Alumnit vastustavat Itä-Suomen koulun lakkauttamista

Allekirjoitukset, joissa on kommentti mukana

#406

Itse olen siis sijaisuuksia/määräaikaisia töitä tehnyt Lappeenrannan Itä-Suomen Koulussa ja sen verran olen kenties omistautunut kyseisen koulun puolelle, että vastustan itsekin Itä-Suomen koulun lakkauttamista.

On tärkeää muistaa se, että koulu itse tarjoaa mahdollisuuden oppia venäjän kulttuuria sekä kieltä, mutta toimii silti suomalaisena kouluna. Koulu on myös tehnyt kansainvälisesti töitä muiden tahojen kanssa ja tätä merkitystä Lappeenrannan kaupungille ei voi olla vähättelemättä. Varmasti moni katsookin koulun lakkauttamista teoreettisten säästöjen kannalta ja monista muista näkökulmista, mutta kyseinen linjaus on mielestäni aivan erheellistä. Koulu toimii vakaana tulontuottajana kaupungille, vaikka koulu onkin pieni.

Lappeenrannan olisi mielestäni tärkeä säilyttää Itä-Suomen koulun toimintaa jatkossakin. Pitkällä ajanvälillä venäjän kielen osaamiselle ja taidolle on merkitystä yhteiskunnan kannalta, vaikka kenties jotkut saattavat olla sinisilmäisiä ja olevan eri mieltä asiasta. Kielitaitoa tullaan muutenkin tarvitsemaan ihan arjen tilanteista aina kansainvälisiin osaamiseen ja yhteistyöhön. Myös kotimaassa, Suomessa on suuri rikkaus tutustua venäjän kulttuuriin ja kieleen. Toki voidaan ajatella myös niin, että tavallisissa kouluissa on mahdollista opiskella venäjänkieltä, mutta kynnys sen opiskeluun voi nousta korkeaksi, tästä esimerkkinä Lauritsalan koulu, jossa 4:nen luokan venäjänkieliryhmä ei valitettavasti toteutunut oppilasmäärän takia. Ei ollut nimenomaan tarpeeksi halukkaita venäjänkielen opiskeluun.

Oppimisympäristönä myös Itä-Suomen koulu on omaa laatuaan: Yhteishenki ja suvaitsevaisuus muita kohtaan on ollut vahvaa ja sama tunne on edelleen ollut suuressa asemassa, vaikka pelkoa koulun lakkautuksesta on. Oppilaat ja henkilökunta tulevat mainiosti toimeen ja olisi suuri sääli, etenkin teinien osalta, jotka ovat hauraimmassa asemassa, joutuvan vaihtamaan koulua kesken kaiken ja aloittaa uuden kaveripiirin etsimistä. Pelkoa on ollut joillain myös siitä, miten tavalliset suomalaiset esimerkiksi reagoivat siihen, että kouluihin tulee oppilaita, jotka ovat venäläisiä - Hyväksytäänkö heidät ilman sen kummemmin? Saatetaanko heitä kiusata koulussa? Monia perheitä ovatkin tulleet Itä-Suomeen siitä syystä, että heidän lastaan on kiusattu tavallisissa kouluissa.
Myös on tärkeää miettiä sitä, miten isommat luokkaryhmät vaikeuttavat oppimistilanteita muissa kouluissa, kun taas Itä-Suomen koulussa on pienempiä luokkakokoja, jolloin sekä opettajalla, että myös ohjaajilla on helpompi ottaa oppilas yksilönä vastaan oppimistilanteissa. Massiiviset luokkakoot rasittavat ja tulevat edelleen nykytulevaisuudessa vaivaamaan opettajia.

Summaisin tämän seuraavasti:

Ei unohdeta sitä, että venäjänkielen opiskelu on tärkeää. Itä-Suomen koulussa on osaajia ammatissaan, jotka tarjoavat oppilaille laadukasta venäjänkielen opiskelua, sekä myös muita mahdollisuuksia, kuten yritystoimintaa, johon yläluokan 8-9:t pääsevät tutustumaan, mikäli ovat valinnaiseksi valinneet. Ei ole Lappeenrannan kaupungin eduksi laittaa Itä-Suomen koulua kiinni etenkin, kun koulun rahoitus tulee valtion kautta, joka kuitenkin palautuu myös kaupungille. Koulu ostaa tarvitsemiaan palveluita Lappeenrannan kaupungista ja koulun toiminta on saanut tukea eri seuroilta ja muilta tahoilta. Yhteistyö heidän kanssaan on ollut suuri avain ja etu sekä koululle, että myös kaupungille.

Olisi siis kaupungin intressissä säilyttää koulun toiminta edelleen, vaikka päättäjät niin selkeästi haluavat tehdä radikaaleja säästöjä ja uudistaa koulun verkostointia selkeälinjaisemmaksi. Esitetty päätös on hätiköity ja hyvin mauton, kun asiaa ei ole otettu esille dialogivälityksellä koulun kanssa. Myös pidemmällä aikavälillä päätös lakkauttamisesta tulee puremaan kaupunkia nilkkaan.

