Vaadimme kansanäänestystä ydinvoimasta ja uraanikaivoshankkeista

Kommentoitu viesti

Alfa

#98 Ydinvoima ei ole päästötöntä.

20.09.2011 15:57

Tutkija sohaisi ampiaispesää kesällä 2010, kun keräsi yhteen STUK:n ja muutamien muiden tutkimuslaitosten raporteista tiedot suomalaisten ydinvoimaloiden ympäristöönsä päästämistä radioaktiivisista aineista. Tämän tutkimuksen kohteena oli myytti ydinvoiman päästöttömyydestä, myytin kumoaminen onnistuikin varsin hyvin. STUK kiirehti heti tuomitsemaan moisen toiminnan.

Saksalaisen KiKK- tutkimuksen tuloksena näkyi selkeä piikki lasten leukemiatapausten noususta ydinvoimaloiden ympäristössä. Nykyisin onkin käynnissa useita tutkimuksia, joilla pyritään selvittämään syy-yhteys. Erityisesti englannissa tutkimusta on tehty mm. Tritiumin vaikutuksesta. Tritium on ydinvoimaloissa syntyvä, vedyn radioaktiivinen isotooppi, jonka puoliintumisaika on vain reilut 12 vuotta. On tutkittu hypoteesia, jossa tritium kulkeutuu elimistöön veden mukana (kemiallisesti tritium käyttäytyy kuin mikä tahansa vetyatomi), siksi tritiumin saastuttamaa vettä ei voi erottaa muusta vedestä. Hajotessaan tritium luovuttaa elektronin (beta-säteily), joka on niin heikkoa, että sen sanotaan pystyvän tuhoamaan vain solun DNA:n, jos joutuu solun sisään. Tutkimuksen loppupäätelmä oli, että tritiumin radiobiologinen vaikutus oli varsin merkittävät.

Tritiumia pakenee ydinreaktoreista normaalin käytön yhteydessä aina jonkin verran, sekä ilmaan että lauhdeveteen. Polttoaineen vaihdon yhteydessä tritium-päästöt ovat merkittäviä, KiKK- tutkimuksessa näkyi myös selkeä ajallinen yhteys voimaloiden polttoaineen vaihtoseisokkeihin.

http://www.cerrie.org/pdfs/cerrie_report_e-book.pdf

Vastaukset


Vieras

#101 Re: Ydinvoima ei ole päästötöntä.

2011-09-21 10:27:18

#98: Alfa - Ydinvoima ei ole päästötöntä.  

KiKK tutkimuksessa oli lukuisia ongelmia aineiston kanssa, minkä johdosta ei ole selvää oliko leukemiariski kasvanut tilastollisesti merkittävästi. Vastaavissa kymmenissä tutkimuksissa e i ole havaittu leukemiariskin kasvua.

Missaat myös sen oleellisen pointin, ettei mahdollinen (siis kyseenalainen) kohonnut leukemiaesiintyvyys ollut tutkimuksen loppupäätelmissä ydinvoimasta johtuvaa.  Mahdollisesti leukemian esiintyvyys on sosioekonominen seuraus. Ko väestö asui alueella, jossa oli runsaasti teollisuutta.

Päätelmäsi seuraa ketjua: "Kesällä syödään paljon jäätelöä. Kesällä hukkuu ihmisiä. Hukkuminen johtuu jäätelön syönnistä."