Turku-lisän käyttöönoton puolesta kotihoidontuen yhteydessä

Lasten kotihoidontuki on kohtuuttoman pieni. Kaikissa muissa suurissa kaupungeissa (Helsinki, Espoo, Tampere, Vantaa ja Oulu) on otettu käyttöön kuntalisä lasten kotihoidontuen yhteydessä. Kuntalisän käyttöönotto lisää lapsiperheiden valinnan vapautta ja kannustaa vanhempia olemaan kotona pienten lastensa kanssa pidempään. Kotihoidon tukeminen kuntalisällä vähentää myös alle 3-vuotiaiden päivähoitopaikkojen tarvetta.

Tähän adressiin kerätään nimiä toukokuun 2010 loppuun ja tämän jälkeen se luovutetaan Turun kaupunginvaltuustolle ja peruspalvelulautakunnalle.

Me allekirjoittaneet turkulaiset esitämme, että Turku ottaa käyttöön Turku-lisän kotihoidontuen yhteydessä alle 3-vuotiaiden lasten osalta.

______________________________________________________________________________________________________________

 

Turku-lisän käyttöönoton puolesta kotihoidontuen yhteydessä -adressi luovutettiin sovitusti 2.6.2010 peruspalvelulautakunnan puheenjohtaja Juhani Lepälle (614 nimeä) ja 14.6.2010 kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jukka Mikkolalle (633 nimeä). Asia lähettiin tiedoksi myös opetuslautakunnan puheenjohtaja Harry Nordqvistille, koska päivähoito siirtyy opetustoimen alaisuuteen 1.8.2010. Lisäksi Turku-lisän käyttöönotosta tehtiin kuntalaisaloite 14.6.2010. Kyseinen kuntalaisaloite on lähetetty opetuspalvelukeskukseen ja opetustoimenjohtaja Timo Jalosen mukaan asian selvitys on aloitettu syyskuun 2010 alussa.

Opetuslautakunta päätti 17.11.2010, että kaupungin nykyisessä taloudellisessa tilanteessa ei ole mahdollista ottaa käyttöön kotihoidon tuen kuntalisää. Tämä päätös on nähtävänä: http://www05.turku.fi/ah/ol/2010/1117018x/2417801.htm .

Kuitenkin Turkuun tarvitaan kuntalisä lasten kotihoidontuen yhteyteen. Siksi tätä adressia ei suljeta, joten nimiä voi yhä laittaa.

________________________________________________________________________________________________________

Kuntaliiton keväällä 2012 tekemän selvityksen mukaan lasten kotihoidon tuen ja  yksityisen hoidon tuen kuntalisää maksavien kuntien osuus on noussut (http://www.kunnat.net/fi/asiantuntijapalvelut/soster/sosiaalipalvelut/lastenpaivahoito/kuntalisat-vauvaraha/Sivut/default.aspx).

Huomasin ilokseni, että Turkulaisen vaalikoneessa Turku-lisä on nostettu yhdeksi kohdaksi ja toivon näin kuntavaalien alla tämän asian nousevan esille yhtenä vaihtoehtona päiväkotipaikkojen pulasta kärvistelevälle Turun kaupungille. Haastankin kaikkia kokeilemaan tämän vaalikoneen avulla, mitä ehdokkaat ajattelevat Turku-lisästä.