Avainammattiliittojen mielivaltaa vastaan
Niilo Wälläri, Merimiesunionin puheenjohtaja, saattoi lakoillaan toistuvasti 1950-luvulla Suomen kansallisiin hätätiloihin. Laivoilla lakkoiltiin, oli työehtosopimus voimassa tai ei.
Merimiehille vaadittiin vapautusta mm. varusmiespalveluksesta. Suurimpaan osaan vaatimuksista työnantajan ja valtiovallan oli pakko suostua.
Merimiesunionin edunvalvontapolitiikka on johtanut vuosien saatossa kauppalaivastomme lähes täydelliseen ulosliputukseen.
Entä nyt?
Piittaavatko nykyiset avainammattiliitot demokraattisen valtion edusta mitään? Ei.
Voiko laillinen demokraattisesti valittu hallitus tehdä mitään? Ei.
Onko kansalaisten on syytä puolustaa demokraattista järjestelmää? Kyllä, sillä kansalaisen kannalta tilanne on nyt paljon kriittisempi kuin viisikymmentä vuotta sitten.
Allekirjoita kansalaisadressi avainammattiliittojen mielivaltaa vastaan.
Puolusta demokraattisesti valittua hallitusta, joka tähdätköön valtakunnan kokonaisedun huomioonottamiseen!
Taustaksi alla oleva teksti pääministeri Urho Kekkosen pohdinta ammattijärjestöjen vallasta vuonna 1953.
- - - -
Jäänsärkijälakko ja demokratia
“Talven taas ankarimmillaan ollessa Niilo Wälläri määräsi valtion jäänsärkijät lakkoon. Siinä ei pidetty lakkoäänestyksiä eikä kokouksiakaan, ei aneltu SAK:n lakkolupaa eikä asiasta edes SAK:lle kerrottu, Wälläri hoitaa nämä asiat näet yksin….
Näyttää siltä kuin yksilön määräämisvaltaan rakentuva demokraattinen yhteiskunta, jossa vapailla vaaleilla valittu kansaneduskunta on kansan tahdon korkein ja ehdottomasti auktoritatiivinen ilmaisija, on joutumassa historiaan. Valtiosääntö vielä julistaa: "Valtiovalta kuuluu kansalle, jota edustaa valtiopäiville kokoontunut eduskunta", mutta käytännöllinen valtioelämä on kulkenut tuollaisten julistusten ohi.
Ammattijärjestöt asettuvat eduskuntaa vastaan ja pakottavat, jos onnistuvat, eduskunnan ja hallituksen taipumaan pakon edessä. Tähän asti vasemmiston käsissä olevat ammatilliset järjestöt ovat harjoittaneet painostustaan, mutta, poikkeuksia lukuunottamatta, tuo painostus on etupäässä kohdistunut työnantajaan, joka on pantu matalaksi, milloin on voitu. Ammatillisten järjestöjen lisääntyvä vaikutusvalta johtaa ennen pitkää siihen, että klassillisen demokratian tilalle astuu jonkinlainen korporativismi, ammattiliittoihin jakaantunut kansakunta, ja valtiollisten tehtävien ratkaiseminen ammatillisten järjestöjen toimesta.
Korporativismia on yritelty eri maissa, mutta ei koskaan demokraattisen valtion puitteissa. Ehkä me suomalaiset saamme luvan sitä yrittää. Mutta niille, jotka ammatillisten yhteenliittymien pakkovaltaan ovat ihastuneita, tulisi joskus ajatella, että korporativismia seuraa totalitarismi, so. jos ammattiliitot, olivat ne sosialistisia tai porvarillisia, ottavat tosiasiallisen vallan pois eduskunnalta, on edessä diktatuuri.”
Veljenpoika
Uusi Kuvalehti 20.3.1953
Lue lisää:
https://oa.doria.fi/bitstream/handle/10024/7555/TMP.objres.1135.html?sequence=1
Doria > Kansalliskirjasto > Urho Kekkosen julkaistu tuotanto.
UKK-aineisto käsittää Urho Kekkosen eläessään julkaiseman kirjallisen tuotannon sekä Ari Uinon vuosina 1997-2000 toimittamiin julkaisuihin sisältyneet kirjoitukset.
Harri Järvisalo Ota yhteyttä adressin tekijään
Tämän verkkosivuston ylläpitäjän ilmoitusOlemme sulkeneet tämän adressin ja poistaneet allekirjoittajien henkilötiedot.Euroopan unionin yleiset tietosuoja-asetukset (GDPR) vaativat asianmukaisen syyn henkilökohtaisten tietojen tallentamiselle sekä vaativat, että tietoja säilytetään niin lyhyen aikaa kuin suinkin on mahdollista. |