Kemijärvellä järki käteen tuulivoimaloiden sijoittamisessa

Maritta

#1 Henkilökohtaiset muistutukset viranomaisille ovat todella tärkeitä

21.12.2010 18:35


Hienoa, että adressiin tulee nimiä!

On äärimmäisen tärkeää, että jokainen kynnelle kykenevä tekee myös henkilökohtaisen muistutuksen / mielipiteen ilmaisun viranomaisille sekä vireillä olevasta yleiskaavasta että YVA:sta (ympäristövaikutusten arviointi). Toki muistutuksen voi tehdä vaikka perhekunnittain, mutta mitä enemmän muistuksia viranomaisille saamme aikaan, sitä suurempi painoarvo yhteisellä asiallamme on.

Älkää luottako lehtijuttuihin tai kylillä kierteleviin puheisiin viimeisestä muistutusten / mielipiteiden jättöpäivästä eli dead-line:sta, vaan tarkistakaa viimeinen jättöpäivä viranomaisilta.

Mukavaa vuodenvaihdetta kaikille näistä Kempan seutua katastrofaalisesti uhkaavista voimalahankkeista  huolimatta.

Pekka

#2 Untamovaara, Kangaslamminvaara ja Tunturipalo

23.12.2010 14:39


Huomatkaa, että toki Untamovaara, Kangaslamminvaara ja Tunturipalo sisältyvät tähän adressiin, vaikka niitä ei nimeltä mainitakaan -  kun ei millään ehditty perehtyä kaikkeen tässä kiireessä. Olisiko hyvä,  jos itä- ja pohjoispuolen hankkeista joku tekisi vaikka oman adressin - adresseihin voi toki yksi ihminen laittaa allekirjoituksensa useampaankin.

Tuskin Suomunkaan matkailijat tykkäävät katsella tuulivoimaloita tuntureilla ja kuunnella voimaloiden melua ja vonguntaa. Ja mitäköhän Suomun ja muunkin Kempan matkailuyrittäjät sanovat, kun matkailuelinkeino koko Kempan seudulla tyssäisi lopullisesti voimaloihin.

Verkostoituminen tässä asiassa on nyt todella tärkeää. Toivottavasti ihmiset heräävät ajoissa - ovat ne hankkeet vaikutuksiltaan niin mega-hyper-luokan skaalassa.


kaiku kairasta
Vieras

#3 tulevaisuudenkuva ja -äänikö toivottavasti ei

24.12.2010 15:05


Kattokaapa ja kuunnelkaa videoita

 

http://www.wind-watch.org/videos.php

http://www.wind-watch.org/

 

ei kannate nyt kemijärvisten olla hyväuskoisia hölmöjä tässä hommassa.

Suomun kävijä
Vieras

#4 Kaikki yhdessä toimimaan

28.12.2010 00:02

Untamovaara, Kangaslamminvaara ja Tunturipalo kannattaa liittää samaan adressiin. Yhtenäisellä adressilla on enemmän painoarvoa. Ne koskettavat em. Suomutunturin alueen matkailua.
Kemijärveen ihastunut
Vieras

#5 Kemijärven luonto on upea

28.12.2010 00:07

Eikö enää mikään riitä? Viedäänkö Kemijärveltä sen upea vaaramaisemakin. Jos aiotte kehittää matkailua, nouskaa ihmeessä vastustamaan joukolla.
kuuraparta
Vieras

#6 Roottorien jäätyminen laskee tuulivoimaloiden kannattavuutta

29.12.2010 01:36


Roottorien jäätyminen tuulivoimaloissa on suuri ongelma pohjoisessa - huurre laskee myös voimaloiden kannattavuutta, kun roottoreita pitäisi lämmittää ja jäätymisen takia huoltaa. Katkojakin energiantuotantoon tulisi melko lailla.

http://www.tkk.fi/Units/AES/courses/crspages/Tfy-56.173_02/Tfy-56.173_02.pdf
pohdiskelija
Vieras

#7 Vastustammeko tuulivoimaa yleensä vai yksiköiden sijoittamista Kemijärvelle?

