Avioliitto on naisen ja miehen välinen julkinen liitto

Kommentoitu viesti

Vaikka en Kaisa olekaan....

#22241 Re: Re: Re: Miehen ja naisen välinen suhde

10.10.2013 16:20

#22240: - Re: Re: Miehen ja naisen välinen suhde

"Entäs jos olis kyse vaikkapa kahden miehen ja yhden naisen avioliitosta,

tai Yhden miehen ja 12 naisen avioliitosta,  tai sisarensa kanssa avioitumaan halukkaasta"

Eipä tuo moniavioisuus ole uutta maan päällä, Vanha testamenttikin on sitä ihan väärällään - jalkavaimoista puhumattakaan. Lapsen kanssa avioituminen taas rikkoo lapsen oikeuksia päättää omasta elämästään täysivaltaisena kansalaisena - vaikka sitäkin harrastettiin Raamatun aikoihin naitujen tyttärien ollessa usein 12-vuotiaita. Sisarusavioliittoja taas on syytä välttää jälkikasvulle mahdollisesti koituvien ongelmien takia. Esineet ja oliot taas eivät ole juridisia henkilöitä, joiden kanssa sopimuksia voisi tehdä.

Koeta siis keksiä vähän älyllisempää kirjoitettavaa seuraavan kerran.

 

Vastaukset


Vieras

#22244 Re: Re: Re: Re: Miehen ja naisen välinen suhde

2013-10-10 17:10:08

#22241: Vaikka en Kaisa olekaan.... - Re: Re: Re: Miehen ja naisen välinen suhde 

"Eipä tuo moniavioisuus ole uutta maan päällä, Vanha testamenttikin on sitä ihan väärällään - jalkavaimoista puhumattakaan. Lapsen kanssa avioituminen taas rikkoo lapsen oikeuksia päättää omasta elämästään täysivaltaisena kansalaisena - vaikka sitäkin harrastettiin Raamatun aikoihin naitujen tyttärien ollessa usein 12-vuotiaita... Koeta siis keksiä vähän älyllisempää kirjoitettavaa seuraavan kerran."

Vaikka et Kaisa olekaan, niin mietippä tarkemmin onko moniavioisuus raamatullista, ja pitikö Jumala moniavioisuutta hyväksyttävänä? Jos et tiedä, niin tämä teksti vastaa tuohon kysymykseen:

"Vanhassa testamentissa mainitaan monia Jumalan omia, joilla oli useita vaimoja. Useimpien kohdalla asiasta ei sanota mitään nuhdetta. Pitikö Jumala siis moniavioisuutta ihan hyvänä asiana? On tärkeä nähdä, että Raamattu kuvaa ihmisiä ja heidän elämäänsä sellaisina, mitä ne ovat, ei sellaisina, mitä Jumala haluaisi niiden olevan.

Ensimmäisen Mooseksen kirjan luvussa yksi kerrotaan, miten Jumala loi ihmisen - miehen ja naisen - omaksi kuvakseen. Toisessa luvussa on yksityiskohtaisempi kuvaus miehen ja naisen luomisesta ja lopuksi sanotaan: ”Siksi mies jättää isänsä ja äitinsä ja liittyy vaimoonsa, niin että he tulevat yhdeksi lihaksi.” Tuossa tilanteessa oli vain yksi ihmispari. Ei ollut vielä vanhempia, joita voi jättää. Mutta jo silloin Jumala antoi keskeisen periaatteen avioliitolle. Yhden miehen ja yhden naisen elinikäinen liitto on Jumalan jo luomistyön yhteydessä antama lahja.

Syntiinlankeemus toi ihmisen elämään kateuden, vihan, murhat, riidat, aviorikokset, moniavioisuuden ja monet muut ongelmat. Näistä ongelmista saamme hyvän kuvan sekä omasta yhteiskunnastamme että myös Raamatun sivuilta. Jumala esimerkiksi antoi selvän ohjeen, että Israelin kuninkaalla ei saanut olla monia vaimoja, kuten ympärillä olevien kansojen kuninkailla oli. Siitä huolimatta lähes kaikilla Israelin kuninkailla oli useita vaimoja. Uuden testamentin aikaan juutalaisten keskuudessa ei hyväksytty moniavioisuutta. Sen tähden tämä kysymys ei nouse esiin evankeliumeissa."

http://www.sekl.fi/sites/default/files/Onko%20moniavioisuus%20raamatullista.pdf


Vieras

#22257 Re: Re: Re: Re: Miehen ja naisen välinen suhde

2013-10-10 19:07:07

#22241: Vaikka en Kaisa olekaan.... - Re: Re: Re: Miehen ja naisen välinen suhde


Lapsiavioliitot - Oletkos löytänyt lapsiavioliittoja Aabrahamin jälkeläisten solmimina?     Toisessa Kuninkaiden kirjassa kerrotaan     Aramin kuninkaan maahan ottamasta vangista,  pienestä  kotitalouspalvelijaksi  tuodusta israelilaisesta tytöstä,  joka neuvoo spitaaliin sairastuneelle isännälleen  avunlähteen Samarialaisesta profeetasta Israelin puolelta.  Oliko aramilaisilla siis jo tapana pitää lapsimorsiaimia.  Ainakin jos kulttuuri vaikutti siihen miten Muhammed alkoi toteuttaa sukupuolista identiteettiään solmimalla 6 vuotiaan Aishan kanssa avioliiton ja yhtymällä häneen lapsen ollessa 9vuotias.

Hyvän Paimene varjeleva rakkaus varoittaa vakavasti lapsen hyväksikäytöstä,  olisi parempi jos myllynkivi laitettaisiin hänen kaulaansa ja hänet upotettaisiin meren syvyyteen.  

Patriarkkojen puolisohistoria on mutkikkaampi,  eikä lähtökohta ollut moniavioisuudessa.  Esim Jaakob,  joka luuli saaneensa rakastettunsa,  saikin tämän sisaren ensin,  ja vasta toisena sydämensä Raakelin.
Salomon satapäinen naisarmeija oli valtava,  niin myös kulta ja kimallus, mutta näissä kaikissa hän oli kävellyt ulos Jumalan tahdosta ja yhteydestä häneen,  ja nämä vaimot,   joista jo ensimmäinen oli  Sanan kehotusten vastainen,  veivät salomon sydämen kokonaan pois Jumala-yhteydestä.  
Daavid rikkoi raskaasti Batseban kanssa. Se ei ollut yhdentekevä asia Jumalalle,  hän  lähetti profeetta Naatanin,  joka paljasti rikoksen syvyyden Daavidille.  Daavid sai anteeksi,   mutta joutui kipeästi maksamaan
kaikesta pienen lapsen kuoleman kautta,  ja oman Poikansa Absalomin vastaannousemisen ja kuoleman kautta.

Marian ikä ei ollut korkea,  enimmillään 13 - 15 v.   Se on kuitenkin kihlautumisikä.  Eikä iästä olla varmoja.