Susikannan ylläpito Suomessa

Adressi on tänään 1.3.2007 lähtenyt eteenpäin allekirjoituslistan kera
- eduskuntaan
- maa- ja metsätalousministeriöön
- eu-komissioon

t: Minna
-------------------------------------------------
HUOMIO!


TÄHÄN ADRESSIIN EI ENÄÄ VOI ALLEKIRJOITUKSIA LAITTAA. ADRESSI LÄHTEE ETEENPÄIN NIIN KUIN LUPASIN.
VALITETTAVASTI YHTEISTYÖ TÄMÄN TOISEN SUSIADRESSIN TEKIJÄN KANSSA EI ONNISTUNUT JOHTUEN SOVITTUJEN TEHTÄVIEN LAIMINLYÖMISESTÄ.
MINÄ KUITENKIN HOIDAN TÄMÄN ETEENPÄIN, KOSKA ASIA ON TÄRKEÄ JA SILLE ON TAPAHDUTTAVA JOTAIN! KIITOS TÄHÄN ASTISISTA ALLEKIRJOITUKSISTA!

t: MINNA


Susi on hieno eläin ja se kuuluu Suomen luontoon. Tosin, laji lisääntyy nopeasti ja Venäjän puolelta tulee koko ajan lisää mm. kaatopaikkasusia, jotka etsivät ns. helppoa ravintoa. Näin ollen pelättyjä pihasusia tullee yhä enemmän ja enemmän.
Susien paikka on metsissä ja kun ne alkavat piinamaan meitä ihmisiä, meidän lemmikkejämme ja elinkeinonharjoittajia ei se ole niiden luonnonmukaista käyttäytymistä. Lapset ovat tällöin myös vaarassa, koska esim. koulukyytiään tien poskessa aamupimeällä odottava lapsi ei todellakaan ole nälkäiselle sudelle uhka.

Tälläkin hetkellä esim. Kaakkois-Suomessa pari laumaa kasvattavat reviiriään, koska niille ei ole riittävästi ruokaa. Tämä johtuu aika pitkälle siitä, että metsästysseuroille myönnettiin viime vuodelle enemmin hirvenkaatolupia kuin aiempina vuosina.

Tällä hetkellä EU-direktiivit määräävät Suomen susikannasta.
Brysselissä ei ole tuon taivaallista tietoa siitä mitä sudet maassamme aiheuttavat.
Meillä joka vuosi menetetään esim. n. 50-60 koiraa susien takia, paljonko mahtaa olla lampaiden, lehmien ym. elinkeinoharj. eläinten tai lemmikkien luvut!!!

Susikannan määrä on n. kolminkertaistunut parissa vuodessa ja se on liikaa!
Se näkyy tämän päivän uutisotsikoissa!

Tällä adressilla pyritään saamaan riittävästi nimiä (väh. 5000) Suomen susien itsemäärämisoikeuden puolesta.

Laita nimesi listaan ja pistä viesti kiertämään!

-------------------------------------------------------------------------

HUOMIO! KOSKA TUO TOINEN JO KESÄSTÄ ASTI AKTIIVISENA OLLUT ADRESSI SISÄLTÄÄ
JO TUHANSIA NIMIÄ, KYSYN TÄMÄN TOISEN ADRESSIN ALULLE PANIJALTA, JOSKO NÄMÄ VOISI YHDISTÄÄ NIIN SAADAAN ASIA JO ETEENPÄIN NYT HETI ALKUVUODESTA.

-------------------------------------------------------------------------------
Keskusteltiin Markon kanssa ja kumpikin kerää omien kanavien kautta nimiä näihin adresseihin eli pelataan yhteen mutta kuitenkin omina projekteinaan.

Tavoitteena on saada yhteensä 10 000 nimeä helmikuun 2007 loppuun mennessä, jolloin toimitamme kummankin adressin nimilistoineen:

- maa- ja metsätalousministeriöön
- Eduskuntaan
- Eu-komissioon

Nyt ei muuta kuin sana kiertämään ja allekirjoituksia vaan vaikka kaikilta perheenjäseniltä!

