Palokan kaavoitus ja rakentaminen seis – Palokanorren liikenneongelmat ratkaistava ensin!

Ota yhteyttä adressin tekijään

Osallistu adressiin ja vaikuta – Palokanorren ykkösvaiheen tiesuunnitelma hyväksytty, ELY:n kuulutus 19.1.2023

2023-01-21 12:21:03

Palokanorren ykkösvaiheen tiesuunnitelma on nyt hyväksytty, ELY-keskuksen kuulutus siitä julkaistiin Keskisuomalaisessa ja ELY:n nettisivuilla 19.1.2023. Löytyy täältä: https://www.ely-keskus.fi/kuulutukset.
Vielä kuitenkin ehdit osallistua adressiin, jossa vaadimme kerralla kokonaan nelikaistaista Palokanortta. Lisätietoa osallistumisesta on tämän viestin lopussa. Sitä ennen infoa Palokanorren ykkösvaiheen tiesuunnitelmasta.

Tiesuunnitelmaselostuksessa, s. 19, kerrotaan aikaisemmista Palokanorren suunnitteluvaiheista näin: ”Alueelle on vuonna 2014 idea- ja aluevaraussuunnitelma ”Palokanorren liikennejärjestelyt”. Ideasuunnitelmassa on esitetty, että v. 2040 tulee Palokanorsi olla 2+2 kaistainen ja nykyiset kiertoliittymät turbokiertoliittymiä. Suunnitelmassa on myös esitetty, että toimenpiteet voidaan toteuttaa vaiheittain. Ensimmäisessä vaiheessa Palokanorsi toteutetaan 2+1 kaistaisena ja kiertoliittymät muutetaan turboliittymiksi. Toisessa vaiheessa muutetaan Palokanorsi 2+2 kaistaiseksi. Tiesuunnitelman ratkaisut noudattelevat pääasiassa ko. suunnitelman ehdotuksia siten, että suunnitelmassa on esitetty 1 vaiheen ratkaisut. Tiesuunnitelman tilavarauksena on huomioitu toisen vaiheen toimenpiteet.”

Vaiheittaisen toteutuksen ongelmina on pidettävä, että 1) se on kokonaiskustannuksiltaan kalliimpi kuin kerralla kokonaan 2+2-kaistaisen Palokanorren toteuttaminen, 2) se on ykkösvaiheen osalta vain enintään 15 vuotta liikenteeseen helpotusta tuova ratkaisu, vaikka se toteutettaisiin miten kiireesti, mikä ei todennäköisesti tapahdu, ja 3) tämä hyväksytty päätös tiesuunnitelmasta on voimassa rakentamisen aloitusta varten neljä vuotta sen vuoden päättymisestä, kun päätös saa lainvoiman, ja Liikenne- ja viestintävirasto voi hakemuksesta pidentää määräaikaa 2 x 4 vuotta, eli pahimmassa tapauksessa ensimmäinen vaihe toteutuisi vasta yli vuosikymmenen päästä. Nämä aikarajat todetaan tiesuunnitelman hyväksymispäätös -asiakirjassa, s. 10. Hankkeen toteuttamiselle ei ole myönnetty rahoitusta, joten rakentamisen ajankohta ei ole tiedossa. Kaupungin osuus rahoituksesta on vain pieni murto-osa valtion osuuteen verrattuna.

Palokanorren parantamisen ykkösvaiheen kanssa samanaikaisesti toteutettavaksi aiottu, vuonna 2021 aloitettu erillinen 4-tien ramppihanke on vielä keskeneräinen. Kun sekin pääsee maaliinsa, kaupungin on viimeistään silloin tehtävä päätös, miten Palokanorren kehittämisen kanssa edetään: parannetaanko väylää vaiheittain vai päätetäänkö lähteä tekemään kerralla kokonaan 2+2-kaistainen Palokanorsi. Tämä päätöksentekoa koskeva tieto on saatu kaupunkiorganisaatiosta.


