Valokuvaajat tekijänoikeuksien puolesta

Suuri joukko suomalaisia valokuvaajia on huolestunut tekijänoikeuksistaan. Tällä hetkellä on olemassa verkkosivustoja, jotka keskittyvät valokuvaajien työn eli valokuvien kopiointiin ja niiden luvattomaan levittämiseen. Sivustot saavat tuloja mm. mainostajilta kävijämäärien mukaan ja kävijöitä sivustoille houkuttelevat valokuvat. Edes vesileimat ja copyright-merkinnät kuvissa eivät estä niiden luvatonta käyttöä.

Finlex; tekijänoikeus: http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1961/19610404

Tekijänoikeussuojatun valokuvan luvaton käyttö on rikos ja huolestuttavissa määrin lisääntymässä. Valokuvaajat ovat yksinään voimattomia tämän ongelman edessä, eivätkä pysty sitä estämään. Sen vuoksi haluamme että kansalliset lainsäätäjät kiinnittävät siihen nyt huomiota ja lisäävät viranomaistahojen mahdollisuuksia vaikuttaa ja puuttua kuvapiratismiin, ei vain Suomessa, vaan myös kansainvälisesti. On mietittävä myös keinoja valvoa tätä ilmiötä jatkossa. Tämä ongelma ei ole vain kansallinen, vaan kansainvälinen ja siksi tiedon kulkua ja yhteistyötä on kehitettävä laajalti niin kotimaisten, kuin kansainvälistenkin tekijänoikeusjärjestöjen, valokuvausjärjestöjen ja viranomaisten kanssa.

Tällä adressilla ilmaisevat huolensa Suomen eduskunnalle ammattivalokuvaajat, luontokuvaajat, lehtikuvaajat ja muut työkseen valokuvaavat, harrastajakuvaajat kautta linjan, sekä muut asiaa tukevat henkilöt.