Vetoomus Kluuvin gallerian säilyttämiseksi

Vetoomus Kluuvin gallerian säilyttämiseksi

Helsingin kaupungin taidemuseoon kuuluva Kluuvin galleria on toiminut vuodesta 1968 Unioninkatu 28 B kiinteistössä. Gallerian on suunnitellut arkkitehti Aarno Ruusuvuori ja se on tällä hetkellä ainoa galleria Helsingissä, joka on suunniteltu kuvataiteen esittämistä varten. Toimintansa aikana galleria on tarjonnut lukuisille kuvataiteilijoille mahdollisuuden teostensa esittelyyn. Monet heistä ovat edenneet alallaan laajan kuvataide-yleisön tietoisuuteen ja jopa edustamaan Suomea kansainvälisillä kuvataidefoorumeilla.

Gallerian näyttelyprofiili on ollut ainutlaatuisen ennakkoluuloton ja rajoja rikkova nykytaiteen kentässä. Gallerian selkeät tilat, kattoikkunoista tulviva valo sekä arkkitehtuurin minimaalisuus luovat loistavat puitteet kuvataiteen esittelylle. Ison näyttelyhuoneen kattoikkunoiden peitettävyys tarjoaa myös mahdollisuuden videotaiteen esittämiseen.

Monet meistä allekirjoittaneista ovat pitäneet yhden tai useamman näyttelyn Kluuvin galleriassa. Viime aikoina olemme huolestuneina seuranneet uutisia gallerian siirtämisestä nykyisestä toimipaikastaan linja- autoaseman tiloihin.
Miksi pitkän tradition saavuttanut, nykyisellään hyvin toimiva tila siirrettäisiin uusiin sille rakennettaviin tiloihin ja ainutlaatuinen, vartavasten galleriaksi suunniteltu tila muutettaisiin virastoksi? Mitkä ovat linja-autoasemalle suunniteltavan uuden gallerian todelliset kustannukset ja kuka ne viime kädessä maksaa?

Ilahtuneena luimme apulaiskaupungin johtaja Pekka Korpisen kommentin: "Kluuvin galleria on Ruusuvuoren 60 -luvun arkkitehtuurin parhaita helmiä...." (Helsingin Sanomat 8.5.06). Toivo gallerian säilyttämisestä nykyisellä paikallaan heräsi jälleen. Nyt tarvitaankin arvovaltaisia Kluuvin gallerian toiminnan puolustajia ja kulttuurielämän puolestapuhujia, ettei tulevaisuudessa tarvitse katua taas yhtä ymmärtämättömyydessä tehtyä virhettä.

Me allekirjoittaneet vetoamme Helsingin kaupungin päättäjiin:
Tehkää kulttuuriteko ja antakaa Kluuvin gallerian jatkaa nykyisissä tiloissaan.