*** *** ***


Nyt on noin 860 nimeä kasassa adressissa. Sinä jo adressin allekirjoittanut, jaa tietoa eteenpäin! Tuhannen nimen rajapyykki ei ole kaukana!

Me allekirjoittaneet kannatamme kerralla kestävää, kokonaan nelikaistaista ratkaisua Palokanorrelle sekä järkevää, luontoarvoja kunnioittavaa kaavoitusta Palokkaan. Liikenne on saatava täällä ensin toimivaksi ennen kuin väkimäärää kasvatetaan. Vielä on aikaa vaikuttaa Palokanortta koskevaan osuuteen adressissa ennen kuin väylän kohtalosta päätetään. Osallistu ja kerro kaverille, tehdään tästä painava kannanotto kaupungin virkamiehille ja päättäjille.

Jyväskylän uuden kaavoituskatsauksen 20232025 mukaan adressissa mainittu Jokelantien ja Pappilanjoen välisen koivikon kaavoitus siirtyy vuoteen 2025. Kaupunkirakennelautakunnassa 22.2.2022 järkevästi valmisteluun palautetusta Pappilanniityn alueen kaavamuutoksesta ei ole katsauksessa mainintaa. Kaavoituskatsaus löytyy täältä: https://www.jyvaskyla.fi/kaavoitus/projektit-ja-ohjelmat/kaavoitusohjelma. Palokan ja Tikkakosken kaavoitusasiat ovat pdf-tiedoston sivuilla 12–13.

Allekirjoittaa voit, vaikka et asuisikaan Palokassa, kunhan olet vähintään 16-vuotias. Voit valita, näkyykö nimesi julkisesti netissä vai ei. Muista vahvistaa allekirjoituksesi omaan sähköpostiisi tulevan viestin kautta.

Ole mukana – Pro Palokka!


Pro Palokka

Mielipide Pro Palokka -adressista Suur-Jyväskylän Lehdessä 11.5.2022

2022-05-13 16:57:31

Palokanorsi kuntoon ja sitten luontoa arvostavaa kaavoitusta!

Yli kuusisataa ihmistä on allekirjoittanut adressin paremman Palokan puolesta. Allekirjoita sinäkin: www.adressit.com, hakusana Palokka. Osallistua saat, vaikka et asuisikaan Palokassa. Moni käy kauempaakin Palokassa töissä, kyläilemässä ja palveluita käyttämässä.

Miksi adressi tehtiin? Monesta syystä. Jos vuosia on seisty Palokanorren pahenevissa ruuhkissa ja seurattu Palokan asukas- ja automäärän lisäämistä kiivaalla rakentamisella. Alueen kaavoituksen kokonaissuunnitelma puuttuu, palveluverkko on äärirajoilla ja lähiluonto uhattuna. Palokan kaavoitus ja rakentaminen on laitettava jäähylle. Kauppakeskuksissa käy tietenkin väkeä kaukaakin, mutta asutusta ei pidä lisätä liikenneongelmaiselle alueelle. Palokanorren kautta ajettu 5,5 kilometrin matka vie pahimmassa ruuhkassa 35 minuuttia, ilman ruuhkia 8 minuuttia. Moottoritie on usein nopein vain teoriassa: ehtiäkseen on ajettava pieniä teitä pidempää reittiä. Liikenneturvallisuus kärsii, kun Palokanorren rampin pituus ei aina riitä, ja autoja seisoo moottoritiellä. Onnettomuuksia on sattunut ja ihmisiä loukkaantunut.

