Raumalaisten hoivakotien ja asukkaiden puolesta

Kommentoitu viesti

Jotain tietävä
Vieras

#43 Re: Tarjouspyyntö

24.11.2010 22:37

#42: Eeva Yrjänen - Tarjouspyyntö 

 Tarjouspyynnössä sanotaan : Hinnat ovet kiinteinä vuoden 2011 loppuun.

Puitesopimuksessa sanotaan : Palvelumaksun, vuokran ja ateriamaksun hinnat ovat kiinteitä 31.12.2011 saakka. Palveluntuottajalla on oikeus ehdottaa neuvotteluja hinnan korottamiseksi 1.1.2012 lukien sekä tämän jälkeen aina kunkin kalenterivuoden alusta.

Hintojen korottamisen lähtökohtana pidetään sosiaalialan palveluyksiköiden työehtosopimuksen muutoksia ja elinkustannusindeksiä. Työehtosopimuksen muutos voi vaikuttaa enintään 70 % osuuteen kuukausihinnasta. Mikäli neuvotteluissa hinnan korottamisesta ei päästä yksimielisyyteen, toimittajalla on sopijapuolten kesken yhteisesti todetusta neuvottelujen päättymisestä 30 päivää aikaa irtisanoa sopimus kirjallisesti päättymään kolmen kuukauden irtisanomisajalla.

Eli : lähtökohta neuvotteluille on palkkakustannusten muutos ja indeksi mutta mitenkään se ei ole juriidisesti sitova eikä sitä ole sellaiseksi haluttu määritellä. Jos se olisi haluttu sitoa johonkin, niin siinä tapauksessa sopimuksessa olisi teksti : Hinnat on sidottu elinkustannusindeksiin. Sopimuksessa oleva teksti siis mahdollistaa hintojen korotuksen tarpeen mukaan ja jos se ei sovi kaupungille niin sopimuksen voi irtisanoa. No jos kaupunki irtisanoo sopimukset niin mitäs sitten tapahtuu? Miettikää onko se todellinen vaihtoehto?

Yksi tärkeä seikka on myös se että toteutettu kilpailutus on puitesopimuspohjainen, eli kaupunki tilaajana ei takaa yhdenkään hoitopaikan käyttöä. Tämä on seikka jonka jokaisen toimivan yrityksen on täytynyt huomioida hinnoissaan, koska hoitopaikkojen käyttöaste ei tule olemaan 100%. Samoin on ollut huomioitava se että esim. sairaalassaoloajalta ei hoivasta makseta, mutta paikka pysyy kuitenkin varattuna paluuta varten. Suuret yritykset eivät kuitenkaan käsittele sopimusta puitesopimuspohjaisena, vaan he ajattelevat että kun hinnankorotuksista neuvotellaan niin silloin keskustellaan aiheesta : mikä on käyttöaste, mikä on asukkaiden hoitoisuus jne. Eli jos käyttöaste ei 100% ja hoitoisuus työllistävämpi niin hintoja korotetaan. Näin se on mennyt muualla Suomessa tähän asti, eikä Rauma varmasti tule tekemään siinä poikkeusta. Jääkääpä tarkkailemaan niitä 5 miljoonan säästöjä!

Vastaukset

ganal
Vieras

#44 Re: Re: Tarjouspyyntö

2010-11-24 23:35:14

#43: Jotain tietävä - Re: Tarjouspyyntö 

 Kokkilan edustaja sanoi heidän hoitavan vuonna 2011 n. 2800 eurolla/asukas/kk. Halvimman voittaneen tarjouksen hinta on 3442 e. Kokkilan hinta perustuu lähes 100 % käyttöasteeseen. Heidän riskinkantokykynsä ei kestä vajaatäyttöä, jolloin tarjoushinta on noussut kalliimmaksi. Henkilöstökuluthan ovat joka tapauksessa olemassa. Siis mikäli nykykäytännöllä olisi jatkettu, kaupunki säästäisi Kokkilan osalta 60 as x 500 e x 12 kk = 360 000 e/vuosi. Se siitä kaupungin mainostamasta säästöstä.

Kansantaloudellisesti on järjetöntä investoida uusiin rakennuksiin 40-50 milj euroa vastaavien tilojen jäädessä tyhjilleen. Ei sekään raha puussa kasva, veronmaksajien taskuista se on pois.