Perussuomalaiset ei ole "The Finns"

Kommentoitu viesti

Mietteliäs

#550 PERSUJEN TOILAUKSIA OSA •••

16.12.2013 17:52

Säätiörekisteristä, säätiön hallituksen pöytäkirjoista ym. löytyy faktat. Alla oleva lainaus on totta ja hyvä. Siinä persujem saamat tuet ovat aivan vähäiset. Nykyisin ne ovat 6,6 miljoonaa euroa.

"07.11.2012 - klo 22.34 by Jari Leino in Ei kategoriaa
--------------------------------------------------------------------------------

Olipa kerran SMP:n tukisäätiö, josta tuli vuonna 2006 Perussuomalaisten tukisäätiö. Sitten tuli jytky.

Vuoden 2011 toukokuusta lähtien Perussuomalaiset rp. on saanut yhteiskunnalta avustusta n. 550 000 € kuukaudessa (puoluetuki + tiedotustuki). Vuodessa tämä summa on 6 630 000 €. Jytkyn jälkeiseltä ajalta puoluetukia on kertynyt jo yli 9 miljoonaa euroa.

Jytkyn jälkeen tapahtui mielenkiintoinen liiketoimi, jossa Perussuomalaiset rp. lainasi Perussuomalaisten tukisäätiölle 1,7 miljoonaa euroa. Säätiö osti näillä lainarahoilla Yrjönkadulta Helsingistä 450 neliön toimistokiinteistön 1,46 miljoonalla eurolla. Lisäksi remontti maksoi noin miljoona euroa ja kalusteet noin 200 000 euroa. Remontin maksoi puolue. Rautalangasta vääntäen kuvio on suunnilleen tämä:

•Säätiö sijoittaa täysin riskittömään liiketoimeen 0 € (nolla euroa).
•Perussuomalaiset rp. lainaa Perussuomalaisten tukisäätiölle 1,7 miljoonaa euroa.
•Perussuomalaiset rp. remontoi tilat ja jää vuokralle Perussuomalaisten tukisäätiön omistamiin tiloihin.
•Perussuomalaiset rp. maksaa Perussuomalaisten tukisäätiölle käypää vuokraa (11 250 euroa/kk), joka riittää kattamaan lainanlyhennykset, korot, käsittelykulut ja kohtuullisen liikevoiton säätiölle.
•15 vuoden kuluttua Perussuomalaisten tukisäätiö on maksanut takaisin puolueelta saamansa lainan korkoineen.


Noin 15 vuoden kuluttua tilanne on siis se, että Perussuomalaisten tukisäätiö omistaa 2,7 miljoonan euron arvoisen toimistohuoneiston Helsingin keskustassa. Perussuomalaiset rp. on maksanut remonttikuluina miljoonan ja vuokrina säätiölle pari miljoonaa (eli yhteensä reilut kolme miljoonaa), mutta puolue ei silti omista yhtään mitään, vaan jatkaa vuokran maksamista säätiölle. Säätiö sijoitti tähän liiketoimeen alun perin 0 euroa. Vuokratulot ovat riittäneet lainan ja kulujen takaisinmaksuun ja säätiölle on jäänyt vähän voittoakin.

Perussuomalaiset rp:n kannalta tämä järjestely on tullut selvästi kalliimmaksi kuin oman toimitilan ostaminen käteisellä. Puhumattakaan siitä, että tässä lopputilanteessa Perussuomalaiset rp ei omista yhtään mitään, vaan jatkaa vuokralaisena. Kaikkein joustavin vaihtoehto Perussuomalaiset rp:lle olisi ollut vuokrata toimisto vapailta markkinoilta, jolloin toimistoon käytetyt 2,7 miljoonaa olisivat olleet käytettävissä esimerkiksi kuntavaalikampanjaan.

Perussuomalaisten puoluetoimiston omistaa siis Perussuomalaisten tukisäätiö. Kuten tiedämme, säätiö on Suomen lain mukaan oikeushenkilö, joka muodostuu tiettyyn tarkoitukseen käytettäväksi erotetusta omaisuudesta. Säätiössä valtaa käyttää säätiön hallitus.

