Uskontoneutraali joulujuhla kouluihin

Kommentoitu viesti

Huolissaan lahkolaisten lapsista

#16 Säilytetään joulujuhlaperinteet!

20.12.2010 23:06

#11: -  

Minä erosin kirkosta jo nuorena, mutta olen silti sitä mieltä, että meidän pitäisi säilyttää kouluissa joulun monimuotoiset perinteet joulupukkineen ja Jeesus-lapsineen. Pukki ja tontut ovat sitä varhaisempaa pakanallista perinnettä ennen kristinuskoa, mutta kristinuskokin on sävyttänyt joulujamme jo satojen vuosien ajan.

Jos me pohjoismaalaiset olemme osanneet pitää pukkimme kristinuskon puristuksessa, niin kai ateistinkin elämänkatsomus kestää muut uskomukset.

Muutenkin kannatan nro 11:sta kommentoijaa siinä mitä tulee uskonnonopetukseen. Mielestäni voitaisiin poistaa nykyinen eriytynyt uskonnon ja ET:n opetus ja yhdistää ne kaikille pakolliseksi uskontotieteen, filosofian ja moraalikasvatuksen oppiaineeksi.

Kaikenlaiset ääri-ilmiöt kukoistavat tietämättömyydessä ja niistä meidän pitäisi olla huolissamme. Olisi parempi, että kaikki lapset saisivat samat perustiedot, sen sijaan että osa lapsista saa vain ahdasmielisempien uskontojen lahkojen kiihko-opetusta.

Vastaukset

Setä Aatun tupa

#45 Re: Säilytetään joulujuhlaperinteet!

2010-12-29 21:37:16

#16: Huolissaan lahkolaisten lapsista - Säilytetään joulujuhlaperinteet! 

Joulupukki on kotoisin 1800-luvun lopun (tai 1900-luvun alun, valitan, en muista tarkkaa aikaa) Coca-Cola-mainoksista. Tontuista on puhuttu kyllä kristillisessä kuin pakanallisessakin Suomessa kautta historian (esim. sauna- ja aittatonttujutut), mutta vasta 1900-luvulla ne yhdistettiin jouluun.

Joskin Coca-Cola-mainoksista jouluun liitetyn pukin esikuvana on ollut kat. pyhimys Nikolaos, jonka muisto oli osa germaanista jouluperinnettä jonkunlaisena "Kristuksen lahjojen" vertauskuvallisena tuojana joskus ennen kaupallista joulupukkia. Englanninkielisissä maissa tästä on muiston kaupallisen joulupukin nimi "Santa Claus".

 

Huhuu?