Veripalvelu tarvitsee nyt apuasi

Punaisen ristin Veripalvelu tarvitsee juuri nyt verta
(yksityishenkilön vetoomus ja viesti yhteiskunnallisesti merkittävään asiaan)

Nyt eletään sitä vuoden aikaa, jolloin verenkysyntä on korkeimmillaan ja samalla O+ ja A+ veriryhmien varastot ovat kriittisen alhaalla. Syksyisin flunssat kaatavat monet aktiiviluovuttajat vuodelepoon ja luovutus on mahdotonta. Kuten on sanottua - veri on elämän neste ja juuri nyt lähimmäisesi voi sitä tarvita.

Tänään suora kansalaisvaikuttaminen on osoittanut voimansa. Ihmiset voivat nykytekniikan aikana sanoa suoraan mielipiteensä (tapaus Espoo, Förstien häätö), tehdä konkreettisen avustuksen (tsunamiuhrien avustus 2005), kuin olla osallisena suoraan sellaiseen vapaaehtoistoimintaan, mihin ihmisen oma mieli ja halu johtavat (erityisesti Pohjanmaalla tapahtuva kökkä- eli talkoohenki).

Veripalvelu tarvitsee nyt apuasi. "Verenluovuttajaksi sopii terve, yli 50 kiloa painava ja 18–65-vuotias henkilö. Uuden luovuttajan tulee olla alle 60-vuotias. Mukaan tulee ottaa virallinen henkilötodistus. Flunssaisena luovuttamaan ei voi tulla, vaan flunssan parantumisen jälkeen on odotettava kaksi viikkoa" - tämä oli suora lainaus Veripalvelun nettisivuilta www.veripalvelu.fi .

Meistä jokainen tietää verensiirron pelastaneen lapsia, työikäisiä, liikenneturmissa vaikeasti loukkaantuneita, pitkäaikaissairaita ja kokeneita päivätyönsä yhteiskunnan eteen antaneita kanssaihmisiä.

Veripalvelu on toiminut vapaaehtoisen kansalaisluovutuksen varassa. Oman elämäneliksiirinsä luovutus voi olla elämän pelastus lähempää kuin koskaan voimme arvata. Turvataksemme lähimmäistemme, tuntemattomien ja tuttavien elämää, on meillä vallitsevien olosuhteidemme puitteissa vapaaehtoinen kansalaisosallistuminen kanssaihmisten auttamiseksi.

Jokainen verenluovuttaja on yhtä arvokkaassa asemassa. Luovutuspöydällä ei ole rikasta, köyhää, työtöntä tai työllistä - siellä on vain ihmisiä, joita kiinnostaa huominen päivä, jossa voidaan juuri hänen lahjoituksellaan pelastaa elämä.

Suoralla kansalaistoiminnalla saadaan suuria asioita aikaiseksi. Nyt Veripalvelu tarvitsee apuasi. Osallistu kansalaistalkoisiin ja anna "elämääsi" toisille, sillä koskaan emme tiedä milloin itse olemme avun tarpeessa.

Inhimillisyyden nimissä anna apusi ja lisäksi osallistu adressiin, jossa voisit ilmaista suoraan mukanaolosi ja tukesi yhteisiin kansalaistalkoisiin verenluovuttajana. Nimi adressissa on merkki omasta osuudesta kansalaisvastuusta, jolla huominen päivä voisi olla osallistuvampi, yhteenkuuluvampi ja yhteishenkisempi.

Ilkka Luoma

(yksityisenä Suomen kansalaisena ilman mitään taloudellista tai muutakaan kytkentää Suomen Punaiseen Ristiin ja Veripalveluun)

www.veripalvelu.fi