TAMKIN KUVATAITEEN KOULUTUSTA EI SAA LOPETTAA

Kommentoitu viesti

Jepulis459

#26 Re: Re: Re:

30.04.2013 18:21

#22: RERERE - Re: Re:

Kouluni olen käynyt ja työskentelen projekti-insinöörinä. Et ymmärtänyt viestiäni. Maatalouden lopettaminen ei kuulu tuohon "logiikkaan". Maatalous antaa paljon pakollisia hyödykkeitä (elintarvikkeita) yhteiskunnalle vaikka nykyisellään harva tuolla alalla pystyy yrittäjänä toimimaan ilman tukia.  YLE:n voisi kyllä kuopata ja tarvittaessa suomalaiset elokuvat. Miksi pitäisi tukea ammatteja jotka ei pärjää omillaan? Tämän voisi myös kääntää toisinpäin: Jos kuvataidetta, ym tuetaan, että se voisi olla osan ammatti, niin tuolla logiikalla huonosti menestyviä rakennusfirmoja yms pitäisi tukea valtion kassasta.

Ja ne sosiaalituet ei kuulu tähän. Suomi on niitä harvoja hyviä maita jossa vähäosaisten ei tarvitse nukkua kaduilla. Ne vain on niitä valtion pakollisia menoja. Minä maksan mielummin veroni vähäosaisille kun taiteen "ammattilaisille".

Vastaukset

Mikko Lipiäinen

#28 Re: Re: Re: Re:

2013-04-30 23:32:35

Jepulis459: Mitkään ammatit eivät pärjää nykymaailmassa omillaan, vaan ovat riippuvaisia esimerkiksi markkinoiden tai julkisen hallinnon kanavoimasta taloudellisesta tuesta tai hyväntekeväisyydestä. Yhteiskunnalla ei ole mitään takeita siitä, että markkinat toimisivat sen jäsenille eduksi paremmin kuin vaikkapa julkinen hallinto. Päin vastoin nykyisen kaltaiset globaalit markkinat näyttävät olevan pääsyy siihen lyhytnäköiseen toimintaan, joka tuhoaa kiihtyvällä tahdilla planeetan elonkehää ja uhkaa näin koko ihmiskunnan olemassaoloa sekä lisää eriarvoistumista. Kysyt, miksi pitäisi tukea ammatteja, jotka eivät pärjää omillaan (millä oletan tässä sinun tarkoittavan pärjäämistä markkinoilla)? Siksi, että joidenkin ammattien koetaan tuottavan yhteiskunnalle jotain niin tärkeää, että niitä ei voida jättää kiltisti sanottuna likinäköisten markkinoiden armoille. Ammattimainen taiteen tekeminen tarvitsee julkista tukea siinä missä tieteenkin tekeminen. Julkista tukea siksi, että sillä taataan nykyisistä keinoista parhaiten ajattelutyön pitkäjänteisyys, riippumattomuus ja yhteiskunnan jäsenille mahdollisimman tasa-arvoinen pääsy tämän työn äärelle. Maailmanlaajuisesti varsin tasa-arvoisessa Suomessa voi helposti unohtua, kuinka tärkeää julkisesti tuettu maakunnat huomioiva taidekoulutus on. Taide on yhteiskunnallista vaikuttamista, ja on tärkeää, että tähän vaikuttamiseen on mahdollisuus myös meillä, joilla ei ole taloudellista valtaa ja mahdollisuutta asua pääkaupunkiseudulla. Julkisesti tuettu taidekoulutus antaa tämän mahdollisuuden.

RERERE

#29 Re: Re: Re: Re:

2013-05-01 07:36:49

#26: Jepulis459 - Re: Re: Re:

Jepulis459, et ymmärrä maatalouden logiikkaa. Yli 60 prosenttia viljelijöiden tuloista muodostuu tuista. Valtiolle tulisi halvemmaksi maksaa työttömyyskorvaukset ja luopua täysin suomalaisista maatalostutannosta. Elintarvikkeiden raaka-aineet kannattaisi tuoda ulkomailta. Oikeastaan se mitä esität on vain mielipide ja suhteellisen heikosti vieläpä perusteltu. Kulttuurin ja taiteen tukeminen on myös mielipide, mutta sitä tukevat kuitenkin kulutustutkimukset. Taidetta ja kulttuuria pidetään kaupunkien vetovoimatekijänä. Tutkimusten mukaan kulttuurin panostukset palautuvat takaisin lisääntyneenä kulutuksena. Taide ja kulttuuri kiihdyttävät kaupunkien kulutusta, turistivirtoja. Ei kulttuurin tukeminen ole tappiollista.