Ohessa linkki Markon adressiin (kuvia, kansanedustajien kommentteja, kuvia susien uhreista ja paljon mielenkiintoista asiaa susista ja susipolitiikasta):

http://www.adressit.com/susi


--------------------------------------------------------------------------
UUTTA !

Lähetimme yhteistyössä Markon kanssa kansanedustajaehdokkaille kyselyn tästä aiheesta! Julkaisemme sitä mukaa ehdokkaiden kommentit täällä kuin niitä sähköposteihimme saapuu! Odotan innolla heidän kommenttejaan :)
NYT ON AIKA TEHDÄ TÄLLE ASIALLE JOTAIN!
---------------------------------------------------------------------------
KANSANEDUSTAJAEHDOKKAIDEN KOMMENTIT SAAPUMISJÄRJESTYKSESSÄ (HUOM! Lisätään listaan sitä mukaa kun vastauksia saapuu):

****************************************
OUTI TORKKELI, VIHREÄT
- Ai - mitä mieltäkö minä olen susikeskustelussa?

No - Ihmisten pihapiiriin tunkeutuvat sudet on kaadettava. Petovahingot on valtion korvattava täysimääräisinä. Koululaiset on kuljetettava susialueilla turvallisesti taksikyydillä kotipihasta kouluun, ja maa- ja metsätalousministeriö saa korvata kunnille kuljetuksista johtuneet ylimääräiset kustannukset. Jos on unioniin liityttäessä hyväksytty susien suojelu, niin valtiovallan on sitouduttava myös siitä johtuviin kustannuksiin täysimääräisesti.

Uskon, että Euroopan Unionikaan ei halua suojella susia suomalaisten turvallisuuden kustannuksella. Muistellaan vaikka, miten kävi Bruno -karhun Saksassa. Tärkeintä on taata ihmisten ja etenkin lasten turvallisuus. Maa- ja metsätalousministeriössä pitää ottaa järki käteen.

1. Ei susia ainakaan tänne Kaakkois-Suomeen enempää tarvita kuin mitä jo on. Pikemminkin on tarve poistaa ne pihapiireissä kulkevat ja ihmisiä pelkäämättömät sudet.

2. Kyllä. Tätä susiongelmaa ei olisi tullut, jos maa- ja metsätalousministeriö olisi voinut tehdä kaatolupapäätökset ilman EU:n säädöksiä.

Kaikihan olemme kuitenkin sitä mieltä, että susi kuuluu suomalaiseen luontoon, eikä sitä pidä tappaa sukupuuttoon, ja että sillä pitää olla oma elintilansa.

****************************
IRENE VALLEMA, KOKOOMUS

- susia enemmän vai vähemmän maassamme?
KYLLÄ VÄHEMMÄN SUSIA

- tahdotteko Suomelle itsemääräämisoikeuden susipolitiikan suhteen?
KYLLÄ
****************************
PENTTI HÄMÄLÄINEN, SDP

- susia enemmän vai vähemmän maassamme?
EI ENEMPÄÄ

- tahdotteko Suomelle itsemääräämisoikeuden susipolitiikan suhteen?
KYLLÄ
*****************************
ARI TORNIAINEN, KESKUSTA

-susia enemmän vai vähemmän maassamme?

Susia vähemmäksi maassamme!
Mielestäni Kaakkois-Suomessa tulee pienentää susikantaa pikaisesti. Sudet eivät kuulu ihmisten pihapiiriin ja asutuksen läheisyyteen. Täällä Kaakkois-Suomessa on menehtynyt jo aivan liian monta metsästyskoiraa ja kotieläintä susien surmaamina. Sudet tulevat yhä röyhkeämmiksi.
Myös koululaisten kuljetuksiin susialueilla tulee panostaa enemmän.
Alueilla, joissa susia liikkuu tulee koululaiset kyydittää takseilla turvallisesti kouluun ja takaisin.
Toivon, että pikaisesti tänne Kaakkois-Suomeen saadaan sudenkaatolupia.

-tahdotteko Suomelle itsemääräämisoikeuden susipolitiikan suhteen?

