Ambulanssit välittömään lähtövalmiuteen myös Varsinais-Suomessa

Kommentoitu viesti

Henkiä päivittäin vaarantava ammattilainen

#21 Varallaolo on jäänne historiasta

02.10.2013 22:00

#16: Asiantuntija Satakunnasta - Ei pidä paikkaansa Taijan jutut

Ambulanssien välitön lähtövalmius tuo totta kai kustannuksia, pitäähän ensihoitajien palkat jostain maksaa. Ne ovat kuitenkin olemattomia verrattuna kustannuksiin, jotka aiheutuvat jo yhden työikäisen kansalaisen työkyvyn menettämisestä sairaskohtauksen tai onnettomuuden jälkeen sen takia, että kansalainen ei ole päässyt riittävän nopeasti ammattimaiseen hoitoon. Esimerkiksi aivoinfarktin saanut menettää ennen hoitoonpääsyä joka minuutti noin kaksi miljoonaa aivosolua, jotka voivat maksaa hänelle työkyvyn menettämisen loppuelämäksi. 15 minuutissa tämä tekee siis 30 miljoonaa aivosolua, ja tässä vaiheessa ambulanssi monessa paikassa vasta lähtee liikkeelle. Kunnalle tämä tarkoittaa lisälaskua erikoissairaanhoidon ja kuntoutuksen pitkittymisestä, puhumattakaan kunnalta saamatta jäävistä verotuloista. Ja hintaluokkana näissä kustannuksissa puhutaan jo miljoonista euroista. Alkaa muutaman sadantuhannen euron panostus heti lähtevään ambulanssiin näyttää yhtäkkiä halvalta!

 

Varsinais-Suomessa TYKS on juuri avannut hienon, kalliin päivystyksen T-sairaalaan. Päivystysosa on suunniteltu potilaiden nopeaa ja sujuvaa hoitoa silmällä pitäen, sisältäen erilliset tilat ja henkilökunnan hätätilapotilaille, joihin yllä kuvattu aivoinfarktipotilas kuuluu. Kuitenkin hoitoonpääsyn ensimmäinen lenkki, ambulanssit, päivystävät osan vuorokautta 15 minuutin lähtövalmiudessa ja näin romahduttavat koko hienon ajatuksen ammattimaisesta, sujuvasta ja ennen kaikkea nopeasta hoitoonpääsystä.

 

Yksityinen yrittäjä yrittää tietenkin saada autonsa liikkeelle mahdollisimman nopeasti, minuuteissa, näyttäähän se hyvältä juuri tilastoissa ja takaa taas (kunnalle halvan 15 minuutin) sopimuksen muutamaksi vuodeksi eteenpäin. Tämä lähtöaika revitään kuitenkin yrittäjän ja työntekijöiden selkänahasta, varallaolokorvauksen ollessa noin 30% tuntipalkasta eli noin 3-4 euroa. Parhaimmillaan tämä tarkoittaa siis sitä, että jos työntekijällä on kotoaan työpaikalle 12 minuutin matka, hänen on lähdettävä 3 minuutissa hälytyksestä ehtiäkseen töihin. Varallaoloaika määritellään työntekijän vapaa-ajaksi, mutta yritäpä viettää rentoa vapaa-aikaa kolmen minuutin lähtövalmiudessa ympäri vuorokauden! Jos työntekijä ei asu alle 15 minuutin matkan päässä asemapaikasta, on hänen käytännössä oltava asemalla valmiudessa, samalla 3-4 euron tuntipalkalla. Tällaiseen ei suostu kukaan millään muulla alalla, vaan varallaolokorvaus on yleisesti vähintään 50% tuntipalkasta ja aikaa töihin saapumiseen on 1-2 TUNTIA. Asemalla nukkuessa tai punttisaliltakin työntekijä kyllä pääsee autoon 60-90 sekunnissa, mikä on yleinen lähtöaikavaatimus välittömässä valmiudessa, ja auto lähtee liikkeelle. Eli ehdottomasti tämä on myös ensihoitajien edunvalvontakysymys. Palokunnan ja poliisin osalta välitöntä lähtövalmiutta ei varmasti kyseenalaista kukaan?

Vastaukset

Kyytimies

#28 Re: Varallaolo on jäänne historiasta

2013-10-04 05:50:21