Perhepäivähoitajien palkkaus, työn määrä ja vastuu

Kommentoitu viesti

Harri Aalto, Pirkkala
Vieras

#11 Arvostus kohillaan komentti

30.04.2011 21:11

On tietysti perhepäivähoitajien kohdalla väärin , että sopimus ei tunne palkallisia päiviä silloin, kun oma alle 10 vuotias lapsi on sairas.Paikallisesti on monissa kunnissa neuvoteltu kuten meillä täällä Pirkkalassakin, että kolmelta päivältä perhepäivähoitaja saa palkan,kun oma alle 10 vuotias lapsi on sairas.Mutta tämä pitäisi tietenkin olla voimassa myös valtakunnallisessa perhepäivähoitajien sopimuksessakin, tässä yksi asia mikä on muutettava ja saatava kuntoon.
Perhepäivähoitajien työaikalain piirin tulemisessa,on tietysti vaarana, että vuosittainen ylityökatto tulee hoitajilla täyteen , koska työajat ovat monilla 9-10 tuntia/päivä.Vuosittainen ylityökatto on 250 tuntia.Jos ajatellaan esimerkiksi vaikka, että hoitajan työpäivä on aina 10 tuntia/työpäivä eli 10 tunti X 5pv= 50 tuntia/viikko eli ylityötä on 10 tuntia/vko ja ylityökorvaus on 35% eli 35% X 10 tuntia= 13,5 tuntia vapaata tai sitten maksetaan rahana.Edellä olevaan viitaten 10 tuntia ylityötä/viikko eli karkeasti vuodessa 46 työviikkoa(lomat vähennetty) X 10 tuntia = 460 tuntia ylityötä/ vuodessa.Ylityökatto oli siis 250 tuntia ja siihen on saatavissa vielä paikallisesti sopien 80 tuntia lisää eli 250 tuntia + 80 tuntia = 330 tuntia ja edelleen edellä olevaan 460 tuntia - 330 tuntia = 130 tuntia ylitöitä yli lain salliman. Tähän on löydettävä ratkaisu kussakin kunnassa, että perhepäivähoidon tarjonta voi jatkua nykyisenlaisena.Tähän ylityö asiaan voidaan varmasti kyllä löytää toimivia ratkaisutapoja kunnissa paikallisesti neuvotelen eli nyt tarvitaan vain paikallista neuvottelu halukkuutta ,ei muuta.

Vastaukset

Arja - mummu

#13 Re: Arvostus kohillaan komentti

2011-05-30 10:59:50

#11: Harri Aalto, Pirkkala - Arvostus kohillaan komentti

On todella hienoa, että olet lähtenyt ajamaan meidän etua sillä jos näin ei tehdä tämä ammatti kuolee ja se on lapsia ajatellen suuri menetys.

Perhepäivähoitajien määrä on vähentynyt vuodesta 1989 26700, 1999 13800 vuoteen 2008 7500 ja nyt 2011 Turun sanomissa olleen artikkelin mukaan 3-4 eläköityvän hoitajan tilalle saadaan 1-2 uutta.

Varhaiskasvatustyöryhmän muistion mukaan: alle 3 vuotiaat sairastavat huomattavasti vähemmän kuin päiväkodissa ja sama trendi toteutui myös vanhempien lasten ryhmässä. Liisa Kelttikangas - Järvinen/Jari Sinkkonen on puhunut ammatin puolesta. Lasteninfektioista on ilmestynyt myös väitöskirja Tampereen yliopistossa, muistaakseni Lääkärin nimi oli Joki-Erkkilä. Ammatin säilyttämisen puolesta löytyy puelesta puhuvaa materiaalia, mutta silti tuntuu ettei näitä asiantuntijoita kuunnella tai heidän mielipiteistään välitetä. Onko se yhteiskunnallista tyhmyyttä/välinpitämättömyyttä en tiedä. Onhan asiamme ollut kahdessa hallitus-ohjelmassakin ja silti vaikuttaa siltä, että ammatin annetaan hiipua.

Työaikalakiin siirtymisen tiimoilta osissa kuntaa on säikytelty niin hoitajia kuin vanhempia.

Täällä Satakunnassa on Harjavallassa työaikalakiin siirtymistä hoidettu asiallisesti. Siellä osa ylitöistä maksetaan rahana ja osan saa tasoittumisvapaina näin taataan hoitajien palkkataso ja ylityökynnys ei ylity ja siinä mielessä ei lakia rikota. Toimiva varahoito on myös järjestetty, sillä varahoitohan on perhepäivähoidossa ollut aina se koitinkivi, mutta siihenkin on keinot olemassa jos hyvää tahtoa asioiden hoitamiseen löytyy. Lapsista ei saa tulla niitä joita pompotellaan varahoidosta/varavarahoitoon