IRTI TURVEVESIPÄÄSTÖISTÄ

Kommentoitu viesti


Vieras

#2472 Re: Sähkönkulutus jälleen huipussaan

28.01.2014 20:54

#2470: - Sähkönkulutus jälleen huipussaan

Kerrataanpas taas kerran - paljonkos siitä Haapaveden voimalasta lähteekään kaukolämpöä? Entä prosessihöyryä teollisuudelle? Eli paljonko sen hyötysuhde olikaan? ...Ja kuinka ollakkaan - sehän nyt vaan sattuu olemaan maailman suurin turvelauhdevoimala!

Tuuli- ja ydinvoimaa voidaan hyödyntää todellakin kaukolämmöksi - sähkö siirtyy paljon notkeammin kuin vesi.

Jos Virossa poltetaan kivihiiltä tai turvetta tai ihan mitä tahanasa, niin ne ei laske niitä kuitenkaan meidän vesistöihin - ellei sitten sitä turvetta aleta roudaamaan täältä sinne (ei kannata, koska ei sitä kannata täälläkään kuskata ilman tukiaisia).

Ja tuosta sähkön ostamisesta Virosta - oliko uutinen ankka vai kiiski, mutta silloin uutisoitiin, että vaikka sähkönkulutus oli huipussaan, riitti sitä silti vietäväksi Viroon (älkääkä inttäkö - näin sanottiin uutisissa).

... ja se kivihiilihän palaa silti puhtaammin kuin turve - eikösjoo?

 

Vastaukset


Vieras

#2473 Re: Re: Sähkönkulutus jälleen huipussaan

2014-01-28 22:07:55

#2472: - Re: Sähkönkulutus jälleen huipussaan

Tässäpä sinulle ja muille lukijoille kopiotuna uutinen 21.1.2014 Tekniikka ja Talous-lehdestä. Pakkasella korkeapaineessa tuulimyllyt eivät tuota sähköä. Silloin kun sähköntarve on suurimmillaan niin tuulivoimaloiden tuotto on pienimmillään, tuonakin päivänä tasan nolla!!! Suomen sähköntarve mainittuna päivänä oli 14 200 megawattia ja tuulivoimalla saatiin sitten viimeinkin jopa 3 megawattia. Aika paljon on suuruusero 3 versus 14 200. Suomen kaupunkien lämmittäminen sähkön voimalla on täyttä utopiaa, varsinkin kun tuulisähkölle on taattu takuuhinta 105,3 euroa megawattitunnilta. Sähkön aluehinta on Suomessa tällä hetkellä noin 65 euroa megawattitunti.

 

 

Seisoo kuin tuulimylly talvella - sähkönkulutus huipussa, tuotanto nollassa

http://www.tekniikkatalous.fi/multimedia/dynamic/00108/offshore_tuulivoima_10843...

Suomi on nyt tuontisähkön varassa, muuten paleltaisiin. Kello viideltä tiistaina iltapäivällä Suomen sähkönkulutus on lähellä talven huippulukemia, kulutusta on parhaillaan runsaat 13 600 megawattia teholla mitattuna. Sähköntuotantoa syntyi ydinvoimaloissa, vesivoimaloissa, hiililauhteella, kaukolämmön ja teollisuuden yhteistuotannossa yhteensä 11 410 megawattia. Tuonti tuli joka ilmansuunnasta yhteensä 2 300 MW.

Mutta yksi voimatekijä puuttuu joukosta: tuulivoimaa syntyi maan yhteensä 211 tuulimyllyssä pyöreät nolla megawattia. Suomen koko 448 megawatin tehoreservi seisoi pakkasessa tuulimyllyn lavat tanassa. Odottaen josko huomenna taas tuulisi.

Ei tuullut. Korkeapaine sydäntalvella ei liikuta ilmavirtoja. Myllyt seisoivat.

Vasta kello 15.25 keskiviikkona iltapäivällä tuulivoimaa tuotettiin 3 MW.

Suomen tuuliolosuhteita on tutkittu ja kehuttu lupaaviksi. Maahan on rakennettu tuulivoimaloiden verkko, ja jossain päin Suomea on ajateltu tuulevan aina, jos tyyni ilma seisottaa myllyjä vaikkapa pohjoisessa.

Nyt laaja korkeapaine seisottaa tuulivoimaa kattavasti. Edes tuulisähkölle taattu takuuhinta 105,3 euroa megawattitunnilta ei saa myllyjä pyörimään tiuhemmin kuin minkä tuuli sallii.

Fingridin käytönvalvontamittausten mukaan Suomen sähkönkulutuksen tuntikeskiteho nousi talven uuteen ennätykseen noin 14 200 megawattiin maanantaina 20.1 aamulla klo 8-9. Kulutus on noussut talven huippulukemiin viikon jatkuneiden pakkasten vuoksi. Sähkönkulutus pysyy suurena jatkossakin, jos pakkaset jatkuvat nykyisellä tasolla. Suomen sähkönkulutuksen kaikkien aikojen ennätys on noin 15 000 megawattia helmikuulta 2011.

 


Vieras

#2474 Re: Re: Sähkönkulutus jälleen huipussaan

2014-01-28 22:35:09

#2472: - Re: Sähkönkulutus jälleen huipussaan

Virosta Suomeen tuleva sähkö on tuotettu ns. palavasta kivestä, pölevkivi, kuten Eestiläiset sanoo. Palava kivi on öljyliusketta.