Ei sikatehdasta Nousiaisiin

Kommentoitu viesti

Jarmo ja Seija

#192 Re: Re: Sikalan puolustajat heikoilla

05.04.2012 16:29

#191: - Re: Sikalan puolustajat heikoilla 

  Täällä adressisivustoilla ei keskustella maidontuotannon kannattavuudesta, vaan suursikalan vaikutuksista ympäristöön. Adressilla on lähes 1000 allekirjoittajaa, jotka eivät halua asua tehdassikalan naapurissa. Suursikalan haju- ja ympäristö- ja maisemahaitat eivät poistu, vaikka kaikki Etelä-Suomen maitotilat tekisivät konkurssin.  Tehdassikaloiden syntymisen myötä pienet ja keskikokoiset sikatilat menevät konkurssiin ja jäljelle jääneissä tehdassikaloissa omistuspohja on muualla kuin viljelijäperheellä. Pörssiyhtiöt eivät piittaa vähääkään ympäristössä asuvista asukkaista ja heidän viihtyvyydestään. Tämä tehdassikala-asia on paljon suurempi ja laajempi kuin jonkun yksittäisen, pienen maitotilan talous.

Mikäli suursikalahanke toteutuu, ympäristön asukkaat jäävät kiinteistöihinsä vangeksi, koska ei kukaan osta taloa jättisikalan ja biolaitoksen vierestä. Kun taas "sikalayrittäjä" voi ostaa talon mistä tahansa ja jättää nykyiset asuinrakennukset vaikkapa työntekijöidensä käyttöön, jos jatkuva katku alkaa käydä nenään.

Hieno juttu, että olet seurannut haastattelujamme. Tulemme tekemään kaikkemme, että perheviljelmäpohjainen tuotanto jatkuu koko Suomessa. Ymmärrät itsekin, että tehtaasi vie leivän noin 50-80 sikatuottajaperheeltä.

Vastaukset

Tuottaja Varsinais-Suomesta

#193 Re: Re: Re: Sikalan puolustajat heikoilla

2012-04-05 17:08:31

#192: Jarmo ja Seija - Re: Re: Sikalan puolustajat heikoilla

Kysy MTK:n kantaa suomelaisen sianlihan riittävyyteen seuraavan 10-vuoden ajanjaksolla. Fakta on se että omavaraisuusaste sianlihantuotannossa on alijäämäinen jo nyt, ja on laskemassa niin kuin kannattamattoman lehmän häntä.

 

Sikaloiden keskikoko on lähes 4-kertaistunut viimeisen 15 vuoden aikana esim. Varsinais-Suomen alueella ollen tällä hetkellä yli 800 sikaa/sikala. Viimeisen vuoden aikana vauhti on ollut vielä nopeampaa.

 

ks. linkki sikaloiden keskikoko sivu 44.

http://www.mtt.fi/mtts/pdf/mtts100.pdf

 

On täysin naurettavaa väittää että yksittäiset tuottajat veisivät leivän toisten perheiltä, mutta tuon järjenjuoksun kyllä ymmärtää kun aivot ovat taineet jumittua 80-luvulle.

Alkakaa vaikka kirjoittelemaan satukirjoja, sillä mielikuvitusta teiltä ei ainakaan puutu.