Valtion ja kaupungin yhteishanke, valmiiksi suunniteltu Palokanorren ns. ensimmäisen vaiheen parannus, on vailla hyväksymistä ja valtion rahoitusta. Aika ajoi jo ohi: arvioiden mukaan osittain kolmikaistaiseksi parannettu Palokanorsi olisi jo v. 2040 yhtä ruuhkainen kuin nyt. Parannuksen jälkeen väylästä tulisi kaupungin katu, jolloin ns. lopullisen vaiheen, kokonaan nelikaistaisen Palokanorren, maksaisi kaupunki yksin. Siksi järkevin ja kustannustehokkain ratkaisu on kerralla nelikaistainen Palokanorsi. Kaupungin tulee huomioida väylän suunnittelussa liikenteen nykyiset ja myös kaukana tulevaisuudessa muuttuvat tarpeet. Siksi Palokanorren ja Ritopohjantien risteykseen, Pappilanniityn kaava-alueelle, ei pidä rakentaa. ABC ja Kodin Terra tukkivat jo risteysalueen, johon ei nyt saada toimivampaa ramppia. Samaa virhettä ei pidä toistaa.

Sitaatista_kuva1.jpg
Palokkalaisille tärkeä lähiluonto on vakavasti uhattuna. Palokanorren yhdestä tieliittymästä täysin riippuvaiselle Jokelan alueelle, joen rannan koivikkoon Kehä Sinisen varrelle, matalia omakotitaloja vastapäätä, kaavaillaan kerrostaloja. Jokelan koivikon tulee olla jatkossakin yhteinen virkistysalue ja hiilinielu, ilmansaasteiden puhdistaja ja melueste. Kyse on arvoista: mitkä arvot ohjaavat kaavoitusta ja rakentamista lähiössä, johon muutetaan väljyyden, viihtyisyyden ja lähiluonnon vuoksi? Tuleva EU:n lakipaketti luonnon ennallistamisesta velvoittaa lisäämään myös kaupunkien viheralueita. Nyt viimeistään pitää ymmärtää säilyttää lähiluontoa tuleville sukupolville. Tonttimaa ja asunnot myyvät Palokassa hyvin – raha puhuu. Kuka on aidosti kiinnostunut palokkalaisten mielestä toimivasta asuinympäristöstä?

Allekirjoita adressi – Pro Palokka!


Minna Koivisto,
Olli Reinikainen
Palokka


Pro Palokka

Pro Palokka -adressista koko sivun juttu 13.4.2022 julkaistussa Palokka-lehdessä

2022-04-14 12:47:22

Tähän tiedotteeseen on lisätty kuvia, jotka eivät mahtuneet Palokka-lehdessä 13.4.2022 julkaistuun juttuun.

Mielipide: Minna Koivisto ja Olli Reinikainen


Palokan kaavoitus ja rakentaminen seis
Palokanorren liikenneongelmat ratkaistava ensin!


Nyt riittää! Jo aivan liian pitkään olemme jonottaneet Palokanorren toivottomissa ruuhkissa ja katselleet vierestä, kun Palokan asukasmäärää – ja automäärää – silti vain jatkuvasti lisätään kiivaalla rakentamisella. Liikenneturvallisuus ja lähiluonto ovat uhattuina, palveluverkko äärirajoilla. On aika kerätä joukot ja ilmaista kaavoittajille sekä päättäjille mielipiteemme. Siksi syntyi adressi, joka kantaa jutun otsikon nimeä. Oletko jo allekirjoittanut? Vielä ehtii.

Mainos_adressin_allekirjoittamisesta2.jpg

Liikennejärjestelyt jäivät jo vuosia sitten jälkeen Palokan kasvusta. Silti mikään ei ole muuttunut. Uusien asuinalueiden kaavoitus ja rakentaminen jatkuu yksi nurkka kerrallaan, Palokan kaavoituksen kokonaissuunnitelmaa ei ole tehty. Ruuhkaisimmillaan autoja seisoo Palokanorren päästä päähän ja ylikin. Pakokaasu leijuu sakeana, luonto ei kiitä. Pahimmassa ruuhkassa matka-aika jopa nelinkertaistuu: tosielämässä kellotettuna Palokanorren kautta ajettu noin viiden ja puolen kilometrin matka vie 35 minuuttia ja ilman ruuhkia 8 minuuttia. Hälytysajoneuvojen kulku on haasteellista, ja moottoritielläkin seisoo autoja odottamassa pääsyä Palokanorrelle johtavalle rampille.

