Asumisoikeustalojen kaappaus ja asukkaiden häätö ylihinnoittelulla torjuttava

Sipilän hallitus on viimeistelemässä kahta lakia (uusi aso-laki ja korkotukilaki), jotka siirtäisivät asukkaiden maksamat aso-talot pysyvästi isännöintiyhtiöiden omistukseen, mahdollistaisivat asukkaiden muuttamisen vuokralaisiksi ja asumisuran hinnan nostamisen 2 - 3 -kertaiseksi luvatusta.

Me allekirjoittaneet vaadimme, että asukkaiden pääomittamia ja maksamia taloja ei tule luovuttaa kohteiden ulkopuolisten isännöintiyhtiöiden yksityisomaisuudeksi. Luvattua asumisoikeuden pysyvyyttä ei saa poistaa. Pikemminkin asumisoikeuden kestoa/pysyvyyttä tulisi vahvistaa lisäämällä maksajien/asukkaiden yhteisöllistä omistajuutta ja hinnoittelun avoimuutta.

Asumisuran kokonaishinnasta riippuu onko asumisoikeuden pysyvyys mahdollinen vai vain sanahelinää ja asumisuran hinta riippuu siitä millainen asema asukkailla/maksajilla on päätöstenteossa.

Suurin osa alkuperäisistä aso-asukkaista on jo hylännyt aso-järjestelmän sillä Suomessa suurinta osaa (82 %) aso-asunnoista hallitsee kohteiden ulkopuoliset voittoaan maksimoivat isännöintiyhtiöt, jotka ovat vastikkeiden loputtomalla korotustrendillä ja salailulla romuttaneet asukkaille antamansa lupaukset edullisesta ja pysyvästä asunnosta.

Vaikka asukkaat ovat maksaneet 99 % riskipääomasta ja kaikki muutkin kulut, pidetään asukkaita vokralaisen asemassa, vailla mitään mahdollisuuksia vaikuttaa tai saada edes tarkkaa tietoa suurimmasta osasta liikesalaisuuden takana toimivien yhtiöiden rahankäytöstä.

Tilastoista on kuitenkin havaittavissa valtavia eroja vastikkeiden suuruudessa eri yhtiöiden välillä. Julkisyhteisöjen ja asumisoikeusyhdistysten hallitsemissa kohteissa vastikkeet ovat jopa komanneksen edullisempia.

Vuosikymmenten mittaisen asumisuran kokonaishinta tulee voittoa tavoittelevien aso-yhtiöiden hallisemissa kohteissa 2 – 3 kertaa kalliimmaksi kuin mitä maksaisi oman asunnon lainojen kuoletus ja yhtiövastikkeet.

Tästä syystä aso-asumisesta on Suomessa tullut vain väliaikaista asumista, vaikka siitä luvattiin tehdä skandinaavistyyppinen asukkaiden yhteisöjen hallitsema, omistusasuntoon verrattava, pysyvä, edullinen ja perinnöksi annettava asumisen hallintamuoto vuokra- ja omistusasumisen väliin.

Vaadimme asumisoikeuslakiin täsmennyksiä, joilla asukkaiden asema säädettäisiin hallitsevaksi, tavalla tai toisella, ja vastaamaan sitä mitä edellyttävät seuraavat oikeudelliset dokumentit:

* Perustuslain pykälät 15 ja 19

* Asumisoikeusasunnnoista annetun lain 650/1990 yleisperustelut

* Eduskunnan ponsilausuma 27.6.1990

* Eduskunnan toisen lakivalikokunnan lausunto 6.6.1990.

Suomeen on saatava asumisoikeuslainsäädäntö ja -järjestelmä, joka kilpailukykyisellä asumisuran hinnallaan mahdollistaa kaikille aso-asukkaille yhtäläisen, realistisesti kestävän, alunperin luvatun kaltaisen asumisoikeuden.

 

Suomen Asumisoikeusasukkaat (SASO) ry:n lausunto Sipilän hallituksen aso-lakiehdotuksesta ASO-FINAL                    http://erichallstrom.puheenvuoro.uusisuomi.fi/235275-aso-final-suomalaisen-asumisoikeuden-kohtalonkevat-2017

SASO:n lausunto korkotukilakiehdotuksesta 2017                        https://www.facebook.com/groups/907862855986865/

ASO-asuntojen kaappauspykälät kopioituna kuvaamalla lakiehdotuksista                         https://lookaside.fbsbx.com/file/ASO%20kaappauspyka%CC%88la%CC%88t.pdf?token=AWyE2eJS19z2hnZOGHpb6CwOHNPNrcbOwvhtKzbQRoIBuZipVjDbWIzUAgK9dZ6cXh6zoZcbYtMxy3IHIBNRVj1Tw5PGb81n9EIFhQKeqn4hRVdMco6iKzxI5Rq-BP7MaPS_f0876NFwO0yTj0897x8b

 

Näin eduskuntaa ja kansaa petkutetaan - case aso.                                        Muistiinpanoja pahasti keskeneräisen aso-lainsäädännön vaiheilta http://erichallstrom.puheenvuoro.uusisuomi.fi/246072-nain-eduskuntaa-ja-kansaa-petetaan-tapaus-asumisoikeus

Suomen Asumisoikeusasukkaat (SASO) ry Facebook-ryhmä         https://www.facebook.com/groups/907862855986865/

Suomen Asumisoikeusasukkaat (SASO) ry Avoin Facebook-sivusto https://www.facebook.com/Asumisoikeusasukkaat/

Suomen Asumisoikeusasukkaat (SASO) ry  Kotisivu                              http://asumisoikeusasukkaat.fi

 

Asumisen Hinta Alas (AHA) -foorumi                                          https://www.facebook.com/asumisenhintaalas/

 

SASO:n puheenjohtaja: Eric Hällström, eric.hallstrom@hotmail.fi

SASO:n sihteeri: Petra Nyman, petra.nyman@outlook.com

 SASOn_logo.jpg

 


Eric Hällström, tutkija, puheenjohtaja, Suomen Asumisoikeusasukkaat (SASO) ry    Ota yhteyttä adressin tekijään

Allekirjoita tämä adressi

Allekirjoittamalla tämän adressin annan luvan siihen, että Eric Hällström, tutkija, puheenjohtaja, Suomen Asumisoikeusasukkaat (SASO) ry voi luovuttaa tällä lomakkeella antamani tiedot päätöksentekijöille.


TAI

Saat sähköpostiviestissä linkin vahvistaaksesi allekirjoituksesi. Varmistaaksesi, että saat lähettämämme viestit, lisää info@adressit.com yhteystietoihisi tai turvallisten lähettäjien listalle.

Huomaathan, ettet voi vahvistaa allekirjoitustasi vastaamalla tähän viestiin.
Maksullinen mainonta

Mainostamme tätä adressia 3000 ihmiselle.

Lisätietoja…

Script executed with success this is not html: Array ( [type] => 2 [message] => Trying to access array offset on value of type null [file] => /home/petitions/public_html/sign_petition.php [line] => 31 )