Valtolantien päällystämisen puolesta välillä Kinni-Käävänkylä

Ota yhteyttä adressin tekijään

Adressi toimitettu Elylle

2022-07-12 16:52:01

Adressi toimitettu Elylle vuonna 2017 ja vastaus saatu seuraavasti:

Kiitämme ELY-keskukselle toimittamastanne toimenpide-ehdotuksesta. Saamme paljon ehdotuksia, joissa toivotaan tien kunnon parantamista. Käsittelemme ehdotuksenne ja arvioimme sen toteuttamisedellytykset. Valitettavasti teiden uudelleen päällystämiseen ei ole riittävästi rahoitusta ja etenkin vähäliikenteisten teiden kunto heikkenee koko ajan. Käytettävissä oleva rahoitus kohdennetaan ensisijaisesti vilkkaimpien teiden päällystämiseen, sillä se hyödyttää useampia tienkäyttäjiä. Päällystysmäärien vähetessä vähäliikenteisten teiden vaurioita korjataan yhä enenevässä määrin vain paikkauksilla.

Toteutamme tienpitoa valtakunnallisesti yhtenäisten linjausten mukaan. Ensisijaisesti pidämme kaikki maantiet liikennöitävässä kunnossa tienhoitotoimenpiteillä. Päivittäisten tienhoitotoimien ohella panostamme olemassa olevien tierakenteiden kunnossapitoon mm. päällystämällä teitä. Tiet on jaettu eri laatua tavoitteleviin hoito- ja kuntoluokkiin mm. teiden yleisen merkittävyyden ja liikennemäärien mukaan. Hoito- ja kuntoluokat määrittävät, missä kunnossa teiden on oltava. Vilkasliikenteisillä teillä on tiukemmat vaatimukset kuin vähäliikenteisillä teillä. Maanteiden vuorokausiliikennemäärät vaihtelevat alle 50 ajoneuvosta kymmeniin tuhansiin. Kaikkia maanteitä ei voidakaan hoitaa ja pitää yhtä hyvässä kunnossa.

Päällystetyn tien kuntoa voidaan kuvata lukuisilla eri muuttujilla, mutta niistä tärkeimpiä ovat pinnan tasaisuus, uraisuus, päällysteen vauriot ja tien kantavuus. Vilkkailla teillä vaaditaan parempaa kuntoa kuin muualla. Päällysteiden kuntoa seurataan vuosittain toistuvilla kuntomittauksilla. Vilkkaasti liikennöidyt tiet urautuvat yleensä nopeasti ja korkeimmissa kuntoluokissa sallittu urasyvyys on vain joitain millimetrejä. Urat tienpinnassa lisäävät vesiliirtoriskiä, tien liukkautta talvella sekä raskaan liikenteen perävaunun heijaantumisriskiä. Etenkin suuremmilla ajonopeuksilla onnettomuusriski on suuri ja onnettomuuden seuraukset ovat vakavampia. Vähäliikenteiset tiet eivät samalla tavalla uraudu, mutta ajan myötä päällysteeseen tulee erilaisia vaurioita, kuten halkeamia ja kuoppia, epätasaisuutta ja myös kantavuuspuutteita.

Alemmissa kuntoluokissa päällysteen ei edellytetä olevan uuden veroinen. Päällysteessä voi olla halkeamia ja epätasaisuutta ilman, että se alittaisi päällysteen kunnolle määritellyt vaatimukset. Liikennettä vaarantavat urat ja vauriot korjataan kuitenkin parin viikon kuluessa paikkaamalla päällyste. Uusimme päällysteitä keskimäärin 15 vuoden välein, mutta vilkkaimmilla pääteillä noin viiden vuoden välein ja vähäliikenteisimmillä teillä jopa 40 vuoden välein. Kaikkein hiljaisimmilla teillä erittäin heikkokuntoisia päällysteitä joudutaan muuttamaan sorateiksi, koska niiden uudelleen päällystämiseen ei ole rahaa.

Teemme parhaamme toimivan ja turvallisen liikenteen varmistamiseksi eduskunnan myöntämän rahoituksen puitteissa.


Valtola-Käävänkylän kylätoimikunta



Jaa tämä adressi

Auta tätä adressia saamaan lisää allekirjoituksia.

Kuinka mainostaa adressia?

  • Jaa adressi Facebook-seinälläsi sekä adressin aiheeseen liittyvissä ryhmissä.
  • Ota yhteyttä kavereihisi
    1. Kirjoita viesti, jossa kerrot, miksi olet allekirjoittanut tämän adressin. Ihmiset allekirjoittavat adressin todennäköisemmin, jos ymmärtävät, kuinka tärkeä aihe on.
    2. Kopioi ja liitä adressin verkko-osoite viestiisi.
    3. Lähetä viesti käyttäen sähköpostia, tekstiviestiä, Facebookia, WhatsAppia, Twitteriä, Skypeä, Instagramia ja LinkedIniä.