Ruuhkat heikentävät liikenneturvallisuutta. ELYn ja Väyläviraston Vt4 Palokan kohdalla -hankekortissa sanotaan: ”– – Palokanorren ja siihen Jyväskylän keskustan suunnasta liittyvän moottoritien ramppien liikenne ruuhkautuu ajoittain. Autojonot ulottuvat hetkittäin moottoritielle saakka. Häiriötilanteissa liikenteen sujuvuus heikkenee ja vaaratilanteet lisääntyvät valtatiellä. Suunnittelujaksolla on tapahtunut vuosina 2015–2019 yhteensä 19 onnettomuutta, joista kahdeksan on johtanut loukkaantumisiin.” Kun Palokan asukkaiden ja liikenteen määrä edelleen kasvaa, todennäköisesti liikenneonnettomuudet lisääntyvät. Vastuu tästä pitää ymmärtää ja myös tehdä asialle jotain.

Palokanorsi_ns._ensimmäisen_vaiheen_suunnitelma_3.jpgPalokanorren ns. ensimmäisen vaiheen parannus ei ole
kestävä ratkaisu liikenneongelmiin.
Kuva Väyläviraston nettisivuilta.



Kiertotiet käytössä, palveluverkko äärirajoilla

Takkuava liikenne vaikuttaa arkeen. Työmatka vie kohtuuttomasti aikaa, jos joutuu aamuruuhkassa ajamaan Palokanorrella. Harrastuksiin lähteminen osuu usein iltapäivän ruuhkaan. Moni hylkää Palokanorren ja teoriassa nopeimman mooottoritien kurvaamalla suosiolla Ritopohjantielle, Saarijärventielle tai Laajavuorentielle. Ruuhkan välttämiseksi on usein ajettava kiertoteitä monta kilometriä ylimääräistä.

Tonttimaa ja uudet asunnot käyvät Palokassa hyvin kaupaksi, mutta siitä maksetaan aina vain kovempaa hintaa paitsi liikenteen ongelmina myös palveluverkon kestokyvyn rajoilla keikkumisena. Terveysaseman palveluihin on jonoa, asiakasmäärä vain kasvaa. Palokan yhtenäiskoulussa on jo vuosia ollut sijoitettuna yksi alakoulun luokka yläkoulun tiloihin. Perheen sisarukset eivät aina mahdu samaan kouluun, ja kesken lukuvuoden Palokkaan muuttava lapsi ei useinkaan pääse omaan lähikouluunsa. Päiväkodit ovat täynnä, lapsia viedään pahimmillaan jopa Tikkakoskelle asti päivähoitoon.
Sitaatti_Kaupunki_haalikoon2.jpg

Liikenne kuntoon ensin, rakentamista vasta sitten

Palokanorren parannus osin kolmikaistaiseksi, ns. ensimmäinen vaihe, on valtion väyläverkon investointiohjelmassa vuosille 2022–2029. Rahoitusta ei ole myönnetty, valtion erillisrahoitus on mahdollinen. Palokanorren hanke on MAL-kaupunkiseudun hanke eli Väyläviraston ja Jyväskylän kaupungin yhteishanke, jossa valtionosuuden alustava arvio on noin 50 %. Valmis suunnitelma odottaa vielä Traficomin hyväksymistä. Aika on kuitenkin jo ajanut vuonna 2015 aloitetun suunnitelman ohi. Arvioiden mukaan tällä parannuksella Palokanorsi olisi vuonna 2040 yhtä ruuhkainen kuin se on nyt. Ensimmäisen vaiheen parannuksen jälkeen väylä myös siirtyisi kaupungin kaduksi, jolloin lopullisen vaiheen parannus jäisi kokonaan kaupungin maksettavaksi. Siksi ainoa järkevä, pitkäkestoinen ja myös kustannustehokkain ratkaisu on ns. lopullisen vaiheen eli kokonaan nelikaistaisen Palokanorren toteuttaminen ilman välivaiheita.

