Avoin varhaiskasvatus säilytettävä Joensuussa

Ota yhteyttä adressin tekijään

Saamani vastaus adressiin

2024-03-17 17:59:31

VASTAUS AVOIMEN VARHAISKASVATUKSEN PUOLESTA NIMETTYYN ADRESSIIN  

Joensuun kirjaamoon lähetettiin 13.3.2024 Adressi avoimen varhaiskasvatuksen puolesta, jonka on allekirjoittanut 99 henkilöä. Lisäksi adressin liitteenä on allekirjoittaneiden henkilöiden kommentteja aiheeseen liittyen.

Joensuun kaupungin avoin varhaiskasvatus on päätetty varhaiskasvatuksen toimintamuotona lopettaa, koska se ei ole lakisääteistä toimintaa ja kaupungin taloutta tulee tasapainottaa. Sopeutustilanteessa korostuu lakisääteisten palvelujen saatavuuden ja laadun varmistaminen kuntalaisille.   

Joensuun kaupungin varhaiskasvatuksessa toimi neljä avoimen varhaiskasvatuksen ryhmää keväällä 2023: Hukanpesän päiväkodissa, Huvikummun päiväkodissa, Pataluodon päiväkodissa ja Niittylahden päiväkodissa, joka toimi aikaisemmin Reijolan yhteisötalossa. Hukanpesän ja Huvikummun päiväkotien avoimet ryhmät lopetettiin jo 2.6.2023, koska niihin ei ollut enää hakijoita. Avoimen varhaiskasvatuksen ryhmät ovat toimineet koulujen työaikojen mukaisesti. 

Joensuun kaupunginvaltuusto on hyväksynyt 11.12.2023, 128 §, Joensuun kaupungin talousarvion 2024 ja taloussuunnitelman 2025–2026. Talousarvion ja taloussuunnitelman 2025–2026 sivulla 84 Kasvatus- ja koulutuslautakunnan alla on todettu: Varhaiskasvatuksessa avoin varhaiskasvatus päättyy vuoden 2024 aikana. Joensuun kaupungin varhaiskasvatus toteuttaa kaupunginvaltuuston päätöstä, joten Pataluodon (11 lasta) ja Niittylahden (17 lasta) päiväkodeissa toimivat avoimen varhaiskasvatuksen ryhmät loppuvat kokonaan 31.5.2024.  

 

Joensuussa 15.3.2024 

Jani Kaasinen

sivistys- ja hyvinvointijohtaja 

 

Irja Seppänen

varhaiskasvatusjohtaja


Anni Multanen

Adressi on lähetetty Joensuun kaupunginvaltuustolle 13.3.2024

2024-03-13 19:46:19

Hei,

Kiitos teille adressin allekirjoittaneille. Päätän allekirjoitusten keräämisen tähän. Adressi keräsi yhteensä 99 allekirjoitusta.

Olen tänään lähettänyt adressin sähköpostitse Joensuun kaupungin kirjaamon kautta Joensuun kaupunginvaltuustolle seuraavin saatesanoin:

 

Hyvät Joensuun kaupunginvaltuuston valtuutetut,

Olette esittäneet, että avoin varhaiskasvatus lakkaa Joensuussa kuluvan toimintakauden loppuun mennessä. Me kuntalaiset haluamme tuoda oman näkemyksemme asiasta tietoonne.

Alla olevilla saatesanoilla 17.12.2023 julkaistun adressin on sähköisesti allekirjoittanut 99 henkilöä.

”Joensuun kaupunki aikoo lakkauttaa avoimen varhaiskasvatustoiminnan 31.7.2024 mennessä. Avoin varhaiskasvatus tarjoaa laadukasta varhaiskasvatusta lapsille, joilla ei ole tarvetta kokopäiväiselle varhaiskasvatuspaikalle. Tällä hetkellä Joensuussa on avoimen varhaiskasvatuksen ryhmä Niittylahdessa ja Rantakylässä.