Perussuomalaisten tukisäätiön hallituksen puheenjohtaja on Raimo Vistbacka. Varapuheenjohtajina toimivat puolueen puheenjohtaja Timo Soini sekä puolueveteraani Matti Vattulainen. Säätiön kaksi varsinaista jäsentä ovat Mikko Vainio, entinen SMP:n kansanedustaja Lahdesta ja lakimies Timo Relander.

Matti Vattulainen täyttää kohta 80 vuotta. Mikko Vainio täyttää kohta 90 vuotta. Ketään loukkaamatta voidaan varmaan sanoa, että todellista valtaa säätiössä käyttävät Timo Soini ja Raimo Vistbacka. 15 vuoden kuluttua SMP-veteraanit saattavat olla jo edesmenneitä, mutta Soini ja Vistbacka voivat jatkaa säätiön hallituksessa lakimiehen kanssa valitsematta yhtään uutta jäsentä poistuneiden tilalle, koska säätiön sääntöjen mukaan kolme hallituksen jäsentä riittää.

Timo Soini ja Raimo Vistbacka ovat siis junailleet liiketoimen, jolla 2,7 miljoonaa euroa veronmaksajien selkänahasta nyhdettyjä puoluetukirahoja siirretään heidän kontrolloimalleen säätiölle. Menettelyssä ei ole mitään laitonta, mutta se muistuttaa ikävällä tavalla niitä hyvävelikähmintöjä, joista on tullut maan tapa varsinkin vanhoissa puolueissa ja joita perussuomalaiset ovat sanoneet vastustavansa.

Perussuomalaisen puolueen kannalta tässä järjestelyssä ei ole mitään hirveän pahaa niin kauan kuin sama ihminen käyttää ylintä valtaa molemmissa. Mutta jos Perussuomalaiset rp:n jäsenet päättäisivätkin vaihtaa puheenjohtajaa (tämä lienee yhä ainakin teoriassa mahdollista, vaikka edellisen puoluekokouksen sääntömuutoksilla Soinin syrjäyttämisestä tehtiin entistäkin vaikeampaa), puolueen jäsenet tulisivat huomaamaan, että puolue ei todellakaan omista toimistoaan eikä puolueen jäsenillä tai edes PS:n hallituksella ole mitään määräysvaltaa säätiötä kohtaan.

Säätiöjärjestelyä on perusteltu "toiminnan turvaamisella myös tulevaisuudessa". Miksi toiminta pitäisi turvata? Seuraavat eduskuntavaalit ovat vuonna 2015 huhtikuun lopussa. Siihen on aikaa 29 kuukautta, eli PS tulee saamaan ilmaiseksi veronmaksajien rahaa siihen mennessä noin 16 miljoonaa euroa. Nämä 16 miljoonaa ovat takuuvarmaa tuloa puolueelle.

Onko 2015 vaaleissa odotettavissa valtava kannatuksen (ja puoluetuen) lasku, johon pitää varautua? Vai varautuuko Soini puolueen hajoamiseen jo sitä ennen? Joka tapauksessa tuon säätiön kautta tapahtuva "tulevaisuuteen varautuminen" tarkoittaa ainoastaan sitä, että kaikki PS:n kiinteistöomaisuus jää Soinin ja Vistbackan hallintaan siinäkin tapauksessa, että puolueen jäsenet päättäisivät demokraattisesti vaihtaa puoluejohtajaa.

Perussuomalaisten Hämeen piirin hallituksen jäsen Seppo Hauta-aho halusi kiinnittää puoluehallituksen huomion näihin epäkohtiin. Hänen mielestään säätiöjärjestely rikkoo puolueen sääntöjä, ohjelmia ja periaatteita. Hauta-aho lähetti kahteen kertaan täysin asiallisen kirjelmänsä PS:n puoluehallitukselle, mutta mitään vastausta hänen esittämiinsä yksinkertaisiin kysymyksiin ei kuulunut. Niinpä Hauta-aho päätti tehdä asiasta julkisen.

