Ei kannettu vesi kaivossa pysy: paremman opetuksen puolesta

Kommentoitu viesti


Vieras

#8 TKK < Aalto

06.05.2012 19:17

Huomaa kyllä, että adressi ei todellakaan koske koko Aaltoa, vaan ilmeisesti vain ja ainoastaan TKK:ta. Itse adressista huokui läpi se, että opettajat ja koulu olisivat kaikesta vastuussa. Tietysti systeemi voi kannustaa oppimaan tai keplottelemaan, mutta on myös opiskelijan oma valinta prujata tai muuten kusettaa, tai ylipäänsä mennä siitä mistä aita on matalin. Jos kerran tietää, että olisi hyvä opetella asioita, niin miksei sitten opettele? Lyhytnäköisyydestä, laiskuudesta ja selkärangattomuudesta saa ensisijaisesti syyttää itseään. Korkeakouluopiskelu kuitenkin on täysin vapaaehtoista, ja sitä voisi jopa pitää etuoikeutena.

Opetushenkilökunnan tietysti soisi olevan korkeatasoista myös pedagogisilta taidoiltaan. Kysysmys tietysti on, mistä sellaisia ihmisiä saataisi? Mikä saisi heidät valitsemaan opetustyön? Tai voisiko Aalto jotenkin tukea ja auttaa opetushenkilökuntaa pedagogisten taitojen kartuttamisessa?

Ovatko Aallon opiskelijat edes niin hyviä, että mitään huippuyliopistoa kannattaa tavoitella? Ainakin TKK:lla on niin iso lauma ihmisiä, että huippuja on vain pieni osa. Koko Aallon sisällä koulutusohjelmien kokoerot ovat huimia. Opiskelijamäärän karsiminen on siis hyvin linjassa tason nostamisajatuksen kanssa.

Toisaalta, huippuuden tavoittelu ei sinänsä vaikuta kovinkaan järkeenkäyvältä. Yhteiskunnan kannalta on huono, että ihmiset yrittävät olla huippuja, kun vain pieni prosentti oikeasti voi olla. Suurin osa on tässä valossa enemmän tai vähemmän epäonnistujia, eikä se tee ihmisistä onnellisia. On paljon parempi pyrkiä kehittämään sitä, miten keskinkertaiset ihmiset kasvavat täyteen mittaansa. Keskinkertaisuus kuitenkin on se, millä tässä maailmassa pitää pärjätä. Yritystenkin pitäisi tiedostaa tämä, ja miettiä miten meidän peruspulliasten kanssa saadaan hoidettua hommat putkeen, sen sijaan että haikaillaan jotain huippumoniosaajia, joille ei ole tarjota kunnollista rahallista vastinetta eikä myöskään heidän näkövinkkelistään kunnollisia haasteita.

Vastaukset


Vieras

#9 Re: TKK < Aalto

2012-05-07 14:06:02

#8: - TKK < Aalto

Eli adressin kirjoittajien olisi pitänyt tehdä kuukausien pituinen exkursio taikkiin ja kauppikseen varmistellakseen että sisältö koskee varmasti kaikkia? Mielestäni joskus on tärkeämpää saada asioita tehtyä kuin varmistella ettei yhtään tulipaloa sammuteta väärin.


Vieras

#11 Re: TKK < Aalto

2012-05-07 18:37:57

#8: - TKK < Aalto

"Jos kerran tietää, että olisi hyvä opetella asioaita, niin miksei sitten opettele?"

Eli periaatteessa, ainoa mitä tarvitaan on lista kirjoista jotka pitäisi lukea, ja niiden sisältö opetella, ja sitten proffien tehtäväksi jää tenttien teko? Mihin hittoon me sitten sitä yliopistoa tarvittaisiin? Onhan osa kyllä kiinni opiskelijoiden saamattomuudesta, mutta jos yliopisto on heidät kouluun valinnut, niin kyllä yliopisto sitten varmaan myös valmistaa heidät työelämään. Se on se ja se sama, onko kyse opiskelijoiden laiskuudesta, vai yliopiston opetuksesta jos tulokset ovat huonoja, ja niitä pitää parantaa. Kaikenkaikkiaan: Opiskelijoita pitää motivoida, ja opetusta parantaa (mikä oli adressin pointtikin).