Sitaatti_Ongelma_ei_poistu2.jpg
Jyväskylän kaupungin on ryhdyttävä kaikkiin toimiin edistääkseen Palokanorren mahdollisimman nopeaa parannusta lopulliseen vaiheeseensa. Suunnitelmat tulee tehdä viivyttelemättä ja tehokkaalla aikataululla. Palokan kaavoitus ja rakentaminen täytyy nyt laittaa jäähylle ja siten rajoittaa liikenteen kasvua niin kauan, kunnes Palokanorsi on saatu kuntoon. Palokan isot kauppakeskukset vetävät kävijöitä laajalta alueelta liikennettä lisäten. Se on väistämätöntä, mutta kaupunki haalikoon uusia asukkaita nyt jonnekin muualle kuin Palokkaan. Tietoinen liikenneongelmien lisääminen on tietoista väärin tekemistä ja vastuun pakoilua. Ongelma ei poistu sulkemalla silmät.

Nettilaatu_Jokelan_koivikko_Pappilanjoen_toiselta_rannalta_kuvattuna3.JPGPappilanjoen vastarannalla näkyvään Jokelan koivikkoon
kaavaillaan kerrostaloja. Kuva: Minna Koivisto.



Ei rakentamista lähimetsiin ja pääväylien risteysalueille


Jokelantien asemakaavamuutoksessa (vireille 9.11.2021) rakentamisen liikenneongelmia lisäävä vaikutus korostuu, koska Jokela on Palokan ainoa täysin Palokanorresta riippuvainen asuinalue. Lisäksi korostuu lähiluonnon arvostuksen puute. Jokelaan, kahden hehtaarin koivikkoon joen rantaan, suunnitellaan kerrostalovaltaista aluetta suoraan matalia omakotitaloja vastapäätä. Kerrostaloilla ei saa tuhota ainutlaatuista Pappilanjoen varren Kehä Sinisen maisemaa. Koivikon tulee olla jatkossakin yhteinen virkistysalue ja hiilinielu, ilmansaasteiden puhdistaja ja melueste.

Nettilaatuinen_kuva_Pappilanjoelta,_joulukuu_2021,_kuvaaja_Tero_Riihinen1.jpg
Kaunis, monille tärkeä Pappilanjoen maisema tuhoutuu, jos joen
vastarannan koivikkoon rakennetaan. On korkea aika herätä
suojelemaan ainutlaatuista lähiluontoa rakentamiselta.
Kuva: Tero Riihinen.

Sitaatti_Kaaavoitusta_ja_rakentamista1.jpg
EU:lta on pian tulossa luontoon liittyvä sitova lakipaketti, joka koskee myös kaupunkien viheralueiden säilyttämistä ja lisäämistä. On korkea aika aloittaa lähiluonnon säästäminen tuleville sukupolville. Kyse on arvovalinnasta: mitkä arvot ohjaavat kaavoitusta ja rakentamista lapsiperheiden suosimassa lähiössä, johon tullaan asumaan väljyyden, viihtyisyyden ja lähiluonnon vuoksi? Palokka ei ole kaupungin keskusta. Palokan vetovoimaa ja pitovoimaa lisätään antamalla lähiluonnolle sille kuuluva arvo. Jos Jokelan pientaloalue nähdään sopivaksi muuttaa kerrostaloalueeksi, niin mikä pientaloalue on vuorossa seuraavaksi? Tälle linjalleko todella halutaan lähteä? Kaavoitusta ja rakentamista tulee toteuttaa asukaslähtöisesti, myös lähiluonnon näkökulmasta, eikä kiinteistösijoittajien ja grynderien toiveista käsin – niiden ahneus on loputon.

