Tesoman tiilirakennusten säilyttämisen puolesta

Kommentoitu viesti

Riitta Lyytikäinen/ Tesoma-seuran sihteeri

#9 Senioritalo on tulossa tulevan liikekeskuksen tontille - Raiskionkadun ja Tesomankujan risteykseen

17.09.2010 22:41

Senioritalolle on merkitty paikka tulevan Tesoman liikekeskuksen kaavan (Kaava 8301) pohjoispäähän, Raiskionkadun ja Tesomankujan risteykseen.  On käsittämätöntä, että joissakin asiaa koskevissa kannanotoissa on asetettu nuoret ja seniorikansalaiset vastakkain.

Kyse on Tesoman asuinympäristöön ja asukkaisiin koskevista arvovalinnoista, ei vastakkainasettelusta.

Kirjasto/Nuorisokeskus- ja terveysasemarakennusten murskaamiseen tähtäävä suunnitelma kuulostaa järjettömältä, sillä Tesomalla on tilaa rakentaa ja Tesoma on alunperin suunniteltukin väljäksi ja puistomaiseksi metsälähiöksi. 
Tampereen vanhin tiilirakennus on Pyynikintorilla sijaitseva Tampereen taidemuseo vuodelta 1838, Tesoman kirjasto/Nuorisokeskus avattiin tammikuussa 1991, eihän 20 vuotta ole kovin korkea ikä tiilirakennukselle.

Tesoman kirjaston kalliossa esiintyy ainutlaatuista konglomeraattia.
(Konglomeraatti - jäätikkösyntyinen noin 2,5 miljardia vuotta vanha kivilaji - on alkujaan muinaisen mannerjään kasaamaa soraa, joka vuosimiljoonien aikana kivettyi kovaksi ja rakeiseksi kivilajiksi).  Ilman kallion louhimista ei kerrostaloa pysäköintialueineen tontille mahdu, ilmeisesti juuri siksi nykyinen kirjastorakennus on
osittain rakennettu kallion sisään.

Nykyiseen - erittäin vilkasliikenteiseen (bussit 1,11,13,14,19,26,Y34)- Tesoman valtatien ja Tesomankadun valo-ohjattuun risteykseen tulee kiertoliittymä (=liikenneympyrä),  joten sen ylittämisessä senioritalon asukkailla (HUOM! rollaattorinkäyttäjät) olisikin haastetta.
Kauppakeskukseen on arvioitu tulevan 7 000 asiakasta/vrk, joista autolla tulee 60-80%, lisäksi vielä huoltoliikenne.
(Kaava 8301/liikenneselvitys/Tesoman kauppakeskus asiakasliikenne sivu 3) 
Kaavasuunnitelmassa (kaava nro 8351) sanotaan, että Tesoman valtatien aiheuttama melu ylittää ympäristöministeriön antamat asumiseen käytettävien alueiden yleiset ohjearvot kadunvarressa. 
Herää kysymys, mitä tontille loppujen lopuksi rakennetaan ja onko vilkasliikenteinen risteys turvallinen paikka senioriasukkaille?
Muuttaisitko itse siihen, jos olisit huonojalkainen vanhus?  Miten onnistuisi asiointi esim. veikkauksen vienti kauppakeskuksessa sijaitsevalle R-kioskille?

Adressin nimien keruussa ilmenneissä keskusteluissa on ilmennyt mm. seuraavia seikkoja;
Yleinen pelko Tesomalla on, että palvelut ovat uhattuina. Sen jälkeen kun talojakaan ei enää ole, toiminnot voidaan vuokrien kohotessa kustannussyihin vedoten siirtää muualle.

Juuri kukaan ei usko, että nuoriso saisi nykyisiä tiloja vastaavat neliöt; bändien treenikämpät elokuva- ja discosalit uudesta kauppakeskuksesta.  Kun nuorisokeskus siirtyy kauppakeskukseen, ongelmia ja valituksia tulee varmasti ainakin siinä vaiheessa kun toistasataa nuorta kerääntyy odottelemaan discon alkua, uskaltaako vanhus mennä pankkiautomaatille nuorisolauman läpi.

Lukuisien adressia koskevien keskustelujen perusteella useimmat tesomalaisista ovat sillä kannalla, että parhainta olisi, jos talot ja toiminnot saisivat jäädä omalle paikalleen ja niin terveysasemaa kuin kirjastoakin laajennettaisiin rakentamalla kerroksia lisää.  Silloin kallion korvaamattomaan konglomeraattiesiintymään ei tarvitsisi koskea ja alueen palvelut säilyisivät tulevaisuudessakin.

Tämän mielipide oli oma henkilökohtainen kannanottoni
kaava-asiaan ja perustuu ihmisten kanssa kentällä käytyihin keskusteluihin.

Vastaukset

Vieras

#32 Re: Senioritalo on tulossa tulevan liikekeskuksen tontille - Raiskionkadun ja Tesomankujan risteykse

2011-01-05 11:46:44

#9: Riitta Lyytikäinen/ Tesoma-seuran sihteeri - Senioritalo on tulossa tulevan liikekeskuksen tontille - Raiskionkadun ja Tesomankujan risteykseen 

Kauppakeskukseen on tulossa myös Alko, näin olen kuullut.  Ympärillä tulee norkoilemaan sen takia(kin) monen moista väkeä. Koko kaavoitus ehdotelma on susi jo syntyessään!  Seppälä tai Vapaa  Valinta  ei houkuttele aikuisia vaateostoksille nytkään...Vanhukset  pysyvät asunnoissaan koska liikkuminen, katujen ylittäminen yms. tulisi olemaan pelottavaa ?  Pakko olisi kaupassa käynti hengissä pysyäkseen silti.

Nykyinen lääkäri asema on riittävä - vain lääkäreitä lisää. Kirjasto on kaunis ja rauhallinen. Jos kirjaston hoitaja kaipaa musiikin kuuntelun mahdollisuuteen tilaa,  niin katsokoon sinne isoon tyhjään tilaan jossa joskus on jotain harrastelijoiden taidetta seinillä,  mutta muutoin siellä on vain vanhoja aikakausilehtiä eikä ristinsielua yleensä !