Adressi turvallisemman koulun puolesta Vaatimus kouluresurssien ja henkilökunnan määrän kasvattamiseksi sitä tarvitsevissa kouluissa lisäntyneen väkivallan vuoksi.

Koulumaailmassa on ilmennyt huolestuttavan paljon peruskouluissa tapahtuvia lasten ja nuorten väkivalta- ja pahoinpitelytilanteita. Esimerkkinä tässä viimeksi lehtien otsikoissa olleet Vantaan Kytöpuiston ja Joensuun Rantakylän normaalikoulun pahoinpitelytapaukset.

Eivätkä nämä ole sunkaan ainoat tapaukset. Näiden uutisten herättämänä teimme kyselyn sosiaalisessa mediassa vastaavista tapahtumista Kirkkonummen alueen kouluissa!

Saimme valitettavasti tietoomme, että pelkästään  Kirkkonummen kunnassa on tapahtunut monia vastaavia väkivaltaisia kiusaamistapauksia, jotka eivät ole päätyneet julkisuteen.

Näissä käsiimme saamissamme sosiaalisen median kokemuksissa lapset ja nuoret ovat esimerkiksi tehneet toisilleen tappouhkauksia. Joissakin kouluissa on lyöty ja pahoinpidelty uhria päivittäin pitkän aikavälin ajan. Eräässä koulussa välitunnilla on veitsiä ollut esillä. Väkivaltavideoita on myös kuvattu ja kierrätetty somessa. Näihin edellä mainittuihin tilanteisiin ei ole aina pystytty löytämää ratkaisuja koulusta. Eli osa kiusatuista elää yhä tässä uhkaavassa tilanteessa koulussaan ja hakkaaminen ja pahoinpitely ja uhkailu jatkuu.

Näiden väkivaltaisten tekojen lisäksi on lähes kaikissa koulussa lisäksi sitä tavallisempaa mutta ei yhtään hyväksytympää henkistä väkivaltaa. On haukkumista, syrjimistä ja yksin jättämistä.

Opettajat tekevät todella tärkeää työtä kouluissa lapsiamme opettaessa! Opettaja  ja koulun henkilökunta ovat valitettavasti usein monissa kouluissa ihan lopussa  työnhaasteiden edessä. On väkivaltaan taipuvaisia eritysentuen lapsia integroituna tavallisiin luokkiin ilman omaa avustajaa sekä tämän lisäksi runsaasti ihan vain muuten toisia lapsia ilkeyttään kiusaavia lapsia. Jotkut kiusaajat ( erityisesti ylä-asteikäiset )ovat niin isokokoisia, että opettajatkin pelkäävät. Myös monilla opettajilla on omaa kokemuksia väkivallasta ja uhkauksista lasten tai nuorten taholta!

Eikä ulkona välitunneilla ole kaikissa kouluissa aina tarpeeksi valvojia puuttumassa lasten tappeluihin tai kiusaamiseen. Jokaiseen nurkkaan ei nähdä. Resurssit ja opettajien silmät eivät aina riitä, joten virheitä ja pahoinpitelyitä ilmenee! 

Tilanne vaihtelee paljon alueittain ja kouluttain.  Asia riippuu paljon kouluista, luokista ja opettajista ja etenkin kouluissa olevista oppilaista. Joissakin kouluissa pystytään puuttumaan kiusaamiseen hyvinkin.

Sitten on niitä kouluja , joissa joidenkin lasten kiusaaminen jatkuu ja jatkuu.
Tämä ei käy! Yhdessäkään koulussa tai luokassa Jokaisella lapsella ja nuorella asuinpaikasta tai alueesta riippumatta pitää olla oikeus turvalliseen koulupäivään! Ihan jokaisella koululaisella on oikeus päivään jolloin ei kiusata ja koululaisen kuuluu olla koko koulupäivän ajan turvassa.