Kyllä.
Suomella tulisi olla itsemääräämisoikeus susipolitiikan suhteen. Suomessa tiedetään parhaiten tarvitaanko kaatolupia. Päätöksissä tulee kuulla paremmin myös alueen metsästäjien ja asukkaiden ääntä. Susi kuuluu luontoon, erämaahan, mutta se ei kuulu ihmisasutuksen ja pihapiirien läheisyyteen eikä saa vaarantaa ihmisten jokapäiväistä elämistä.

*****************************
HANNA-KAISA LÄHDE-SUMMANEN, VIHREÄT

Mielestäni susikysymyksiin ei ole nin yksiselitteisiä vastauksia, kuin kyselynne perusteella olisi syytä olettaa.

Susi on osa Suomen luontoa, mutta nykyisellään sen olemassa olo ja uhkarohkeus on koitunut ongelmalliseksi, koska sudet vierailevat pihapiireissä.

Meillä ei ole mielestäni nykyisin enää riittävää määrää susitietoutta. Kun itse olin lapsi 80-luvulla ja asuin Konnunsuolla, jossa susia liikkui harvasen talvi, meitä lapsia opetettiin elämään vuorovaikutuksessa susien kanssa ja varomaan susia. Susien olemassa olo ei aiheuttanut mitään hysteriaa. Me lapsetkin tiesimme, että pihasta ei postuta ja kuljetaan kimpassa. Pahmimpina aikoina vanhemmat kuskasivat kouluun. Sutta ei saanut sännätä karkuun jne.
Nykyään tällaiset perusasiat ovat ihmisltä hukassa osittain varmasti myös sen tautta, että lapset eivät enää käy kyläkouluissa, vaan keskustaajamissa, joissa susikysymykseenkään ei oteta samalla tavalla kantaa ja anneta toimintaohjeita yms. Toki siihen aikaan oli tavallaan oma moka, jos kissan tai koransa laski ulos suden suuhun, kun susia tiedettiin liikuskelevan lähistöllä ja jos susi nappasi metsäkoiran sekin oli vaan osa elämää...

Tänäpäivänä susista on noussut iso hysteria. Johtuneeko se sitten siitä, ettei ihmisillä ole enää susitietoutta, en osaa sanoa.

Minulla ei kansanedustajaehdokkaana ole selkeää kantaa siihen, onko susia liikaa vai ei, mutta siitä on selviä viitteitä, että sudet ovat käyneet uhkarohkeammiksi, kuin ennen. Ne hakevat ruokansa myös ihmisasutuksen välittömästä läheisyydestä. Ei liene tutkittua näyttöä jäniskannan tai pieneläin kannan pienenemisestä metsissämme, että sudet olisivat vähemmällä ravinnolla nykyään, mutta minusta olisi ehdottoman törkeä satsata susitutkimukseen, jotta saataisi selville onko suden käytös muuttunut ja jos on niin mistä tämä johtuu.

Olen itsekin omine lapsineni asunut samaisella Konnunsuolla ja ihan samaa perustietoa ja toimintaohjeita lapsilleni jakanut, joita itse lapsena sain. Olen katsonut, että tieto on kuitenkin tärkeä väline taistelussa ennakkoluuloja vastaan ja tilanteiden ennakoimista varten.

Mitä itsemääräämisoikeuteen tulee, emme voi irrottautua enää EU politiikasta tältä yhdeltä osin. Suomi on sitoutunut EU:n säädöksiin ja siellä ei anneta mahdollsuutta napsia vain rusinoita pullasta, eli itse päättää mitä lakeja noudatamme ja mitä emme.

Itse olen sitä mieltä, että susikysymyksestä tulee käydä avointa keskustelua ja liittää vaikkapa eri toimijatahoja (asukkaat, riistanhoito, metsästysseurat, poliisi, rajaviranomaiset, MMM jne.) samaan keskustelufoorumiin pohtimaan yhdessä, mitä susiongelman ratkaisemiseksi olisi tehtävissä.

Valitettavastri en siis voi yksiselitteisesti vastata esittämiinne mustavalkoisiin kysymyksiin. Olen kuitenkin itse pohtinut paljoin myös susikysymystä ja joitain ratkaisuvaihtoehtoja asian ratkaisemiseksi.