Jokelan_alueen_taloja,_koivikko_etualalla_kevyt_nettikuva1.jpgNoin 160 asukkaan Jokela on matalasti rakennettu pientaloalue.
Kuvan etualan koivikkoon, Pappilanjoen rantaa seurailevan
Kehä Sinisen varrelle, kaavaillaan kerrostalovaltaista aluetta.
Tähän saakka yhtäkään  kerrostaloa ei ole rakennettu Palokassa
järvien rantaan eikä joen varrelle, saati vanhalle omakotialueelle.
Ei pidä rakentaa nytkään. Koivikko on Jokelan keuhkot,
koska pakokaasuja leijuu alueelle niin nelostieltä kuin
Palokanorreltakin. Keuhkoja ei saa tuhota! Kuva: Kari Vehviläinen.


Kaavoituksen virkamiehillä ja kaupungin päättäjillä on oltava vastuu luomiensa asuinympäristöjen toimivuudesta ja viihtyisyydestä, mutta myös liikenteen tulevan kehittämisen mahdollistamisesta. Palokan ABC-liikenneasema ja Kodin Terra nelostien kyljessä, teiden risteyksessä, ovat varoittava esimerkki aivan väärässä paikassa sijaitsevista rakennuksista. ELYn vuonna 2021 suunniteltavaksi tulleessa valtatie 4:n ramppien parannushankkeessa ABC:n ja Kodin Terran kohdalle ei voida rakentaa uutta, toimivammaksi todettua ramppia. Samaa virhettä ei pidä tehdä nyt uudelleen Palokanorren ja Ritopohjantien risteyksessä sijaitsevan Pappilanniityn kaava-alueen kohdalla. Kyseinen kaavamuutos järkevästi palautettiin valmisteluun 22.2.2022 kaupunkirakennelautakunnassa. Vaajakoski-Palokka-kehäväylä, koilliskehä, saattaa vielä joskus yhtyä Palokanorren Ritopohjantien puoleiseen päähän, mikä tulee nyt myös huomioida. Risteysalue on varattava nyt ja kauempana tulevaisuudessa ainoastaan tiejärjestelyille.



Lisätietoa

Palokanorren ja Vt 4:n ramppien parannushankkeet:
https://vayla.fi/mt-16685-valilla-saarijarventie-ritopohjantie
https://vayla.fi/valtatien-4-parantaminen-palokan-eritasoliittyman-kohdalla-jyvaskyla

Koilliskehä eli Vaajakoski-Palokka-kehäväylä:
https://vayla.fi/jyvaskylan-koilliskeha-palokka-vaajakoski

Palokan kaavoituksen ajankohtaiset esimerkit:
Pappilanniitty, https://www3.jkl.fi/kaavoitus/kaava.php/id/1097
Jokelantie, https://www3.jkl.fi/kaavoitus/kaava.php/id/1123

EU:n tuleva lakipaketti pakollisesta luonnon ennallistamisesta:
https://yle.fi/uutiset/3-12349326


Pro Palokka



Jaa tämä adressi

Auta tätä adressia saamaan lisää allekirjoituksia.

Kuinka mainostaa adressia?

  • Jaa adressi Facebook-seinälläsi sekä adressin aiheeseen liittyvissä ryhmissä.
  • Ota yhteyttä kavereihisi
    1. Kirjoita viesti, jossa kerrot, miksi olet allekirjoittanut tämän adressin. Ihmiset allekirjoittavat adressin todennäköisemmin, jos ymmärtävät, kuinka tärkeä aihe on.
    2. Kopioi ja liitä adressin verkko-osoite viestiisi.
    3. Lähetä viesti käyttäen sähköpostia, tekstiviestiä, Facebookia, WhatsAppia, Twitteriä, Skypeä, Instagramia ja LinkedIniä.



Maksullinen mainonta

Mainostamme tätä adressia 3000 ihmiselle.

Lisätietoja…