Virikeohjaajalla vireyttä ja virkeyttä vanhuksille.

Vanhusten yksinäisyys on kasvanut räjähdysmäisesti koronan myötä. Etenkin yksin kotona asuvien vanhusten kontaktit ulkomaailmaan on vähentyneet kun perheenjäsenetkään eivät ole uskaltaneet käydä kylässä.
Sonkajärven kunta yhdessä Soten kanssa on tarjonnut marraskuusta 2020 kotona asuville vanhuksille palvelua, jossa virikeohjaaja käy heidän luonaan kerran vkossa viettämässä aikaa heidän kanssaan. Vanhuksen kunnon mukaan heidän kanssaan leivotaan, piirrellään, katsotaan televisiota yhdessä, kahvitellaan, pelataan korttia, käydään ulkona. Ylitse kaiken on kuitenkin noussut juttukaverin löytyminen. Tämä näkyy heillä mielialan kohoamisena. Muistisairaat on alkaneet muistamaan viikon päivän jolloin virikeohjaaja vierailee heidän luonaan, myös ohjaajan nimi on jäänyt muistiin. 
Virikeohjaaja lähtee myös vanhusten mukana lääkärikäynneille, joka sekin on osottautunut äärimmäisen tärkeäksi palveluksi heille, niin sotelle kuin vanhuksillekin. Heidän ei tarvitse huolehtia, eikä murehtia että täytyy yksin pärjätä pahimmassa tapauksessa jos ketään ei saa mukaan lääkärikäynnille. Nyt heillä on ollut mahdollisuus turvalliseen lääkärireissuun ja huonotkin uutiset on otettu yhdessä vastaan vastaanotolla ja asiasta on ollut mahdollisuus keskustella, eikä ole tarvinnut jäädä yksin hautomaan uutisia.
Palvelu on vanhuksille ilmaista, jollaisena sen täytyykin pysyä. On suorastaan kohtuutonta että ulkoilutuspalvelusta joutuu maksamaan reilun 12€/kerta, puhumattakaan kaikista muista maksuista joita heiltä riistetään. On tehty useita tutkimuksia  siitä kuinka mielen virkeydellä on positiivisia vaikutuksia fyysiseen kehoon.

Ja tälläisellä toiminnalla pystytään tukemaan sitä ihmisarvoista elämää jota kotona saa elää.
Eikä tämä yksinäisyydestä kärsiminen rajoitu vain vanhuksiin vaan yksinäisiä löytyy joka ikäryhmästä ja olisikin tärkeää löytää nämä kaikista yksinäisimmätkin.

https://thl.fi/fi/-/thl-n-kysely-ulkoilun-vahaisyys-ja-virikkeiden-puute-ovat-vaikeuttaneet-vanhuspalveluiden-asiakkaiden-elamaa-korona-aikana-korona

Me allekirjoittaneet haluamme ja toivomme että   virikeohjaajan paikka Sonkajärven kunnassa säilyy vanhusten hyvinvoinnin tukena.

Allekirjoitusten keräys päättyy 16.7.2021 jonka jälkeen toimitan tämän eteenpäin.