. Kerroksellisuus ja elävä historia ovat tässä ne jutut, ei pelkkää lasia ja betonia!

Edward Frisk (Porvoo, 13.01.2023)

#160

Säilyttäkää katoava Rannikkolaivuri Lindh

Teppo Lindh (Porvoo, 13.01.2023)

#163

Puuvenekulttuuri pysyy elävänä vain, jos telakalle annetaan mahdollisuus. Kestävän veneilyn taitajat ovat tärkeässä asemassa myös tulevaisuudessa. Porvooseen tullaan juurikin sen kultuuristen vetovoimaisuustekijöiden vuoksi. Kyllä kiitos, toimiva telakka on osa sitä jatkumoa.

Heljä Taavitsainen (Jyväskylä, 13.01.2023)

#164

Puuvenekulttuuri on elävää kansanperinnettä. Esimerkiksi Suomessa yleisesti veneenveistossa käytetty limisaumatekniikka on päässyt Unescon aineettoman maailmanperinnön listalle suojelukohteeksi. Puuvenekulttuuri elää ja hengittää käsillä tekemisestä ja veneiden rakentamisesta ja kunnostamisesta kertyvästä tietotaidosta. Puuveneet tarvitsevat tiloja, joissa niitä voidaan korjata ja pitää perinnettä yllä. Mikäpä siihen olisi osuvampi paikka kuin telakka, joka on suunniteltu kyseiseen toimintaan. Porvoon kaupunki profiloituu historiansa kautta. Historia on Porvoon suurin valtti ja tärkein elinvoimaisuuden syy. Vetovoimatekijä. Olisi todella lyhytnäköistä, että kaupunki omilla toimillaan tuhoaa elävää kulttuuria, katkaisee pitkän perinteen ja heikentää vetovoimaansa. Muistutuksena, että sitä mitä nyt tuhoaa, ei enää takaisin saa. On ymmärrettävää, että kaupunki haluaa myös kehittyä ja rakentaa. Siihen Porvoossa riittää lääniä yhtä telakkaa tuhoamatta. Toivon päättäjiltä viisautta ymmärtää, että kun uusi ja vanha kohtaavat, syntyy jotain ainutlaatuista. Uutta saa rahalla, vanhaa ei. Älkää antako eurojen sokaista katsettanne.

Santtu Parkkonen (Helsinki, 13.01.2023)

#167

Wileniuksen telakan säilymisestä käytyä kamppailua tullaan tulevaisuudessa varmasti silmät pyöreinä ihmettelemään…

Heikki Kuokka (Kotka, 13.01.2023)

#177

Se mikä on autenttista historiaa ja kulttuuria on kaupungin identiteettiä. Sitä ei saa takaisin päälleliimatuilla arvoilla tai look like toiminnalla. Porvoon tulee säilyttää se mistä kaupunki tunnetaan ja sitä arvostetaan. Länsirannasta on mahdollista toteuttaa hieno kokonaisuus telakkatoiminta säilyttäen ja uusia mahdollisuuksia hyödyntäen.

Jouni Mykkänen (Porvoo, 13.01.2023)

#183

Telakka ja sen laitureissa olevat vanhat puuveneet tekevät rannan eläväksi ja samalla muistuttavat sekä veneenrakennuksen perinteistä että Porvoon historiallisesta menneisyydestä. Vanhat puuveneet ovat kesäisin varsin kaunis, mielenkiintoinen ja merellinen näky joella, ja ne aikaan saavat hienon tunnelman. Missään tapauksessa telakkaa veneineen ei pidä hävittää, vaan rakentaa rantaa yhdistäen mielenkiintoisesti uutta ja vanhaa.
Nyt on myös aika näyttää, että purkamisen historiasta on opittu jotain. Telakka tulee säästää, ja sitä tulee kehittää edelleen.
Ystävällisin terveisin, Leena Lähteenoja-Berg

Leena Lähteenoja-Berg (Porvoo, 13.01.2023)

#188

Porvoon arvokasta kulttuuriympäristöä ei saa tuhota. Kompromissi on löydyttävä, ettei taas tarvitse harmitella parinkymmenen vuoden päästä, että on tehty jotain peruuttamatonta porvoolaiselle historialliselle ympäristölle.

Ymmärtäisin jos telakka olisi huonossa kunnossa tai vailla käyttöä, mutta näin ei todellakaan ole. Porvoon puuvene- ja venekulttuuri on maankuulua ja kuuluisaa Suomen rajojen ulkopuolellakin. Ei ammuta itseämme jalkaan nyt.

Mira Nykänen (Porvoo, 13.01.2023)

#200

Puuvenekulttuuri on arvokas perintömme ja tarvitsee kuntien myötämielisyyttä kaikilla rannikkoseuduilla.

Anne Varkkola (Espoo, 13.01.2023)



Maksullinen mainonta

Mainostamme tätä adressia 3000 ihmiselle.

Lisätietoja…