Vetoomus Zaherin perheen käännyttämistä vastaan

Pietarsaaressa 2,5 vuotta asunutta Afgaaniperhettä uhkaa käännytys takaisin Afganistaniin. Pietarsaaren poliisi on hakenut perheen maanantaina 2.5.2011 klo 7.15. kotoaan ja ottanut talteen poliisilaitokselle. Perhe on hakenut useaan otteeseen oleskelulupaa Suomeen, mutta saanut joka kerta kielteisen päätöksen.

Viisihenkiseen Zaherin perheeseen kuuluvat vakavasti sydänsairas isä, äiti, ja kolme poikaa Tarek (15), Bahram (16) ja Tawab (20). Perheen isän sydänsairaus vaatii sairaalatarkistuksia kahden viikon välein, eikä Afganistanissa ole saatavilla sairauteen tarvittavia lääkkeitä.

Perheen oleskelulupahakemuksia ei ole hoidettu asiaankuuluvalla tavalla, eikä perheellä ole ollut mahdollisuutta tavata asianajajaa henkilökohtaisesti. Helsingin hallinto-oikeus on päättänyt, että perheen voi lähettää takaisin Afganistaniin, tarkemmin Kabuliin. Perheellä ei ole mitään omaisuutta Afganistanissa, ja ainoa side Kabuliin on setä, joka asuu slummissa yksiössä kuusihenkisen perheensä kanssa. Zaherin perhe on kotoisin Gaznin alueelta, joka on Talibanien hallitsemaa aluetta, sinne ei siis voi palata.

16-vuotias Bahram Zaheri on Tampereen Voimailuseuran nyrkkeilijä. Erittäin lahjakas Zaheri on edustanut TVS:aa vuodesta 2009 alkaen ja iskenyt miesten SM-hopeaa 2011, A-junioreiden PM-hopeaa 2011 Suomen maajoukkueessa ja kansainvälisen Pirkka-Turnauksen voiton 2009. Lisäksi hän on osallistunut lukuisiin turnauksiin Suomessa. Bahram Zaherin oleskelulupaa varten on toimitettu suositukset mm. Tampereen Voimailuseurasta ja Suomen Nyrkkeilyliitosta, Bahram on hakenut opiskelupaikkaa Tampereelta ensi syksyksi voidakseen harjoitella täyspainoisesti Tampereen Voimailuseuran Askar Sarsenbayevin valmennuksessa tavoitteenaan kansainvälinen menestyminen olympiatyylin nyrkkeilyssä. Perheen pojat käyvät kaikki suomenkielistä koulua hyvällä menestyksellä, ovat ahkeria ja tunnollisia oppilaita ja ovat sopeutuneet suomalaiseen yhteiskuntaan todella hyvin.

Yli 300 henkilöä Pietarsaaressa on allekirjoittanut vetoomuksen, jotta perhettä ei käännytettäisi Afganistaniin.

Allekirjoita tämä vetoomus Zaherin perheen puolesta!

 

Lisätietoja: Tampereen Voimailuseura / Anna Laukkanen 03-2235 235