Kattiharju

Kommentoitu viesti

Kaukaa viisas

#37 Re: Kysely

09.01.2015 07:54

#34: Kattiharjun Manu - Kysely 

Täällä NIMBY-ilmiö kukoistaa. Tuulivoimala on ihan jees ja rakentakaa vaan, kunhan ei missään tapauksessa mun takapihalle...

Kunnalla on velvollisuus hoitaa osallistumis- ja vuorovaikutusmenettely vain siten kuin laissa vaaditaan. Laki ei velvoita erillisen informaation lähettämiseen kuin tietyssä vaiheessa varsinaisen kaava-alueen rajauksen sisään jääville ulkopaikkakuntalaisille maanomistajille tai -haltijoille. Eli käytännössä riittäisi, että laitetaan kuulutukset nettiin ja paikallisiin sanomalehtiin, kun kaava-asia on mahdollisesti edennyt seuraavaan vaiheeseen.

Kuten joku jo aiemmin totesi, kannattaa rauhassa katsoa, mihin asia kehittyy ilman sen ihmeempiä uhkailuja, vaatimuksia jne., koska ne äärimmäisen harvoin johtavat yhtään mihinkään muuhun kuin nokkapokkaan. Jos kunta on saanut kaavoitushakemuksen, ja se on päätetty (hallitus/valtuusto) kuntaan työn alle ottaa, on prosessi hoidettava alusta loppuun (hyväksyminen/keskeyttäminen) riittävin lähtötiedoin, perustein, arvioinnein, selvityksin ja _lain_ edellyttämällä tavalla. Kaavaprosessi on juurikin se väline, jolla koko hankkeen mahdollisuudet tutkitaan!

Ja vinkkinä vielä - monen allekirjoittajan adressi on erityisen huono tapa ilmaista oma kantansa asiaan. Asioita päättäjille valmistelevat henkilöt arvostavat enemmän jokaisen henkilökohtaisesti jättämää omaa (oikeaa) mielipidettä kuin ryhmäadressia (tai asukasyhdistyksen iltamissa tms. yhdessä sovittuja "valitusperusteita"), koska adressiin laitetaan helposti nimi ihan vaan siksi, että naapurisopu pysyy yllä tms. epäolennaisuuden vuoksi. Kurkkasin allekirjoituksia, ja siellä näytti olevan heti ensimmäisellä sivulla joku jamppa Espoosta, mikä ei herätä kovastikaan luottamusta allekirjoittajien tarkoitusperistä. Pointsit vain, jos kyseinen jamppa oikeasti omistaa tai hallitsee maata kaava-alueella.

Tsemppiä kaikille osapuolille asian tiimoilta.

Vastaukset

Kattiharjun Maija

#38 Re: Re: Kysely

2015-01-12 11:22:10

#37: Kaukaa viisas - Re: Kysely 

 Kiitos hyvästä kirjoituksesta sivullemme. Haluaisin vastata muutamaan kohtaan.

Kuntalainen ei osaa eikä tiedä miten toimia mutkikkaassa kaavoitusprosessissa. Kuinka moni on jo luullut tässä kaavoituksen vaiheessa, että nyt ne tulevat. Päättävät tahot eivät edes ymmärää miten raskasta tämä on ihmisille varsinkin nyt kun se on tiedossa kaavan eteneminen.

On helpompi kokoontua ja kirjoittaa muistutus yhdessä. Adressit ovat myös tapa osallistua asiaan, jos ei ole osaamista kirjoittaa muistutusta. Allekirjoituksia kiertäneenä suurin osa nähdessään havainnekuvat ovat sitä mieltä, että tuulivoimaloita ei tarvita. Havainnekuvat ovat yleensä vielä tehty siten, että ne antaisivat mahdollisimma minimalistisen kuvan koko totuudesta.

Käsityksesi siitä naapuri lojaalisuudesta kattaa myös maanomistajiin joista suurin osa on allekijoittanut sopimukset naapurilojalisuudesta tai naapurikateudesta. Muistutuksia tarkastella tulisi siten tällaiset asiat jättää taakse ja miettiä sitä  miten tavallinen kansalainen oikeasti pystyy vaikuttamaan. Lain mukaan todellakin voi tehdä ilmoitukset siten, että kukaan osallinen ei edes havaitse, että nyt pitäisi jotenkin toimia. Siitä ainakin Laihian Kunnalle kiitos, että toimivat avoimin kortin.

Kuten adressissa niin myös sopimuksen allekirjoittaneissa on paljon ulkopaikkakuntalaisia. Yhteistä näillä on se, että alueella on maaomistuksia, kesämökki tai vanhemmat jotka eivät itse osaa adressiin osallistua.

Tuulivoiman vastustamisen kanssa ei ole mitään tekemistä NIMBY -ilmiön kanssa. Tuulivoimayhtiön edustajan ja konsulttien vastaus siitä, että hekään eivät asuisi tuulivoimaloiden läheisyydessä riittää kertomaan sen asian, että tuulivoimaloita ei tule kaavoittaa näin lähelle asutusta mitä nyt ollaan tekemässä Kattiharjullakin.