Adressi Tampereen vanhan tavara-aseman säilyttämisen puolesta

Tampereen yli satavuotias, valtion edelleen omistama vanha tavara-asema aiotaan purkaa. Tammelassa, ratapihan itäpuolella sijaitseva jugend-tyylinen asema on olennainen osa sekä kaupunkikuvaa että Tampereen ja rautateiden historiaa.

Yhdyskuntalautakunnassa hyväksytyssä asemakaavaehdotuksessa tavara-asema halutaan purkaa uuden Ratapihankadun autotien takia. Kaavaehdotus merkitsee kulttuurihistoriallisesti ainutlaatuisen ja persoonallisen rakennuksen hävittämistä kaupunkihistorialliselta kartalta peruuttamattomasti. Toisin kuin on väitetty, Ratapihankadusta on mahdollista rakentaa toimiva ja turvallinen tie ilman, että se edellyttää rakennusperintökohteen hävittämistä. Liikennesuunnittelussa löytyy aina vaihtoehtoja. Tiehen voidaan tehdä mutka ja esimerkiksi tavara-aseman sisäänkäynti suunnitella uudelleen. Vanhoja rakennuksia on purettu Tampereella jo riittämiin. Kauniit kuvat eivät korvaa menneisyyden näkymistä ja kokemista arjessa.

Tavara-asema on olennainen osa Tampereen menneisyyttä. Arvostetun arkkitehdin Bruno Granholmin suunnittelema, vuonna 1907 valmistunut rakennus on toiminut paitsi VR:n tavara-asemana myös yhtenä kansalaissodan tapahtumapaikkana ja Tampereen Oopperan henkilökunnan toimitilana. Yhdessä läheisten rautatieläisten talojen kanssa tavara-asema on historiallisesti arvokas kokonaisuus, joka voi tulevaisuudessa palvella kaupunkilaisten tarpeita monin tavoin. Alueesta voidaan tehdä Tallipihan, Tullikamarin tai Telakan kaltainen kaupunkikulttuurin väripilkku ja omaperäinen matkailunähtävyys. Tavara-aseman rakennus voidaan ottaa uusiokäyttöön myös kauppahallina, toimistohotellina tai ravintola- ja näyttelytilana.

Tavara-aseman tulevaisuudesta päättää Tampereen kaupunginvaltuusto. Me allekirjoittaneet vaadimme vanhan tavara-aseman säilyttämistä ja vetoamme Tampereen kaupungin päättäjiin, jotta he toimisivat viisaasti ja estäisivät tavara-aseman purkamisen.