Energiajuomien myyntiä nuorille rajoitettava Lahdessa

Kommentoitu viesti

Lyseolainen

#13 Lain vastaista

24.02.2012 19:34

Myyjällä ei ole laillista oikeutta kieltäytyä myymästä energiajuomia alle 15-vuotiaille. Tässä tapahtuisi muuten lakiin perustumatonta syrjintää. Kauppa saa toki valita asiakkaansa, mutta rajoitetusti. Esim. häiritsevästi/väkivaltaisesti käyttäytyvälle/juopuneelle ei tarvitse myydä tuotteita. Jos ikä on perusteena, rikotaan silloin suomen Perustuslakia jonka mukaan ketään ei ilman hyväksyttyä perustetta saa asettaa eriarvoiseen asemaan iän takia. Poikkeukset ovat tietenkin alkoholi- ja tupakkatuotteet, mutta näille onkin omat lakipykälänsä. Toisinkuin energiajuomille.

"Maa- ja metsätalousministeriön neuvotteleva virkamies Anne Haikonen sanoo lehdessä, että lainsäädäntö ei todellisuudessa edes anna myymälöille oikeutta kieltäytyä myymästä varoitustekstein varustettuja juomia lapsille, vaikka osa kaupoista näin tekee."
http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/104777-kauppa-latkaisi-energiajuomille-k-15-–-”nuoret-kiroilevat”

Itselleni ei aikoinaan myyty energiajuomia. Pyysin myyjää tällöin soittamaan poliisit, jotka sitten selittivät asian laidan myyjälle. Sain juomani.

Eli jos sinulle ei myydä energiajuomia ikäsi takia, olit miten nuori tahansa, syyllistyy myyjä lakiin perustumattomaan syrjintään. Hyvin pieni prosentti ihmisistä tätäkään tietää. Ajattelinpahan ilmoittaa.

E: Lähetin asiasta kantelun eduskunnan oikeusasiamiehelle, hänen vastausta vielä odotellessa.

Vastaukset

Oikeustieteen kandidaatti

#14 Re: Lain vastaista

2012-02-25 19:12:20

#13: Lyseolainen - Lain vastaista

Nimimerkki Lyseolainen on täysin oikeassa. T.Oikeustieteen kandidaatti