*****************************
KYÖSTI HARJU, KESKUSTA

- susia enemmän vai vähemmän maassamme?
KYLLÄ VÄHEMMÄN

- tahdotteko Suomelle itsemääräämisoikeuden susipolitiikan suhteen?
KYLLÄ

*****************************
PAULA TUOMI, KOKOOMUS

- susia enemmän vai vähemmän maassamme?
Mielestäni maamme susikantaa on syytä vähentää nykyisestään. Sudet eivät saa
tulla uhkaksi ihmisille ja kotieläimille.

- tahdotteko Suomelle itsemääräämisoikeuden susipolitiikan suhteen?
Suomella pitää olla oikeus päättää itse susipolitiikastaan alueellaan.

*****************************
JUKKA NYBERG, SDP

- susia enemmän vai vähemmän maassamme?
Mielestäni susikantaa ei saa lisätä ,vaan se täytyy pysyä hallinnassa.
Tuo lisäämistavoite on aivan mahdoton.

- tahdotteko Suomelle itsemääräämisoikeuden susipolitiikan suhteen?
Suomalaiset ovat ikävä kyllä EU:n mallioppilaita, siinäkään suhteessa
en noudattaisi orjallisesti heidän ohjeitaan. Mielummin päättäisimme
itse oman susikantamme.

******************************
ANU URPALAINEN, KOKOOMUS

- susia enemmän vai vähemmän maassamme?
SUSIA VÄHEMMÄN

- tahdotteko Suomelle itsemääräämisoikeuden susipolitiikan suhteen?
KYLLÄ

******************************
MINNA KIVIMÄKI, KOKOOMUS

- susia enemmän vai vähemmän maassamme?
Nykyinen määrä ja mikäli siitä on asutuksissa näkyvää haittaa, tulee
kaatolupia myöntää. Sudethan taitavat tulla asutuskeskuksiin, mikäli
metsistä ei ruokaa löydy.

- tahdotteko Suomelle itsemääräämisoikeuden susipolitiikan suhteen?
Kyllä ehdottomasti

******************************
MINNA TUUKKANEN-PEUSSA, SDP

- susia enemmän vai vähemmän maassamme?
EI ENENPÄÄ
- tahdotteko Suomelle itsemääräämisoikeuden susipolitiikan suhteen?
KYLLÄ

******************************
BIRGIT KOSKELA, KOKOOMUS

Mielestäni susikantaa pitää saada vähentää Suomessa, sillä liikakannalla on suuria negatiivisia vaikutuksia.
Mielestäni Suomen pitäsi saada itse päättää luvista.

******************************
SINIKKA HURSKAINEN, SDP

- susia enemmän vai vähemmän maassamme?
VÄHEMMÄN

- tahdotteko Suomelle itsemääräämisoikeuden susipolitiikan suhteen?
KYLLÄ

*******************************
REIJO PAAJANEN, KOKOOMUS

- susia enemmän vai vähemmän maassamme?
Susien määrä on liian suuri

- tahdotteko Suomelle itsemääräämisoikeuden susipolitiikan suhteen?
Suomen pitäisi pystyä itsenäiseen päätöksentekoon niin susien kuin
muidenkin metsäeläinten suhteen.

********************************
KATJA AIRAKSINEN, SDP

Kiitos kyselystä. Olen samaa mieltä, että Eu ei voi määrätä kaikkia
asioitamme, olemme hyvin erilainen maa verrattuna muihin euroopan maihin. He
eivät tiedä mistä oikeasti edes puhuvat. Olin yli 3 kk Eu.n Sdp:läisten
parlamentaarikkojen harjoittelija-avustajana ja sain omasta mielestäni
erittäin hyvän kuvan siitä maailmasta. Vastaukseni löytyy loppuosasta.
Oikein mukavaa talvipäivää

- susia enemmän vai vähemmän maassamme?
Nykyinen susipolitiikkamme on mielestäni hoidettu hyvin,ei yhtään enempää.