31.12.2010 14:55

Huomaan, että tämä aihe kuumentaa tunteita. Minulla ei ole asiasta mielipidettä - vielä. Tapoihini ei kuulu ottaa kantaa asioihin suinpäin, niihin perehtymättä. Ja nyt on omalla kohdallani perehtymisen aika.

Adressissa sanotaan, että allekirjoittaneet eivät vastusta tuulivoimaa yleensä - ainoastaan yksiköiden sijoittamissuunnitelmaa Kemijärven vesistön(?) tuntumaan vastustetaan. Kommentit #3 ja #6 kuitenkin linkittävät sivuille, joissa tuulivoimaa vastustetaan mannerten laajuisesti (Wind-watch) tai laskennallisten sääolosuhteiden perusteella (TKK). Linkitetty materiaali ei siis nähdäkseni tue sopivan vaihtoehtoisen sijoituspaikan löytämistä tuulivoimaloille (ainakaan Kemijärven lähialueilta), vaan se asettuu kategorisesti vastustamaan tuulivoimaa tietyillä alueilla.

Kysymykseni adressin ylläpidolle ja muille itseäni viisaammille kuuluukin: Mihin tällä adressilla tarkkaanottaen pyritään? Onko tarkoituksena suojella vain tiettyä luontoarvojen kannalta merkittävää aluetta (Kemijärven vesistön ympäristö) maisema- ja äänihaitoilta? Vai pyritäänkö laajempaan kategoriseen tuulivoiman vastustamiseen: Ei tuulivoiman lisärakentamista Itä-Lappiin, Lappiin tai mahdollisesti koko Suomeen?

Ennen kuin voin allekirjoittaa adressin, odotan vastausta kysymykseeni, jotta tiedän, mihin käyttöön olen ääntäni antamassa. Inhimillisesti ajatellen ymmärrän, että suuret maisemalliset muutokset kotiseudulla herättävät vastustusta. En kuitenkaan pidä eettisesti kestävänä, jos ajatellaan, että samat maisemahaitat voi vapaasti kohdistaa jonkun toisen kotiseudulle - pääasia, että MINULLE tärkeisiin paikkoihin ei kosketa.

Ystävällisin terveisin,


Eero Kuikanmäki

Vieras

#8 Hyödyllisiä linkkejä:

31.12.2010 15:25




Carlo Di Napoli, Tuulivoimaloiden melun syntytavat ja leviäminen, Suomen ympäristö 4/2007:

http://www.ymparisto.fi/download.asp?contentid=64260


Lapin liitto, Itä-Lapin maakuntakaava (etusivu):

http://www.lapinliitto.fi/maakuntakaavoitus/italapin_maakuntakaava


Lapin liitto, Itä-Lapin maakuntaava (selostus):

http://www.lapinliitto.fi/c/document_library/get_file?folderId=18281&name=DLFE-1303.pdf


Lapin liitto, Itä-Lapin maakuntaava (kartta):

http://www.lapinliitto.fi/c/document_library/get_file?folderId=18281&name=DLFE-972.pdf


Lapin liitto, Tuulivoimatuotantoon parhaiten sopivat Lapin tunturit ja vaarat:

http://www.lapinliitto.fi/c/document_library/get_file?folderId=26715&name=DLFE-1149.pdf


Kehittynyt tuulivoimateknologia, Helsinki University of Technology Publifications in Engineering Physics, Teknillisen korkeakoulun teknillisen fysiikan julkaisuja:

http://www.tkk.fi/Units/AES/courses/crspages/Tfy-56.173_02/Tfy-56.173_02.pdf

Vieras

#9

01.01.2011 02:55

Lehtitietojen mukaan enimmillään reilun 200 M€ investointi. Investoinnista vajaa 50% kiinteistöveron piirissä. Eli noin 1 M€/v kiinteistöverotulot per vuosi Kemijärvelle eli noin 2% lisää tuloja.

