Kansalaisadressi Sierilän voimalaitoksen vastustamiseksi

Kommentoitu viesti

Pekka Paksuniemi
Kittilä

#1 Voimalaitokset

12.08.2009 20:43

Normaalisti läntisessä sivistysvaltiossa tällaisten voimalaitosaltaiden rakentaminen tehtäisiin jokivarressa asujien ehdoilla. Kemijoki Oy osti oikeudet koskiin aikanaan viekkaudella ja vääryydellä, käyttäen hyväksi senaikaisten maanomistajien tietämättömyyttä haitoista. Ei mainittu, että lohi ei nouse rakentamisen jälkeen padon yläpuolelle jolla vietiin jokivartisten ruokapöydästä aikanen pala vuotuista ravintoa. Ei taitais onnistua sama tänään. Silloinen toiminta muistuttaa aika paljon nykyistä Kiinaa ja entistä Neuvostoliittoa. Jos jotakin rakentamista Kemijoki Oy:lle sallitaan, niin se on vain vaatimus kalaportaista jokaiseen voimalaitospatoon. Ja se ei saisi olla sallimista, vaan vaatimus: jos ei kalaporrasta patoon, niin pato nurin, aikaa kaksi vuotta PISTE

Vastaukset

V.K.

#14 Re: Voimalaitokset

2015-10-17 08:31:08

#1: Pekka Paksuniemi - Voimalaitokset 

 Tässä tapauksessa voimalaitoksen rakentaminen "jokivarressa asujien ehdoilla" tarkoittaisi sitä että Tikkasenkarin rantaan louhittaisiin kanava, kanavaan minivesivoimalaitos  jonka kautta kuivimpaan aikaan virtaa 10% joen vedestä. Pudotuskorkeutta kaksi metriä. Ei minkäänlaista patoa. Miltä kuullostaa? Tietysti tällainen minivesivoimalaitos olisi erittäin tuottamaton, mutta se ei turmelisi luontoa. Eivätkö Isohaara, Taivalkoski, Ossauskoski ja Petäjäskoski tuota jo tarpeeksi sähköä? Ai niin. Isohaaran voimalaitosta ei omista Kemijoki OY joten sieltä ei "virtaa" rahaa yhtiön kassaan. No, muista voimalaitoksesta sen sijaan virtaa. Rahan takia ne haluavat Sierilän voimalaitoksen rakentaa, eivät yhteisen hyvän.

Jotain rotia

#15 Re: Voimalaitokset

2020-09-23 09:18:35

#1: Pekka Paksuniemi - Voimalaitokset 

Itse olen sitä sukupolvea, että olen saanut kuulla isovanhemmilta kuinka koskiosuudet käytiin ostamassa "naisväeltä", kun miehet olivat rintamalla. Pitäneekö paikkansa, en tiedä? Lisäksi suullisesti ostajat olivat luvanneet ikuisesti ilmaisen sähkön jokivarren asukkaille ja osuuksien myyjille. Katteettomilla lupauksilla ei ole tapana koskaan toteutua, ei tässäkään tapauksessa. Minusta iljettävintä näissäkin asioissa ovat politikot, jotka omia etuja suojellen, eivät välitä mistään mitään. Palkkiot kyllä kelpaa.

Kuitenkin menneen muuttaminen on mahdotonta, mutta tulevaan voidaan vaikuttaa. Ei sierilän voimalaitokselle. Myös politikot puoluekantaan katsomatta vastustamaan hanketta. Saman toiveen esitän kaupungin päättäjille.