Me allekirjoittaneet vaadimme siis seuraavia toimenpiteitä

1.Vaadimme tarpeeksi koulunkäyntiavustajia kouluihin. Vaadimme tarpeeksi aikuisia valvojia pihalle, Jokaisella välitunnilla, jokaisessa koulussa pitää olla valvoja joka puolella. Valvojien täytyy olla ulkona ennen lapsia ja poistua vasta lasten mentyä luokkaan. Myös ruokalaa ja käytäviä tulee valvoa, joka hetki kun niissä lapsia ja nuoria liikkuu. Jos opettajat eivät ehdi, kouluissa tulee olla tarpeeksi avustajia, jotka ehtivät!

2. Vaadimme, että jokainen lapsi kohdataan ja huomioidaan.On tärkeää, että on tapeeksi aikuisia myös keskustelemassa pahoinvoivien  lasten ja nuorten kanssa. Kouluissa tulee tietää miten lapset ja nuoret voivat. Koulukuraattorit ja koulupsykologit ovat tässä myös tärkeässä asemassa!

3. Asioita ei saa hyssytellä. Jokaisessa kouluissa kaikesta sattuneesta väkivallasta tulee ottaa yhteyttä suoraan kotiin. Vakavissa tapauksissa myös poliisiin! Väkivalta ja kiusaamistapauksissa ei saa luovuttaa ennen kuin asia on ratkaistu!

4. Lisäksi. Tämä on tärkeää! Jokaiselle väkivaltaan taipuvaiselle erityistuen piirissä olevalle lapselle tai nuorelle pitää saada ikioma avustaja. Tämän avustajan on huolehdittava lapsesta niin koulunpäivän aikana kuin esimerkiksi tarvittaessa iltapäiväkerhossa. Voimakkaaseen väkivaltaan taipuvaiset lapset, (joilla lääkärin diagnoosi asiasta) eivät useinkaan kuulu tavalliselle luokalle ollenkaa vaan tähän sopivaan pienryhmään tai joskus myös sairaalakouluun, jossa saavat myös itselleen parempaa tukea!  
.
5. Lisäksi. Viimeisenä keinona. Jos ei mikään muu ei vaikeiden väkivaltahaasteiden edessä jossakin koulussa auta! Meidän pitää ottaa järeät keinot esiin! Vaadimme siis vartijoiden palkkaamista niihin kouluihin, missä esiintyy tätä väkivaltaista ilmiötä normaalia enemmän! Niihin kouluihin, joissa kaikki muut keinot on jo käytetty! Vartijoilla on opettajia ja koulunkäyntiavustajia enemmän mahdollisuuksia puuttua ja estää konkreettinen väkivallan uhka esimerkiksi vanhempien ylä-aste ikäisten koululaisten väkivaltatilanteiden kohdalla.

Turvallisuus on huono paikka säästää. Jokainen sattunut väkivalta teko tai pahoinpitely kouluissa on liikaa. Estetään se sillä, että kouluissa on tarpeeksi läsnä olevia aikuisia näkemään ja estämään kaiken ja puuttumaan heti kun jotain pahaa uhkaa tapahtua tai tapahtuu!

Allekirjoita tämä ja aja asiaa kanssamme! Ollaan niitä aikuisia, jotka toimivat asian eteen!

Aloitteen laatijat

Ilona Tiainen                        

 
What do you want to do ?
New mailCopy
Kasvatusalan työntekijä            
Kahden koululaisen äiti
ex- koulukiusattu 
(jolle asia henkilökohtaisesti tärkeä) 
 
Raili Reinikainen                    
 
Huolestunut iso-äiti
(jolta idea adressiin lähti)     

Allekirjoita tämä adressi

Allekirjoittamalla tämän adressin annan luvan siihen, että Ilona Tiainen voi luovuttaa tällä lomakkeella antamani tiedot päätöksentekijöille.


TAIMaksullinen mainonta

Mainostamme tätä adressia 3000 ihmiselle.

Lisätietoja…