Muutama (3-5) pysyvää teollista työpaikkaa voimaloiden huoltoon ja muutama kymmenen työpaikkaa paikallisille 1-2 vuoden rakennusvaiheen aikana. Onko riittävä korvaus menneestä maisemasta ja muusta haitasta vai ei? Jokainen harkitkoon itse.
Pekka ja Rosa
Vieras

#10 Re: Vastustammeko tuulivoimaa yleensä vai yksiköiden sijoittamista Kemijärvelle?

01.01.2011 11:48

#7: pohdiskelija - Vastustammeko tuulivoimaa yleensä vai yksiköiden sijoittamista Kemijärvelle? 

Adressissa sanotaan, että allekirjoittaneet eivät vastusta tuulivoimaa yleensä - ainoastaan yksiköiden sijoittamissuunnitelmaa Kemijärven vesistön(?) tuntumaan vastustetaan.

Aivan. Emme vastusta tuulivoimaenergiaa yleensä, vaan voimaloiden sijoittamista Kemijärven (sekä järvenä käsitettynä että kaupunkina käsitettynä) maisemallisesti herkille vaara- ja tunturialueille (em. käsite löytyy myös Itä-Lapin maakuntakaavasta).

Kommentit #3 ja #6 kuitenkin linkittävät sivuille, joissa tuulivoimaa vastustetaan mannerten laajuisesti (Wind-watch) tai laskennallisten sääolosuhteiden perusteella (TKK). Linkitetty materiaali ei siis nähdäkseni tue sopivan vaihtoehtoisen sijoituspaikan löytämistä tuulivoimaloille (ainakaan Kemijärven lähialueilta), vaan se asettuu kategorisesti vastustamaan tuulivoimaa tietyillä alueilla.

Em. linkkien tarkoitus ei tässä ole vaihtoehtoisten sijoituspaikkojen löytäminen, mikä sinänsä on tärkeää. Linkkien tarkoitus on tuoda esiin tuulivoimaloihin ja tuulivoimaenergiaan liittyviä kriittisiä näkökulmia. Linkitetyt sivut eivät tietenkään ole osa adressia, vaan asiaa muuten sivuavaa lisämateriaalia.

Kysymykseni adressin ylläpidolle ja muille itseäni viisaammille kuuluukin: Mihin tällä adressilla tarkkaanottaen pyritään? Onko tarkoituksena suojella vain tiettyä luontoarvojen kannalta merkittävää aluetta (Kemijärven vesistön ympäristö) maisema- ja äänihaitoilta?

Tällä kansalaisadressilla pyritään vain näiden (Ailangantunturi-Askantunturi, Iso Severivaara, Kangaslamminvaara, Kuusivaara-Mömmövaara, Tunturipalo, Untomovaara) Kemijärven ympärille nyt suunnitteilla olevien tuulivoimalahankkeiden vastustamiseen, joista valta-osa sijoittuisi Kemijärven (järvenä käsitettynä) ympärille. Tunturipalo on Kemijärveen (järvenä käsitettynä) olennaisesti liittyvän Kemijoen ympäristössä, vaikkei sinällään järven ympärillä sijaitsekaan. Kangaslamminvaaran voimaloiden haitat taas puolestaan ulottuisivat mm. Joutsijärven kylään ja Sallantien varressa olevaan asutukseen, mikä etenkin yhdessä Untamovaaran voimaloiden kanssa olisi kohtuuton haitta sekä asukkaille että maisema-haitta hyvinkin laajalti.

Vai pyritäänkö laajempaan kategoriseen tuulivoiman vastustamiseen: Ei tuulivoiman lisärakentamista Itä-Lappiin, Lappiin tai mahdollisesti koko Suomeen?

Tässä kansalaisadressissa ei oteta kantaa tuulivoimaloiden lisärakentamiseen koskien muuta Itä-Lappia, Lappia tai Suomea. Asia sinänsä on tärkeä ja olisi Lapin osalta syytä nostaa esiin, mutta tämä kansalaisadressi ei tosiaan ota kantaa muuhun em. lisärakentamiseen.

