Kangasala irti Tavasesta

Kommentoitu viesti


Vieras

#14 Motiivi hukassa

21.09.2011 23:01

Olen suurella mielenkiinnolla seurannut Tavaseen liittyviä asioita paikallislehden avustuksella, muuta tietoa kun en ole jaksanut kaivaa esille. Kaikkein eniten on hämmästyttänyt kunnan ja sen omistaman vesilaitoksen passiivisuus asiassa. Paljolti tälle pohjalle olen perustanut myös nykyisen kantani asiaa. Jollei hanketta ajava osapuoli kykene tai halua avoimesti vastata heitettyyn haasteeseen niin miksi ihmeessä sitä kannattaisin? Toisaalta en ihan kaikkia Tavasen vastustajienkaan ajatuksia allekirjoita, eli mutu-pohjalla mennään.

En todellakaan siis ymmärrä miksi Kangasala on mukana hankkeessa. Mikäli kirjalliset ja suulliset sopimukset kestävät päivänvalon ne voitaisiin kait julkaista. Avoimuuden puute antaa vastustajille vapaat kädet kehittää mielikuvituksellisia teorioita asian ympärille ja tässä yksi lisää.

Kangasala tarvitsee Tavasen saadakseen lisää rahaa. Asiaa on kätevä hoitaa kunnan omistamien liikelaitosten kautta. Kun Tavase pyörii niin nykyinen vesiyhtiö voidaan pilkkoa kahtia ja toiminnot myydään runsaaseen ylihintaan kahdelle uudelle kunnan omistamalle yhtiölle. Uudet yhtiöt lainaavat rahat kunnalta ja maksavat niistä hivenen markkinakorkoa suurempaa korkoa. Koska ylihinnoiteltu kauppasumma ja korot on katettava operatiivisella toiminnalla täytyy hintoja nostaa että yritykset pysyvät kirjanpidollisesti edes nollatuloksessa. Näitä järjestelyitä on sitten hyvä uusia tarvittessa ja vesi maksaa aina vain sen verran kuin tuottaminen edellyttää. Voihan tätä ansaintalogiikkaa hyödyntää ilman Tavaseakin mutta täytyyhän sitä ihmisen johonkin perustaa kantansa ilman parempaa tietoa.

Vastaukset

Jorma Mäntylä

#26 Re: Motiivi hukassa

2011-09-24 20:23:08

#14: - Motiivi hukassa

"Kangasala tarvitsee Tavasen saadakseen lisää rahaa."

Kangasala ei saa Tavasesta rahaa, vaan on maksaja. Kunnalla on vesivaroja yli oman tarpeen, ja se voisi halutessaan tehdä rahaa myymällä vettä. Samoin yksityiset kangasalalaiset yritykset voisivat myydä vaikkapa "Roineen armaisia aaltoja" pullovetenä.

Liittyessään Tavaseen Kangasala päätti ostaa omaa vettään kalliimmalla hinnalla kuin saa nykyisin Rikun ja Raikun vedenottamoilta!