Avoimen varhaiskasvatuksen lakkauttaminen on osa varhaiskasvatuksen sopeutustoimenpiteitä, joilla Joensuun kaupunki säästää lapsiperheiden hyvinvoinnin kustannuksella. Kaikille perheille kokoaikainen varhaiskasvatus ei ole vaihtoehto, jolloin lapset jäävät pelkästään kotihoitoon. Tiedetään, että on lapsen edun mukaista, että hänellä on useita kasvattajia ympärillään.

Varhaisista vuosista viilataan nyt isolla kädellä. Onko kokoaikaisen varhaiskasvatuspaikan tarjoaminen tosiaan edullisempaa kuin avoimen varhaiskasvatustoiminnan ylläpitäminen? Varhaiskasvatus on lapsen oikeus, ja sen suunnittelun ja toiminnan keskiössä tulee olla lapsen edun toteutuminen.

Niittylahdessa avoimen varhaiskasvatuksen asiakkaina on monilapsisia perheitä, ja ryhmään on tällä hetkellä tulijoita jonoksi asti. Pientä ryhmäkokoa, sisarusten kanssa samassa ryhmässä olemista ja loistavaa henkilökuntaa arvostetaan suuresti. Palvelu on kokemukseni ja havaintojeni mukaan pidetty ja arvostettu. Sille on tarvetta.

Usea perhe kokee jäävänsä lasten kasvatusvastuun kanssa nykyään yksin. Avoin varhaiskasvatus on merkittävä tuki vanhemmuudessa ja lapsiperheiden arjessa. Tämä adressi kannattaa avoimen varhaiskasvatustoiminnan säilyttämistä Joensuussa. Kannustan asiakasperheiden lisäksi mummeja, kummeja ja ystäviä allekirjoittamaan tämän adressin. Lasten ja perheiden hyvinvointi koskettaa meitä kaikkia. Lapsiin panostaminen maksaa itsensä aina takaisin.

Tehdään yhdessä Joensuusta aidosti lapsimyönteinen kaupunki. Säilytetään avoin varhaiskasvatus Joensuussa.”

Adressin 99 allekirjoittanutta henkilöä vastustaa avoimen varhaiskasvatuksen loppumista. Allekirjoitukset (Liite1_allekirjoitukset) ja kommentit (Liite2_kommentit) ovat erillisinä liitetiedostoina tässä sähköpostissa.

Minä, tämän adressin laatija, Anni Multanen olen lähettänyt Joensuun kaupungin kirjaamon kautta Joensuun kaupunginvaltuustolle vetoomuksen avoimen varhaiskasvatuksen säilyttämisestä 30.11.2023. Vetoomus on kirjattu saapuneeksi asianumerolla 1724/2023, mutta en ole saanut siihen vastausta.

Kuten huomaatte, avoin varhaiskasvatustoiminta on meille lapsiperheille tärkeä. Mikäli avoimen varhaiskasvatuksen lapset siirtyvät kokoaikaiseen varhaiskasvatukseen, onko se todella taloudellinen säästö? Toivomme, että otatte päätöksessä huomioon lasten ja perheiden hyvinvointiin vaikuttavat seikat.  

 

Joensuussa 13.3.2024

Anni Multanen allekirjoittaneiden puolesta


Anni Multanen



Jaa tämä adressi

Auta tätä adressia saamaan lisää allekirjoituksia.

Kuinka mainostaa adressia?

  • Jaa adressi Facebook-seinälläsi sekä adressin aiheeseen liittyvissä ryhmissä.
  • Ota yhteyttä kavereihisi
    1. Kirjoita viesti, jossa kerrot, miksi olet allekirjoittanut tämän adressin. Ihmiset allekirjoittavat adressin todennäköisemmin, jos ymmärtävät, kuinka tärkeä aihe on.
    2. Kopioi ja liitä adressin verkko-osoite viestiisi.
    3. Lähetä viesti käyttäen sähköpostia, tekstiviestiä, Facebookia, WhatsAppia, Twitteriä, Skypeä, Instagramia ja LinkedIniä.