Ennen kuin voin allekirjoittaa adressin, odotan vastausta kysymykseeni, jotta tiedän, mihin käyttöön olen ääntäni antamassa. Inhimillisesti ajatellen ymmärrän, että suuret maisemalliset muutokset kotiseudulla herättävät vastustusta. En kuitenkaan pidä eettisesti kestävänä, jos ajatellaan, että samat maisemahaitat voi vapaasti kohdistaa jonkun toisen kotiseudulle - pääasia, että MINULLE tärkeisiin paikkoihin ei kosketa.

Tämä asia tuli meillekin yllättäen ja lyhyellä varoitusajalla. Emme tietenkään ajattele niin, että samat haitat voisi tuosta vaan lykätä jonkun toisen kotiseudulle. Jokainen kuitenkin tuntee parhaiten omat kotikulmansa ja mielestämme on hyvä, että ihmiset ovat aktiivisia EDES omien kotiympäristöjensä osalta. Resurssimme eivät kuitenkaan riitä sijoituspaikkaongelman ratkaisemiseen - ehkäpä Kemijärven suunnaltakin olisi löydettävissä maisemallisessa takamaastossa riittävän kaukana asutuksesta olevia tuulisia ja muuten teknis-taloudelliselta kannalta sopivia paikkoja.

Maisemien ihailija

#11 Re: Henkilökohtaiset muistutukset ja maisemaselvityksen kohteet

02.01.2011 22:46

#1: Maritta - Henkilökohtaiset muistutukset viranomaisille ovat todella tärkeitä  

 

Itä-Lapin maakuntakaavassa kaavaselostuksessa liitteessä 6 on kartta
Maisemaselvityksen kohteet, missä on merkitty mm.

- kaukomaisemassa merkittävät lakialueet
- merkittävät maisemat
- maisemallisesti merkittävä ympäristö
- kulttuuri[maisema]

Kartta on epäselvä, mutta ainakin Ailangan-Askan alue on merkattu siihen, Iso Severivaara
on myös, Tunturipalo lienee myös, todennäköisesti Untamovaara ja Kangaslamminvaarakin.

Selostusosassa lukee  kohdassa

4. Maakuntakaavan valmistelu

Kaukomaisemassa merkittävien rinteiden ja lakialueiden merkitsemistä kaavakarttaan
informaatiomielessä harkittiin, mutta ne päätettiin esittää vain liitekartalla. Samoin
tehtiin myös tärkeiden lintualueiden osalta.


Juujärvihän on valtakunnallisestikin merkittävä.

 

Valtakunnallisesti arvokkaiden maisema-alueiden inventointi ja päivitys on meneillään.
Vuonna 2011 vuorossa on Lappi.

http://www.ymparisto.fi/default.asp?contentid=365114&lan=fi&clan=fi

Mietiskelijä
Vieras

#12 Ennemin tuulivoimaa, kuin ydinvoimaa....

02.01.2011 23:20

En allekirjoita adressia, -koska olen tuuliuvomaa kananttamassa, -ennen kuin ydinvoimaa, tai Vuotoksen allashanketta, tai sitä korvaamaan kaavaailtua,
Kemihaaran allasta. Kyllä tuulivoimalle!
Maltti on valttia
Vieras

#13 Selvitys meneillään sopivista paikoista tuulivoimaloiden sijoittamiseksi

04.01.2011 12:35


Lapin liiton maakuntainsinöörin mukaan nyt ollaan laatimassa tuulivoimaselvitystä, jonka tulisi olla valmis elokuussa 2011. Selvitysalue kattaa Länsi-Lapin, Rovaniemen ja Itä-Lapin maakuntakaavojen alueet. Selvityksen tavoitteena on löytää ko. alueelta maakunnan kannalta parhaiten tuulivoimatuotantoon soveltuvat alueet.