Mikko Uski (Lappeenranta, 16.01.2024)

#442

Siirryin Itä-Suomen kouluun 2-luokalla. Tätä siirtymää en ole ikinä joutunut katumaan taikka muistelemaan pahalla.
Peruskoulun jälkeen koin enemmän kuin sopivana ja oikeana vaihtoehtona hakea Itä-Suomen koulun lukioon. Lukio aika koulussamme oli mitä parhainta, enkä olisi voinut kuvitella sen olevan parempaa. On lukemattomia asioita ja tarinoita joita voisin opiskeluvuosiltani kertoa, mutta tiivistetään ne vaikka näin, unohtumaton.
Kun viimeisenä koulupäivänäni saimme luvan laskea ylioppilas lakit päähän ja oli aika hyvästellä luokkatoverit sekä opettajat, herkistyminen on lievä ilmaisu tunteelle mitä koin. Opettaja, joka on nähnyt minun kasvun ja kehityksen seisoi edessäni nyt viimeistää kertaa opettajanani, mutta sydämessä lämmitti se tieto siitä, että tiedän aina voivani palata hänen luokse avun tarpeessa. Sitä isk on meille oppilaille.
Se on ollut meille turvapaikka, koti ja yhteisö. Koen aivan kohtuuttomana riistona viedä tämän mahdollisuuden pois tulevilta sukupolvilta.

Noora Linervo (Joensuu, 17.01.2024)

#447

Mikään toinen koulu ISK:n toiminta-alueella ei pysty tarjoamaan samanlaista tiivistä ja turvallista kouluyhteisöä ja kaksikielistä, kulttuurisesti rikasta oppimisympäristöä kuin ISK on tarjonnut oppilailleen vuosikymmenten ajan. Koulun lakkauttaminen olisi lyhytnäköinen päätös, jonka taloudellisista hyödyistä ei kaiken lisäksi ole edes takeita. Sen sijaan lakkauttamisen haitat olisivat kohtuuttomat ja tuntuisivat suoraan kymmenien opettajien ja satojen oppilaiden - erityisesti venäjää äidinkielenään puhuvien - arjessa. Tässä koulussa oli hyvä kasvaa, ja sen kokemuksen soisin myös tuleville koululaisille.

Fanni Linjama (Joensuu, 17.01.2024)

#450

Olen ollut tuossa koulussa 1 luokasta 9luokkaan asti ja kohtuutonta lakkauttaa kulttuuririkas koulu mistä olemme päässeet jokainen maailmalle kieliä osaavina ihmisinä

Elina Mikhaylova (Vantaa, 18.01.2024)

#458

Itä-Suomen koulun Joensuussa pitäisi toimia!

Elena Pashonina (Joensuu, 18.01.2024)

#465

Olen Imatran itä-suomen koulussa koko ikäni opiskellut nuori aikuinen. Itä-suomen koulu antoi minulle ainutlaatuisen, turvallisen ja yhteisöllisen kasvuympäristön, jonka kaltaista Imatralta on erittäin vaikea löytää. Itä-Suomen koulun toiminta on äärimmäisen tärkeää Imatran, Lappeenrannan ja Joensuun kaupungeissa niiden koulutuksellisen moninaisuuden ylläpitämiseksi.

Helena Huovila (Imatra, 18.01.2024)

#481

Tarvitsemme tämän Joensuun Itä-Suomen koulun turvallisen kasvuympäristön lapsillemme. Tälläistä voi tarjota vain pieni ja tiivis kouluyhteisö, missä koulunhenkilökunta ja lapset tuntevat toisensa yli luokka rajojen.
Venäjän kielen ja kulttuurin oppiminen on äärettömän tärkeää meille kaikille tässä ajassa ja tulevaisuudessa. Erityisesti se on mahdollista itäsuomen koulussa jossa osa henkilökunnasta ja oppilaista ovat venäläisiä.
Venäjän kielen osaamista tarvitsisin itse lähes päivittäin hoitotyössäni Joensuussa. Tämä kielitaito on välttämätön lapsillemme tulevaisuuden ammateissa.
Lapseni iskissä on nyt 8lk, 6lk, 4lk ja 2lk kaikki ovat aloittaneet eskari ikäisestä iskin.

Eskola Minna (Joensuu , 19.01.2024)

#494

It's very important for our future generations to know language of neighbour country

Iuliia Tkachenko (Turku, 21.01.2024)

#496

Huomatkaa myös seuraavat:
mkr, positv.fi, rapsodia.info, umv, ten.ithelvm <-
kanto.media/2024/01/24/who-varoittaa-pandemiasopimuksen-hajoamisesta-kertoo-the-guardian/
Hyvä vai huono uutinen? Riippuu kenen joukoissa seisoo.
Kyösti Malmberg Uusi Mailman Järjestys

Kari Aava (Tampere, 22.01.2024)

#497

Naapurini tytär on saanut hyvää opetusta Itäsuomen Koulussa ja oppi myös venäjän kielen, josta on ollut hyötyä.

aila nieminen (Joensuu, 22.01.2024)

#506

Iskiläisen vanhempi

Pentti Ranne (Salokylä, 24.01.2024)Maksullinen mainonta

Mainostamme tätä adressia 3000 ihmiselle.

Lisätietoja…