Tampereen Tuomiokirkonkadun säilyttäminen

Vetoomus Tampereen Tuomiokirkonkadun säilyttämiseksi

Tampereen Tuomiokirkonkadun kävelykatu muodostaa kosken itäpuoliseen keskustaan yhden merkittävän ulko-oleskelualueen. Katu on tärkeä lähestymissuunta Tampereen tuomiokirkolle ja se yhdistää tuomiokirkon Hämeenkatuun. Tuomiokirkonkatu muodostaa pääkadulle poikittaisen akselin ortodoksikirkolta tuomiokirkolle.

Lehdistössä elokuussa 2007 esitetty Tuomiokirkonkadun kävelykadun sulkeva lisärakennus sisältää vakavia kaupunkikuvallisia ja toiminnallisia puutteita. Tuomiokirkon päälähestymissuunta Hämeenkadulta estyisi, tai tuomiokirkkoa lähestyttäisiin epäkunnioittavasti "kaupan kautta". Kadun sulkeva rakennus katkaisisi pitkän poikittaisen kaupunkitilan sekä näkymän Hämeenkadun yli. Läpikulun sulkeminen yöaikaan muodostaisi Kyttälänkadun puolelle vaarallisen umpikujan, joka rautatieaseman läheisyydessä voisi muodostua ongelma-alueeksi. Pyöräilijöiden ohjaaminen Rautatienkadulle sisältäisi johdatteluun ja mitoitukseen liittyviä ongelmia. Edelleen kävelykadun katkaiseva rakennuksen laajennus tuhoaisi pääkadun yhteydestä suosituksi kokoontumisen ja kanssakäymisen alueeksi muodostuneen kaupunkitilan.

Arkkitehti Lars Sonckin vuonna 1899-1900 suunnittelema Tampereen tuomiokirkko on kansallisesti erittäin merkittävä rakennus. Kirkon arkkitehtuurilla on myös kansainvälistä merkitystä ja sen piirustukset olivat esillä mm. Pariisissa Galeries nationales du Grand Palais´n 1900-näyttelyssä vuonna 2000. Kaupunkikuvallisesti Tampereen tuomiokirkon yhteys Hämeenkatuun ja ortodoksikirkkoon on ensisijainen verrattuna kahden liikerakennuksen keskinäiseen yhteyteen.

Tällä vetoomuksella allekirjoittaneet esitämme Tuomiokirkonkadun säilyttämistä ja kehittämistä kävelykatuna ja yhtenä kaupungin merkittävistä akseleista. Liikerakennuksen mahdollisen laajennuksen esitämme toteutettavan muulla tavalla (esimerkiksi ylöspäin tai alaspäin tai korttelin sisäpuolisilla ratkaisuilla).