Ilmeisesti tätä selvitystä ei ole maltettu jäädä odottamaan. Mielestämme olisi kuitenkin järkevää odottaa, mikä em. selvityksen lopputulema on.
tarkkasilmäinen

#14 Re: Henkilökohtaiset muistutukset liittyen kaavoitukseen

04.01.2011 14:40

#1: Maritta - Henkilökohtaiset muistutukset viranomaisille ovat todella tärkeitä  

 

Yleiskaavan on oltava linjassa maakuntakaavan mukaan.

Maakuntakaavamääräysten mukaan:

Maankäytön suunnittelussa on otettava huomioon arvokkaat luonnonympäristöt, arvokkaat maisema-alueet ja rakennetut kulttuuriympäristöt sekä kiinnitettävä erityistä huomiota rakennetun ympäristön laatuun.

Maisemallisesti herkillä alueilla, kuten vaara- ja tunturialueilla, jokien ja järvien rannoilla sekä pääteiden, matkailukeskusten, retkeilyreittien ja taajamien läheisissä metsissä metsänkäsittelytoimenpiteet on suunniteltava huolellisesti ottaen huomioon maiseman ominaispiirteet ja pyrittävä välttämään suuria muutoksia.

Näin vaikutuksena luonnonmaisemien arvokkaimpien osien säilymismahdollisuudet paranevat.

Kaiken järjen mukaan erittäin paljon rankempia muutoksia maisemaan aiheuttavien tuulivoimaloiden sijoittamisen suhteen on oltava vielä tarkempi.

Maakuntakaavan määräysten mukaan:

Rakennuksia ei tule suunnitella sijoitettavaksi maisemallisesti aroille paikoille, kuten kapeisiin niemenkärkiin ja kannaksille sekä rantamaisemaa hallitsevien kumpareiden huipulle.

Kuulosuojaimet mukaan
Vieras

#15 Melulla on rajansa

04.01.2011 15:01


Maakuntakaavamääräysten mukaan:

Meluhaittojen ehkäisemiseksi ja ympäristön viihtyisyyden turvaamiseksi maankäytön, liikenteen ja rakentamisen suunnittelussa sekä rakentamisen lupamenettelyissä on otettava huomioon valtioneuvoston päätös melutasojen ohjearvoista.

Melutason ohjearvot löytyy:

http://www.ymparisto.fi/default.asp?node=587&lan=fi

Kannattaa vaatia kunnollisia meluselvityksiä leviämiskarttoineen. Sitä paitsi selvityksissä on otettava huomioon monesta, jopa monista kymmenistä tuulivoimaloista lähtevä meluhaitta. Teiden varsilla myös liikenteen melu tulee laskea mukaan (esimerkiksi Sallantie). Myös järvien selkien ja muiden vedenpintojen ääntä kantava vaikutus tulee huomioida. Maaston korkeussuhteet yms. vaikuttaa myös melun leviämiseen.

Joulupukki
Vieras

#16 Yleiskaavan sisältövaatimukset

04.01.2011 15:23

 

Yleiskaavan sisältövaatimusten vähimmäisvaatimuksina ovat seuraavat:


-yhdyskuntarakenteen toimivuus, taloudellisuus ja ekologinen kestävyys

-olemassa olevan yhdyskuntarakenteen hyväksikäyttö

-asumisen tarpeet ja palveluiden saatavuus

-mahdollisuudet liikenteen, erityisesti joukkoliikenteen ja kevyen liikenteen, sekä energia-, vesi- ja jätehuollon tarkoituksenmukaiseen järjestämiseen ympäristön, luonnonvarojen ja talouden kannalta kestävällä tavalla

-mahdollisuudet turvalliseen, terveelliseen ja eri väestöryhmien kannalta tasapainoiseen elinympäristöön

-kunnan elinkeinoelämän toimintaedellytykset

-ympäristöhaittojen vähentäminen

-rakennetun ympäristön, maiseman ja luonnonarvojen vaaliminen

-virkistykseen soveltuvien alueiden riittävyys

JK
Vieras

#17 voi voi

05.01.2011 22:07

Muuttakaa sallaan jos ei tuulivoima miellytä! Kaikenlaisia inisiöitä tämä kemijärviki on täynnä, jotaki yritetään tehä hyväksi tämän tuppukylän suhteen niin ei kelepaa! Ylä-lapissa on tilaa, muuttakaa sinne.
VT
Vieras

