Skeittipuisto Kaarinaan

Kaarinan liikuntapalvelut on päättänyt esittää 15.11 Kaarinan kaupunginvaltuustolle skeittipuiston rakentamista. Nyt tarvitsemme kaikki lapset, nuoret ja vanhemmat + muut lajien harrastajat mukaan tukemaan tätä hanketta, jotta saadaan lapset ja nuoret + muut liikkumaan! Skeittaus, skoottaus, BMX-pyöräily ja temppurullaluistelu kannustavat lapsia ja nuoria liikkuvaan elämäntapaan, joka toivottavasti jatkuisi aikuisuuteen asti!

Nykytilanteessa Piispanlähteen yläkoulun skeittipuisto on suorastaan vaarallinen ja huonosti suunniteltu niinkuin Empon skeittipuistokin. Skeittipuistot tällaisenaan eivät kannusta lapsia ja nuoria liikuntaan.

Nykyään paljon puhutaan, että lapset ja nuoret pitäisi saada liikkumaan. Niin me varmasti haluaisimme myös Kaarinassa. Lapsille ja nuorille tarvitsee tarjota liikunta- ja harrastusmahdollisuuksia, joista he itse ovat kiinnostuneita. Kaikki eivät halua liikkua ja harrastaa ohjatusti kilpailtavia yksilö- tai joukkuelajeja vaan esim. vapaasti yhdessä kaveriporukan kanssa. Ylipäätään skeittipuisto liikuttaisi tehokkaasti eri ikäisiä. Skeittaus ja esim. skoottaus ovat edullisia matalankynnyksen lajeja, joihin isolla osalla perheitä on varaa. Mm. näihin tarpeisiin skeittipuisto vastaa.

Skeittaus, skoottaus, BMX-pyöräily ja temppurullaluistelu ovat erittäin suosittuja lajeja Kaarinalaisten lasten ja nuorten keskuudessa. Käytännössä jokaisesta lapsiperheestä löytyy jokin seuraavista välineistä; rullalauta, skootti, BMX-pyörä tai rullaluistimet. Potentiaalisia harrastajia siis. Kuitenkaan koko kaupungista ei löydy ainuttakaan kunnollista skeittipuistoa, jossa näitä lajeja pystyisi kokonaisvaltaisesti harrastamaan. Tähän tarvitsee tulla muutos!

Tällä hetkellä vanhemmat, minä mukaanlukien joudun kuskaamaan lapsiani Kaarinan ulkopuolelle esim. Naantaliin, Saloon ja Nousiaisiin harrastamaan. Käsittämätöntä! Tilanne kun on sama myös Turussa. Pääkaupunkiseudulla skeittipuistoja on yli 30kpl, Tampereellakin yli 10kpl. Tampereella toimii nykyään skeittilukio.

 

Tässä vielä perusteluja miksi skeittipuisto on tärkeä osa yhteiskuntaa:

Skeittaus tutkitusti vähentää syrjäytymistä ja toimisi luontevana osana kaupungin nuorisotyötä. Nuorisotyöntekijät voisivat olla missä nuoret ovat. Skeittipuiston ympärille voisi perustaa nuorisokahvilan, skeittikoulun, video-, valokuvaus-, ja graffityöpajoja. Näistä Helsingissä ja Tampereella on hienoja esimerkkejä.

Skeittipuisto olisi osa Kaarinan kaupungin positiivista nuorekasta kuvaa, jolla kaupunki houkuttelisi uusia perheitä muuttamaan kaupunkiin.

Kuopiossa avattiin viime vuonna loppukesästä uusi yli miljoona euroa maksava Lippumäen kokobetoninen skeittipuisto, joka vaikka oli ollut käytössä vuoden loppuun mennessä vain muutaman kuukauden, oli Kuopion koko vuoden suosituin liikuntapaikka kävijämäärissä mitattuna.

Skeittaus on nykyään myös Olympialaji, jolle mielestäni tulee kaupungista löytyä asianmukaiset harjoitteluolosuhteet.

Jos Kaarina haluaa olla aidosti tukemassa lapsia ja nuoria liikkumaan, tulee olla paikkoja, jossa nykyajan lapset ja nuoret liikkuvat.

Ote Turun sanomista:

Kuullaanko nuoria aidosti? Saavatko he toimia liikunnan ideoinnissa ja toteuttamisessa seuroissa ja koulussa? Monet nuoret haluavat harrastaa liikuntaa, jossa kilpaileminen ei ole keskeistä. Nuoria kiinnostavat myös paikat, jossa voi hengailla, liikkua ja kisailla kavereiden kanssa. Esimerkiksi parkour, skeittiparkit ja frisbeegolf-radat ovat suosittuja.