Avioliitto on naisen ja miehen välinen julkinen liitto

Kommentoitu viesti


Vieras

#27267 Re: Re: Re: Kysymys

19.01.2014 19:31

#27266: - Re: Re: Kysymys

Voit sanoa vaikka neljäkymmentä kertaa neljäkymmentä kertaa ei ja vielä pidättää hengistystäsikin, mutta tuollaisella sisältöjen ymppäämisellä jälkeenpäin historialliseen todisteaineistoon et voi vaikuttaa mihinkään muuhun kuin omaan harhaluuloosi takertumiseen. Ihmisille "itsestään selvät asiat" olivat ihan toisia kuin nykyään. Niihin kuului myös orjuuden olemassaolo eikä mikään osoita, että sitä olisi yritetty kristillisen opin puitteissa poistaa. Vapaa veli oli vapaa veli ja orja enimmillään hyvin kohdeltu ja seurakunnan jäseneksi hyväksytty. Orjia vapautettiin armovuosijärjestelmän puitteissa ja silloin, kun joku sai summan kokoon velkaorjuuden kumoamiseksi - ihan niin kuin ennenkin.

Vastaukset


Vieras

#27284 Re: Re: Re: Re: Kysymys

2014-01-20 10:52:41

#27267: - Re: Re: Re: Kysymys

 

Se,  että Paavali ei ottanut orjuuden kumoamista julkiseksi teemaksi yli muiden,  ei todista siitä,  että hänen oppinsa ei olisi syvästi vaikuttanut lopulta koko läntisen maailman orjuuden loppumiseen.

P:lin vetoomus Filemonille on yksiselitteinen: se ei jätä mitään varaa siihen,  että Filemon voisi,  jos hyväksi näkee,  jatkaakin orjan pitämistä.  P:li puhuu ystävälle/seurakunnan jäsenelle,  joka on hänen paimenvirkansa lampaan ominaisuudessa. Siksi kieli on vetoava.  Ja vetoomus kohdistuu ytimen ymmärtämiseen.   Kuitenkin P:li lataa siihen paljon: olet velkaa oman itsesikin!   Kyllä se kertoo,  että P:li on liikkeellä sydämen tasolla Onesimuksen,  karanneen orjan puolesta.

Mutta miksi siis tuo entinen Saulus ei alkanut kampanjoida enemmän noin tärkeästä asiasta,  olihan hänellä mahtavat taustajoukot,  Kaikkivaltiasta myöten.  En epäile,  että toisessa ajankohdassa Paavali kenties olisi saattanut vaikka tehdäkkin sen,  tai joku juuri siihen asiaan vielä sopivampi henkilö,  kuten  esimerkiksi Luukas.
muttei tässä!
Paavali oli sivistyksineen,  juutalaistaustoineen,  persoonallisuuden piirteineenkin,  Jumalan tarkasti valitsema ase sovituksensanoman viemiseksi nopeasti maailman kansoille ja mikä käytännön pysyvyyden kannalta välttämätöntä,  seurakuntien perustamiseksi joka paikkakunnalle,  jossa kristillinen usko voi alkaa kehittyä ja kasvaa jäsenissään.

Yhden ihmisen elinaika suhteessa matkustamisen hitauteen noina apostolinkyydin päivinä,  oli ratkaiseva käytännön seikka
joka pakotti keskittymään vain ja ainoastaan ilosanoman viemiseen,   kaikki muu hyvä tulisi sen myötä seurauksena,  myös armahtava mielenlaatu orjuutettua ihmistä kohtaan! 
Paavalin  sydämen täytti vain yksi asia,  Jeesus Kristus,  Vapahtaja. Ristiinnaulittu koko maailman tähden.