#18 Re: voi voi

06.01.2011 10:34

#17: JK - voi voi 

Jos jotain tekisivätkin Kemijärven hyväksi, mikä työllistäisi pitkällä aikavälillä paikallisia ja muualta tulevia. Pilaavat vain Kemijärven luonnon ja ihmisten asuinolot tuulivoimaloiden läheisyydessä ja käärivät valtion tukirahat taskuunsa. Pahimmassa tapauksessa myös matkailu kärsisi.

Muuten olet kyllä oikeassa, pois täältä on muutettava jos tuulivoimalahanke toteutuu! harmi....

Sauranen
Vieras

#19 Tutkahäiriöistä

06.01.2011 19:07


Tuulivoimalat saattavat aiheuttaa merkittäviä häiriötä lennonjohto- ja ilmapuolustustutkiin. Näin korkealla sijaitsevat tuulivoimalat aiheuttavat tutkahäiriöitä usean sadan kilometrin päästä.

Tutka lähettää radioaaltoja, jotka heijastuvat takaisin kiinteistä mastoista ja pyörivistä roottoreista. Matalalla lentävät lentokoneet olisi siten mahdotonta tai hyvin vaikeaa erottaa näin syntyneistä tuulivoimalaperäisistä heijasteista.

Nyt suunnitteilla olevat tuulivoimala-alueet sijoittuvat lähimmillään noin 50 km Olkkavaaran tutka-asemista itään ja itäkoilliseen. Nyt suunnitteilla olevien tuulivoimaloiden (mukaan lukien mahdollisesti Ailangan-Askan alueelle ja Sallan puolelle rakennettavat tuulivoimalat) muodostama kaari sotilaslennonjohtoalueen ympärille aiheuttaisi erittäin merkittävän haitan ilmaliikenteen turvallisuudelle ja ilmapuolustukselle.
Hyvän asian puolella
Vieras

#20 Tuulivoimaa, tunturit ovat oivallinen sijoitus paikka

08.01.2011 16:43

Erityisesti sijaa tuulivoimalle löytyy kansallispuistoista ja luonnonsuojelu alueilta.Tuulivoima sopii parhaiden tuottaa juuri noilla aluella,siitä ei aiheudu sen enempää haittaa Ympäristölle,ei likaa luontoa.Tuntureiden laella tuuli on kovaa.Koristaa luotoa ja sähkön saa siirrettyä pois maakaapelilla.Eikö olekin ihanaa saada halpaa sähköä ja vieläpä ekosähköä ja kotimaista.
SIITÄ VAAN EIKUN HYÖDYNTÄMÄÄN.SE ANTAA TYÖTÄ JA HYVINVOINTIA LAPPALAISILLE.
Etelän matkalainen näkee kauniita tuulipuistoja tuntureilla.

 

 

helikopterit ujeltaa enemmän
Vieras

#21 Re: Vastustammeko tuulivoimaa yleensä vai yksiköiden sijoittamista Kemijärvelle?

08.01.2011 22:21

#7: pohdiskelija - Vastustammeko tuulivoimaa yleensä vai yksiköiden sijoittamista Kemijärvelle? 

Eero  Kuikanmäelle,

Kuikat, Joutsenet, Metsot ja Peltopyyt viihtyvät suunniteltujen tuulivoimaloiden lähimaastossa JA VESISTÖISSÄ.

Suunnitellut tuulivoimalat sijaitsevat sekä Sallan että Kemijärven puoleella.

Voitaisiinko mm Jumiskon vesivoimalan tuotanto korvata tuulivoimalla?

Montako tunturin lakea alkaisi viitoittaa tuulivoimala, jotta ne tuottaisivat Vuotoshankkeen verran energiaa.

Kesällä aurinko ja tuuli ovat varmoja energian lähteitä.

