Vaadimme kansanäänestystä ydinvoimasta ja uraanikaivoshankkeista

Kommentoitu viesti


Vieras

#484 Re: Re: Uusiutuvat energiat ohitti investoinneissa fossiiliset

29.11.2011 12:38

#482: - Re: Uusiutuvat energiat ohitti investoinneissa fossiiliset 

En tiedä liittyykö tähän mitenkään, mutta luin NY Timesista jutun n. viikko sitten, jossa sanottiin, että USA:ssa uusiutuviin olisi investoitu todennäköisesti ilman mitään tukiaisiakin. USA:ssa nimittäin ymmärretään se, että uusiutuvat energiantuotantotavat tulevat olemaan takavuosien öljyntuotantoakin parempi bisnes. "green is the next bubble", kuten sanoo Gordon Gekko elokuvassa Wall Street - Money Never Sleeps, jos sekoitetaan tähän vähän fiktiota. Mutta iltasanomien sivuilta löytyy yksi esimerkki keksinnöistä, joilla tienataan jättimäisiä summia lähitulevaisuudessa:

http://www.iltasanomat.fi/digi/mikro-pc-huima-uusi-keksinto---akut-lahemmas-ikuista/art-1288430839547.html

Mutta Suomen tilanne on toisenlainen. Suomessa ydinvoimaloiden rakentaminen jarruttaa vuosikymmeniksi investointeja uusiutuviin energiantuotantotapoihin. Ja ensimmäiset oireet tästä näkyvät jo nyt. Pari viikkoa sitten uutisoitiin, että tuulivoimayhtiö Moventas myydään ulkomaille, ja toistasataa suomalaista menettää työpaikkansa. Tämä on suoraa seurausta siitä, että Suomessa poliitikot ovat päättäneet, että investoidaan vanhanaikaiseen ja ulkomaiseen ydinvoimaan, josta tuleva taloudellinen hyöty on olematon, mutta joka tappaa aluilleen päässeen kotimaisen uusiutuvien energioiden teollisuuden. Muu maailma luopuu ydinvoimasta, ja samalla ansaitsee jättimäisiä rahasummia, kun täällä Suomessa jatketaan köyhyydessä kärvistelyä, mutta ties minkä ydinvoimaloista tulevien saasteiden hengittämistä

Vastaukset

PauliJ

#485 Re: Re: Re: Uusiutuvat energiat ohitti investoinneissa fossiiliset

2011-11-29 14:47:54

#484: - Re: Re: Uusiutuvat energiat ohitti investoinneissa fossiiliset 

Tuollainen akkuihin perustuva tuulivoimalan tuotospuskuri on toteutettu USA:ssa käyttäen A123 akkuja. A123 on hyvin kehittynyt tuotteistettu litium-nanofosfaattiakku. Parasta, mitä tällä hetkellä saa ja erittäin lupaava sähköautoihin. Keksintöjä lienee vaikka kuinka paljon vireillä. En osaa kommentoida viittaamaasi keksintöä, mutta A123 on paras tuntemani akku, joka on tällä hetkellä olemassa tuotteena. Joku lukijakin saattaa sellaisen omistaa, mikäli hyllyssä on upouusi DeWaltin akkuporakone tai autotallissa Fisker Karma.

Pitää muistaa, että akku ei tuota sähköä, vaan varastoi sitä. Sähkön tuotannon kannalta se on kustannus. A123 akkujen aiheuttama kustannus testi-intallaatiossa oli yli 20 c/kWh. Sinänsä akkujen tekeminen voi olla hyvä bisnes jollekulle. Henkilökohtaisesti oletan akkujen pysyvän pitkään liian kalliina tällaiseen käyttötarkoitukseen. Pinnanmuotojen salliessa esim pumppuvoimalaitos voi olla parempi ratkaisu. Toki siihen liittyy vesistöongelmia.

En kylläkään ymmärrä väitettäsi, että Suomessa olisi ydinvoimainvestoinnilla näivetetty tuulienergian rakentamista. Investointipäätöksiä eivät onneksi tee poliitikot, vaan yritykset. Tälläkään hetkellä tuulivoimaa ei rakenneta edes sitä määrää, johon olisi rahoitus, mikä on sääli, koska jonkin verran lisää olisi varmastikin hyväksi. Toisaalta Suomessa toimivien yritysten tulee tälläkin alalla pärjätä kansainvälisessä kilpailussa, eikä rakentaa kaikkea kotimaan varaan. Mainitsemasi yritys taisi joutua suuremman ulkomaisen yrityksen haltuun liiketoimintakaupalla.