- tahdotteko Suomelle itsemääräämisoikeuden susipolitiikan suhteen?
KYLLÄ, viitaten aikaisempaan tekstiini

********************************
ARI BERG, KESKUSTA

Alueella on susia runsaasti. Minun mielestä susia pitäisi olla vähemmän. Susipolitiikassa Suomen pitää itse päättää susikannasta ja häirikkösusien tappoluvat pitä myöntää ripeästi.

********************************
ANNI KEKKI, KESKUSTA

- susia enemmän vai vähemmän maassamme?
Susia vähemmän maassamme, kyllä.

- tahdotteko Suomelle itsemääräämisoikeuden susipolitiikan suhteen?
Kyllä

Itse olen susien vähentämisen kannalla, mutta myös toisin ajattelevilla on oikeus mielipiteeseensä jos he pystyvät sen perustelemaan. Omat tietoni susiasioista saan omasta metsästysseurastani. Toivon, että tulevaisuudessa päätökset susimäärästä tehdään kansallisesti.

********************************
ANNA VON HERTZEN, KOKOOMUS

- Susia enemmän vai vähemmän maassamme?
Mielestäni susien määrä tulisi rajoittaa niin, että niistä ei
aiheudu vaaraa ihmisille eikä kotieläimille.

- Tahdotteko Suomelle itsemäärämisoikeuden susipolitiikan suhteen?
Kyllä.

********************************
HARRI HELMINEN, SDP

Susipolitiikasta sen verran, että mielestäni sudet eivät kuulu taajamiin eikä edes niiden läheisyyteen. Jos susi alkaa liikkua ihmisten jokapäiväisessä toimintaympäristössä on se lopetettava.

Kyllä suomalaisten tulee voida itse päättää susipolitiikastaan.

********************************
IRMELI HENTTONEN, KESKUSTA

Vastauksena viestiisi ilmoitan, että kannatan Suomen susikannan
pitämistä rajallisena ja Suomen oman päätöksenteon vahvistamista
susipolitiikassa.

********************************
JYRKI PITKÄNEN, KOKOOMUS

Virkatyöni puolesta olen törmännyt petovahinkoasioihin Kaakkois-Suomessa viime vuosina usein. Lisäksi harrastan metsästystä ja ymmärrän erinomaisesti metsästyskoiraharrastajien aidon huolen ja turhautuneisuuden nykyisessä tilanteessa. Kasvatan kotitilallani lampaita ja hevosia. Onneksemme häirikkösusia ei vielä ole näkynyt Iitissä!


- susia enemmän vai vähemmän maassamme?


Susi kuuluu Suomen luontoon. Sen luonnollinen asuinpaikka on kuitenkin erämaissa, joten susikannan kasvua on selkeästi rajoitettava alueilla, joilla ne aiheuttavat nykyisen kaltaisia ongelmia. Selvien häirikköyksilöiden lopettamiseen tulee saada nykyistä nopeammin ja joustavammin kaatoluvat. Susi on luontaisesti arka eläin, joten uskon, että täsmämetsästyksellä sudet siirtyvät vapaaehtoisesti pois asutuksen liepeiltä. Ilman näitä muutoksia susikannan kasvattamistavoite on virheellinen. Jos susikannan kasvattamistavoitteen annetaan aiheuttaa lisää nykyisenkaltaisia ongelmia, on vastaukseni ehdottoman kielteinen eli susia ei tule olla enemmän.

Lisäksi petovahingot tulee korvata nykyistä paremmin.


- tahdotteko Suomelle itsemääräämisoikeuden susipolitiikan suhteen?

On hyvä, jos Suomella olisi asiassa suurempi itsemääräämisoikeus eli kyllä. Todellisuudessa tämän oikeuden saaminen EU:lta taitaa olla lähes mahdotonta. Tämän vuoksi Suomen on selvästi nykyistä vahvemmin vaikutettava susiasiassa EU:n sisällä.

********************************
JARMO TULKKI, KESKUSTA

- susia enemmän vai vähemmän maassamme?
EI

- tahdotteko Suomelle itsemääräämisoikeuden susipolitiikan suhteen?
EI

*********************************