Talvella kemikaalit, jotka pitävät koneet ilmassa jäätymättä estäisivät varmaan tuulivoimaloidenkin siipien jäätymisen. Mikä on käytettyjen kemikaalien vaikutus Tunturilapin eliöstöön?

Tuulivoimalat tuottaisivat lisäenergiaa ja vähentäisivät riippuvuutta muista energiatuotantolaitoksista.

Maanomistajat ovat yksi ryhmä, joille tulee sekä hyötyä että haitaa

Sähköittämättömät seudut voisi kaavottaa esimerkiksi lomakäyttöön kesäaikana lupauksilla halvasta tuulivoimasta. Tuntureittemme sähköä, luotojemme(saariston tuulimyllyt) tuulienergiaa saa halvemmalla kuin ydinvoimasta.

Matkailukohteena suunniteltu tuulivoima-alue on varsin mielenkiintoinen eräretkeilyhohde, patikoiden, kanootilla, veneellä, autolla, helikopterilla.

Energia-adressit ovat opettaneet jo vuosikymmenten ajan lähestyvistä vaaleista.

Suosittelen suunnittelijoita huomioimaan yksittäisetkin toivomukset tuulivoiman liian lähelle mökkiä tulosta.

Vierailu jo olevilla tuulivoima-alueilla helpottaisia asiaan perehtymistä. Aloittaa voi vaikka tyyneltä mereltä tai Kalliovuorilta.

Minä olen jäävi allekirjoittamaan adressia vastustajana. Tuulimyllyt näyttävät sopivasti mahdollistavan minunkin erämökkisuunnitteluun sähkösuunnitelman lisäämisen.

Kannatan tuulivoimaa, ja oletan tuulivoiman tuotannon olevan tunturilappilaisille hyvä lisä ekosähkön käytössä. Miksei myös kotikyläni lähettyville, jonne näyttää tulevan useampikin yksikkö. Kotikyläni on kolmen kunnan mailla. Posion suunnitelmat eivät näy kartassa.

 

Marja-Leena Vuorela

Salla, Savo, Espoo, Kemiönsaari

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

vieraileva alkuasukas
Vieras

#22 Re: Tuulivoimaa, tunturit ovat oivallinen sijoitus paikka

08.01.2011 22:23

Vieras kaikki huomioitava
Vieras

#23 Re: Tutkahäiriöistä

08.01.2011 22:28

#19: Sauranen - Tutkahäiriöistä 

Numerolle 19

 

Paikannusta siis tarkistettava.

Huippusuunnittelijoiden yhteistyöllä.

"Nurmi-Kaarlo"!
Vieras

#24 Tuulivoimalat KYLLÄ! - Suomun lentomäkeä EI!

09.01.2011 23:43

Otsikossa ilmaisen, -mitä kannatan Kemijärvelle. Toistan: -Kyllä tuulivomalle - Ei lentomäelle! Josta tulisi myöskin: ADRESSI AVATA!? KANANTAN kEMIJÄRVEN RAUTATIEASEMAN TOIMINNAN JATKAMISTA - LIPUNMYYNNINKIN OSALTA. ALLEKIRJOITIN SEN Adressin. -Tätä tuulivomalan vastaista adressia, -EN ALLEKIRJOITA, KUN PIDÄN JÄRKENI PÄÄKOPASSA, ja "kynän kädessä"!
Ystävät, toverit, kirjoittakaa Kemijärven rautatieseman toiminnan jatkamisen puolesta vetoomukseen, (adressiin) nimenen, ja kommentoikaa, tv. "Nurmi-Kaarlo"!
Vieras
Vieras

#25 Re: Tuulivoimalat KYLLÄ! - Suomun lentomäkeä EI!

11.01.2011 11:27

#24: "Nurmi-Kaarlo"! - Tuulivoimalat KYLLÄ! - Suomun lentomäkeä EI! 

 Eipä taida "Nurmi-Kaarlo" tietää mistä puhuu. Tai sitten hän omistaa runsaasti Kemijärven yhteismetsän osuuksia. Kovin on raadollisella pohjalla tämä tuulipuistohanke.