Kansalaisvetoomus Mehiläinen Länsi-Pohjan puolesta Lapin hyvinvointialueen valtuuston jäsenille

Ota yhteyttä adressin tekijään

Länskän tulevaisuus jälleen vaakalaudalla?

2025-04-25 15:31:22

Lapin hyvinvointialueen aluhallituksen esityslistalle on tuotu 25.4.2025 jälleen uhkaava päätösesitys koskien Kemin Länsi-Pohjan keskussairaalaa. Jälleen kerran ollaan nähtävästi vähentämässä rajulla kädellä toimintoja Länskästä. Tehdäänkö isoja päätöksiä salassa meiltä kansalaisilta? Tässäpä hieman mietteitä ja konkretiaa mitä suunnitelmat tapahtuessaan tarkoittaisi:  

  • Kun sinulle tai läheisellesi iskee akuutti hoidon tarve, kuten rinta- tai mahakipuja niin sinut viedään 100 km päähän Rovaniemelle tutkittavaksi ja saamaan hoitoa, jos ehditään. Kaikki ambulanssithan voivat olla ajossa, etkä saa ajoissa kyytiä. Saavatko alueemme asukkaat hoitoa ajoissa vai menetetäänkö tienpäälle pahimmassa tapauksessa ihmishenkiä? 
  • Kuka tulee katsomaan sinua tai läheistäsi, kun olette osastolla sairaana? Jos hoitopaikkasi siirtyy kauaksi kotoa niin, omaisilla on aina pitkä matka tulla sinua tervehtimään. Tiedän että tilanne on näin esimerkiksi ivalolaisella jo nyt, mutta oletko itse valinnut asuinpaikaksesi Meri-Lapin palveluineen vai Lapin erämaat? 
  • Kun tarvitset uudet lonkat tai polvet eli tekonivelleikkauksen niin, jatkossa matkustat Lapin keskussairaalan leikattavaksi 100 kilometrin päähän. Kemissä leikattu potilas, joka ei toivu alla vuorokaudessa pitää siirtää ambulanssilla kivuissaan ja niistä huolimatta Lapin keskussairaalan. Esim. Umpisuolileikkauspotilas siirretään jatkoseurattavaksi Lapin keskussairaalaan "turhalle ja kallille reissulle", josta hän todennäköisesti kotiutuu seuraavana päivänä  Kivun hoito ei ole todellakaan samaa ambulanssissa kuin paikan päällä sairaalassa. Toimintojen siirtäminen Rovaniemelle lisää mm. taksi ja ambulanssi kyytejä. 
  • Teho-hoidosta: vaikka Kemiin jäisi muutama anestesialääkäri, niin Kemissä ei voi enää saada varsinaista teho-hoitoa. Jos omaisesi sairastuu keuhkokuumeeseen ja hän menee huonoon kuntoon vuodeosastolla, hänet siirretään toiseen sairaalaan, mutta miten se tehdään turvallisesti, koska hengityskoneessa tai ko. hoitoa vaativa potilas tarvitsee osaavan lääkärin saattajakseen? Eli kaikki hengitysvaikeuksiinkin ajautuvat potilaat pitää siirtää jo alkuvaiheessa toiseen sairaalaan tai viedään “pillit vinkuen” johonkin suuntaan. 
  • Kenelle täällä Meri-Lapissa on tulevaisuudessa enää töitä? Jos Laphan suunnitelmat toteutuvat niin alueelta häviää kymmeniä työpaikkoja. Miten perheet, yksinhuoltajat ja muut pystyvät jäämään alueelle, kun työpaikat häviävät. Länskässä on nyt hyvät kirurgit ja osaava hoitohenkilökunta. Jatkossa käy niin, että nämä eivät jää tänne, vaan kaikki häipyvät. Työntekijät tuskin ovat siirtymässä Rovaniemelle, vaan ennemmin Ruotsiin tai etelän suuntaan Ouluun. 
  • Ihmettellä täytyy mistä toivotut Lapha:n säästöt syntyvät, kun Rovaniemen sairaalaa laajennetaan eli rakennetaan koko ajan lisätiloja ja ambulansseja hankitaan lisää. Näyttää siltä, että saman potilasmäärän hoitamiseen Rovaniemellä tarvitaan huomattavasti enemmän henkilöstöä, kuin Kemissä.  

Käykäähän tustumassa esityslistaan niin tiedätte mitä tuleman pitää: https://lapha-julkaisu.tweb.fi/ktwebscr/fileshow?doctype=7&docid=413181


huolestunut merilappilainen

KIITOS ALLEKIRJOTTANEILLE

2023-10-24 07:23:31

Adressi on nyt suljettu.

23.10. olleessa Lapin aluevaltuuston kokouksessa äänestys voitti sen puolesta, että Mehiläinen Länsi-Pohjan toiminta voi jatkua Meri-Lapissa muutetun sopimuksen turvin. Mahtavaa, kiitos allekirjoittaneille!

 
 

huolestunut merilappilainen



Jaa tämä adressi

Auta tätä adressia saamaan lisää allekirjoituksia.

Kuinka mainostaa adressia?

  • Jaa adressi Facebook-seinällesi ja ryhmissä, jotka liittyvät adressin aiheeseen.
  • Ota yhteyttä ystäviisi
    1. Kirjoita viesti, jossa kerrot, miksi olet allekirjoittanut tämän adressin. Ihmiset allekirjoittavat adressin todennäköisemmin, jos ymmärtävät, kuinka tärkeä aihe on.
    2. Kopioi ja liitä adressin verkko-osoite viestiisi.
    3. Lähetä viesti käyttämällä sähköpostia, tekstiviestiä, Facebookia, WhatsAppia, Twitteriä, Skypeä, Instagramia ja LinkedIniä.