IRTI TURVEVESIPÄÄSTÖISTÄ

Kommentoitu viesti


Vieras

#2452 Kotimaista energiaa lisättävä, myös vesivoimaa

08.01.2014 08:43


Tämä uutinen ei suoranaisesti koske turvepäästöjä, mutta koskee kuitenkin kotimaista energiaa ja sivuaa näinollen myös kotimaista turvetuotantoa. Kyseessä on Kollajan allashankkeen eteneminen.

Aina silloin kun Suomessa eletään kehnompia aikoja, nousee kotimaisuus esiin. Näin varsinkin kotimaisen energiasektorin osalta. Huonoina taloudellisina aikoina herätään huomaamaan kuinka tärkeää onkaan tuo äskenmainitsemani kotimaisuus. Se työllistää, se tuo verorahoja valtiolle, se jättää rahat pyörittämään kotimaista hyvinvointivaltiota eikä valu ulkomaisille yrityksille ja muille valtioille, se parantaa kauppatasetta, se parantaa vaihtotasetta, se parantaa huoltovarmuutta jne. Turvetta ja puuta meillä riittää ja sen käyttöä olisi mitä pikimmiten lisättävä ja vähennettävä ulkomailta tuotavaa energiaa. Lisäksi meillä on vielä mahdollista lisätä kotimaista vesivoimantuotantoa.

Kotimaisen vesivoimantuotannon lisääminen onkin nostettu pöydälle jälleen. Toivottavasti se tällä kertaa myös etenee rivakasti. Nykyisen hallituksen aikana asia ei ehkä etene, mutta seuraavalle hallitukselle se jää odottamaan nopeaa käsittelyä ja mahdollista lakimuutosta.

Kaikki mahdollinen kotimaisuus ja sen nopea lisääminen energiantuotannossa on otettava välittömästi käsittelyn alle "isoissa pöydissä". Tämä suuntaus on onneksi jo menossa. Tähän tarvittiin nykyinen talouden notkahdus ennenkuin asiat lähti rullaamaan eteenpäin. Suunta on oikea, vaikkakin liian hidas.

Tässä linkki Kollajan allashankkeeseen:

http://www.talouselama.fi/uutiset/kollajahanke+eteni+askeleen+kohti+tekojarvea/a2224145

Vastaukset


Vieras

#2453 Re: Kotimaista energiaa lisättävä, myös vesivoimaa

2014-01-08 11:26:36

#2452: - Kotimaista energiaa lisättävä, myös vesivoimaa

Puhut asiaa. Kotimaista tuulivoimaa kannattaa myös lisätä, mutta juuri sen vuoksi tarvitaan lisää säätövoimaa johon vesivoima soveltuu mitä parhaiten. Kollajan allas olisi saatava nopeasti rakentamistyön alle. Toivon mukaan asia etenee byrokratian rattaissa nopeasti. Monet väheksyvät Kollajan altaan merkitystä sähköntuotannon osalta pieneksi. Tosiasia on kuitenkin se, että kun Kollaja rakennetaan, niin samalla pystytään nostamaan koko joen voimaloiden sähköntuotantoa. Veden ohijuoksutusta voidaan vähentää merkittävästi.

Turve ja puu on etusijalla kotimaisuusasteen nopeassa nostamisessa. Turvetuotannon lupa-asiat on tämän hetken pahin viivästyttäjä-elementti. Tähän asiaan on  puututtu jo ja asiat rullannee jatkossa nopeammin. Ministeri Ville Niinistö on luvannut vauhdittaa lupakäsittelyjä.