Tämän jälkeen perussuomalaisten jäsenet ovat nettikeskusteluissa leimanneet Hauta-ahon pyrkyriksi ("kalifiksi kalifin paikalle"), omaan pesään p•••••tajaksi, höpöttäjäksi, myyräksi ja niin edelleen. Perussuomalaisten fanaattinen tarve kieltää todellisuus ja uskoa suureen johtajaansa tuo mieleen Wincapitan.

Hauta-aho tuo esille myös oman vaihtoehtonsa puoluetukien käytölle:



Lainaus

...kaikkiin piireihin pitäisi perustaa oma operatiivinen piiriorganisaatio työntekijöineen, jotka organisoisivat piirin asioita ja tekisivät tukiverkoston valtuutetuille, lautakuntien jäsenille ja kaikille perussuomalaisille - jotta he pystyisivät parhaalla mahdollisella tavalla puolustamaan perussuomalaisia arvoja ja tehokkaasti ajamaan tärkeitä asioita eteenpäin. Tämä näin luotu tehokas ja laaja kenttäorganisaatio toimisi olennaisena osana puoluetyössä myös tulevissa eduskuntavaaleissa, joihin on aikaa enää hieman yli kaksi vuotta – tämä on suoraan sijoitus Perussuomalaisten tulevaisuuteen.

Puolueen informaatioon tarkoitetuilla avustuksilla julkaistaisiin ja jaettaisiin vaalipiiri- ja kuntakohtaisia julkaisuja jokaiseen talouteen säännöllisin väliajoin. Niissä tuotaisiin esille valtuutettujen ajamia asioita ja toimintaa valtuustoissa sekä myös kansanedustajiemme toimintaa eduskunnassa. Tämä ei tule onnistumaan pelkkien murusten jakamisella piireille, vaan kakku on jaettava hajautetun rahanjakomallin mukaan uudelleen. Toimimattomasta kenttä organisaatiosta oli vaalityössä runsaasti esimerkkejä eri puolilla Suomea. Puolueelta ja piireiltä puuttuu operatiivinen johto käytännössä kokonaan. Toimivassa organisaatiossa ja tukiverkostossa on keskeisessä osassa tiedonhallinta.

Puolueellamme olisi ollut mahdollisuus valmistautua kunnallisvaaleihin huomattavasti paremmin ja meillä olisi ollut mahdollisuus informoida kansalaisia huomattavasti tehokkaammin ja laajentaa organisaatiotamme, mutta sitä ei haluttu tehdä. Puheissa kunnallisvaalien tärkeä merkitys tuotiin esille, mutta ei käytännön toimissa. Nyt teetetään paljon turhaa työtä jäsenistöllä, joka kuluttaa jäsenistön omia ajallisia ja taloudellisia resursseja – tämä aika on pois tärkeämmältä työltä.

Piiritoimistot kannattaa vuokrata. Niihin pitäisi palkata esim. 2 henkilöä/piiri. Piiritoimistot eivät voi olla säätiön omaisuutta, joiden avulla piirien lakisääteisetkin puolue avustukset kanavoidaan säätiön hallintaan. Piiritoimistojen on oltava samalla osaamis- ja mediakeskuksia, joissa voisi työskennellä esim. joku konkari, sekä nuori media-alan osaaja. Nämä piirin työntekijät olisivat palvelemassa kenttää. Heidän tulisi osata asiansa ja siksi tähän tarvitaan koulutusta ja motivoituneita henkilöitä.




Hauta-ahon ajatus, jossa rahat sijoitetaan ihmisiin, kuulostaa minun korvaani huomattavasti paremmalta kuin rahojen sijoittaminen Timo Soinin ja Raimo Vistbackan säätiölle kuuluviin kiinteistöihin myös maakunnissa.

Mutta perussuomalaisten jäsenet tietenkin päättävät, mitä he haluavat puoluetuellaan tehdä. Toivottavasti heille annetaan riittävästi oikeaa informaatiota tämän päätöksen pohjaksi.

Vastaukset


Vieras

#552 Re: PERSUJEN TOILAUKSIA OSA •••

2013-12-16 18:01:44

#550: Mietteliäs - PERSUJEN TOILAUKSIA OSA •••

Kannattais vilkasta myös muiden puolueiden samaiset tiedo. On muuten kamalaa luettavaa.