Adressi Kanervan koulun lakkauttamista vastaan

Tämän adressin tarkoitus on kerätä lista ihmisistä jotka vastustavat Nastolan kunnan aikomusta lakkauttaa Kanervan koulun toiminta. Kunta on säästötoimenpiteenä harkinnut pienten koulujen lakkauttamista.

Adressi on määrä luovuttaa Nastolan kunnan sivistyslautakunnan puheenjohtajalle ennen helmikuun aikana järjestettävää palveluverkon kehittämiseen liittyvää valtuustoseminaaria, missä uusi valtuusto linjaa Nastolan tulevaa koulu- ja päiväkotiverkkoa.

Adressi luovutetaan torstaina 31.1.2013 juuri ennen sivistyslautakunnan kokousta.

55 vuotta täyttäneessä Kanervan koulussa on tällä hetkellä 104 oppilasta. Pienehkön oppilasmäärän myötä on lastemme kasvu- ja oppimisympäristö siten erinomainen. On suorastaan ihanteellista, että oppilaillemme voidaan taata riittävän pienet ryhmäkoot, jotta opettajilla on mahdollisuus kaikkien tasapuoliseen opettamiseen. Suuressa koulussa tällaiseen ei ole mahdollisuutta.

Koulussamme vallitsee lämminhenkinen pienen koulun tunnelma. Vanhemmat ja opettajat tekevät tiivistä yhteistyötä. Ilmapiiri on hyvä ja välittävä kun suuri osa vanhemmistakin tuntee toisensa. Välitunneilla kaikki oppilaat puuhaavat ja pelaavat yhdessä: on varsin tuttu näky, että pihalla näkee eka- ja kutosluokkalaisten pelaavan ja leikkivän keskenään sulassa sovussa. Kiusaaminen on erittäin vähäistä ja siihen pystytään puuttumaan varhaisessa vaiheessa kun väkeä on tarpeeksi vähän.

Kanervan koulu sijaitsee keskeisellä paikalla keskellä suosittua asuinaluetta. Miltei mistä päin tahansa on lyhyt ja ennen kaikkea turvallinen koulumatka – pahoja ja vaarallisia tienylityksiäkään ei ole juuri nimeksikään.  

Kaikille oppilaille tulisikin taata turvallinen jalankulkuväylä kouluun mennessä eikä tämä todellakaan toteutuisi jos oppilaamme joutuisivat matkaamaan esim. Männistön koululle. Väylä olisi aivan liian vaarallinen, pitkä ja turvaton niin pikkukoululaisille kuin sitä isommillekin.

Koulujen lakkauttamisen yhteydessä tulisi huomioida siis etenkin lasten ja perheiden tarpeet. Kanervan koulun oppilasmäärän pelätään laskevan mutta sitä mietittäessä olisi tärkeää ottaa huomioon myös se, että yllättävän moni valitsee lapsensa opinahjokseen Kanervan koulun Rakokiven koulun sijasta - juurikin tuon turvallisemman ja rauhallisemman koulumatkan vuoksi. Mm. Turranmetsän ja Kangasvuokon alueilta on erittäin helppo, nopea ja eritoten turvallinen väylä Kanervan koululle vaikka matka olisikin hivenen pidempi kuin Rakokiven koululle.

Kaiken kaikkiaan vaihtoehto, jossa esimerkiksi ala- ja yläaste yhdistettäisiin, ei olisi millään lailla pienimpien oppilaiden edun mukaista. Kanervan koulun lakkauttaminen johtaisi vain ylisuuriin luokkakokoihin ja sen mukanaan tuomiin ongelmiin.

Allekirjoittakaamme siis adressi, jotta Kanervan koulu saisi jatkaa tärkeää työtään lasten ja perheiden parissa!

Adressi on luovutettu Nastolan kunnan sivistyslautakunnalle 31.1.2013. Ote sivistyslautakunnan pöytäkirjasta löytyy täältä.